Annonce
Fyn

Fynsk forskningsprojekt: Virtual reality sættes ind i kampen mod social angst

Psykolog og forskningsleder Lars Clemmensen demonsterer her, hvordan forsøgspersonerne skal gøre, når de skal en tur ind i den virtuelle verden. Der er lavet tre forskellige videoer med rigtige skuespillere, hvor alt går galt. - Det er for at vise patienterne, at selvom "worst case scenario" sker, så overlever man altså alligevel. Foto: Frederik Nordhagen
Kan virtual reality hjælpe mennesker, der bliver rædselsslagne i sociale situationer? Det skal et nyt fynsk forskningsprojekt fra Telepsykiatrisk Center i Odense afdække. I fremtiden kan det måske hjælpe både angstramte og mennesker med andre psykiske udfordringer.

Fyn: Er du en af dem, der får åndenød, galoperende puls og svedplamager under armene, når du sidder til et foredrag eller er omringet af mennesker i en gågade? Så kan du måske hjælpes af med din angst ved hjælp af en kunstig verden.

Et nyt forskningsprojekt fra Telepsykiatrisk Center i Odense skal undersøge, om virtual reality kan være et effektivt redskab til mennesker, der lider af social angst. Virtual reality er en teknologi, der ved hjælp af en VR-brille tillader brugeren at træde ind i en visuel verden. Med brillerne på er det så at sige "som at være der selv".

Projektet går i gang den 1. december, og i alt 90 forsøgspersoner skal medvirke.

Teknologien er i takt med den forbedrede teknologi blevet "mega hot" over hele verden, fortæller leder af Telepsykiatrisk Center Mia Beck Lichtenstein.

- Man bruger det allerede til at aflede ved smertebehandling, for eksempel hvis man skal skifte forbindinger ved brandsår eller som underholdning til børn, der har brækket et ben. Så det gav god mening i et hus som vores - hvor vi bruger forskellige former for teknologi i behandlingen - at lave et projekt med virtual reality til social angst, fortæller hun.

Virtual reality og angstbehandling

  • Telepsykiatrisk Center i Odense er med støtte fra Psykiatriens Forskningsfond, Jasha Fonden og SDU i gang med et projekt, der skal undersøge, om virtual reality kan være et effektivt redskab til behandling af social angst.
  • Virtual reality er en teknologi, der ved hjælp af en VR-brille tillader brugeren at træde ind i en visuel verden.

  • Social angst behandles traditionelt med eksponeringsterapi, hvor man enten mentalt gennemgår frygtede situationer eller udsætter sig selv for de angstprovokerende situationer ude i virkeligheden.
  • I projektet behandles 90 forsøgspersoner for enten traditionel eksponeringsterapi eller eksponeringsterapi i virtual reality.
  • Projektet går i gang i december, om man kan fra den 2. december kl. 12 ansøge om at være med via dette link: http://www.psykiatrienisyddanmark.dk/vret
  • Telepsykiatrisk Center har også modtaget støttekroner fra Innovationsfonden til at udvide projektet med såkaldt biofeedback, hvor forsøgspersonerne bliver udstyret med puls- og svedmålinger. Hvis målingerne bliver for høje, kan programmet automatisk skrue ned for sværhedsgraden i videoerne. Dermed kan man forebygge panikanfald.

Grove videoer

Under forsøget bliver de 90 patienter inddelt i tre grupper. Den ene gruppe bliver behandlet med kognitiv adfærdsterapi, som er den terapi, man normalt anbefaler til behandling af social angst. Den anden gruppe skal eksponeres for virtuelle og angstprovokerende scenarier, mens den tredje gruppe også skal arbejde med virtual reality, men først efter 10 uger i afspændingsterapi. Her skal de blandt andet svømme med delfiner i virtual reality.

Scenarierne i den kunstige verden er uforudsigelige og langt grovere, end de ville være i virkeligheden. Det sker for at eksponere forsøgspersonerne for lige præcis det, de frygter allermest.

- Med fornuftshjernen ved man, at man er i sikkerhed, men i den kunstige verden accepterer hjernen situationen og oplever derfor en meget angstprovokerende situation. Det er en måde at arbejde med sin fobi på på en tryg måde, forklarer hun.

Annonce

Historier skrevet til formålet

Forsker og psykolog Lars Clemmensen er leder af projektet, og det er ham, der har skrevet historierne til videoerne i virtual reality. De er baseret på de situationer, mennesker med angst oftest er bange for. Den ene scene foregår i en kantine, den anden i en bus, mens den tredje er til en jobsamtale.

- Mennesker med alvorlig social angst forsøger ofte at undgå disse situationer eller flygte fra dem. Men det gør faktisk deres tilstand værre, fordi man på den måde fortæller angsten, at der er noget at være bange for. Det får den til at vokse, og den kan på sigt blive meget invaliderende, fortæller han.

Firmaet Khora Virtual Reality har lavet filmene med rigtige skuespillere, og hele projektet er støttet af Psykiatriens Forskningsfond, Jasha Fonden og SDU.

På Telepsykiatrisk Center arbejder man med virtual reality til behandling af social angst. - Det er en måde at konfrontere sin angst under trygge rammer, fortæller leder af centeret Mia Beck Lichtensteint. Foto: Frederik Nordhagen
Annonce

Biologiske målinger

Hvis projektet viser sig at være en succes, er det ambitionen, at Telepsykiatrisk Center skal kunne tilbyde virtual reality til behandling af angst. Sideløbende med projektet skal Center for Innovativ Medicinsk Institut (SIMT) på OUH lave sundhedsøkonomiske analyser for at finde ud af, om behandlingen på sigt er billigere end den traditionelle behandling.

Telepsykiatrisk Center har desuden modtaget 12,4 millioner kroner i støtte fra Innovationsfonden til deres næste projekt, der går i gang om et år.

I dette projekt vil man også bruge virtual reality i angstbehandlingen, men her bliver der koblet biologiske målinger på.

- Med disse midler får vi mulighed for at anbringe puls- og svedmålere på forsøgspersonerne. Det vil dels give patienterne en ekstra tryghed, fordi de ved, at teknologien passer på dem under eksponeringen. Det vil også betyde, at videoerne automatisk bliver nedskaleret, hvis deres puls bliver for høj. Tanken er også, at man på sigt vil kunne lave denne behandling derhjemme, fortæller Mia Beck Lichtenstein.

Det kommende projekt, der går i gang i december i år, mangler fortsat deltagere. Så hvis du lider af social angst og har lyst til at medvirke i forsøget, kan du fra den 2. december sende en forespørgsel til Telepsykiatrisk Center via dette link: http://www.psykiatrienisyddanmark.dk/vret

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Trods klart bevis afviste politiet at finde Bolettes flugtbilist: Nu siger de undskyld og kigger på sagen igen

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Syvårig dreng forbrændt nær børnehave: Teknikere arbejder på at finde årsagen

Navne For abonnenter

Bent og Ingelise sagde farvel til livet samme dag - Bent var i mange år manden bag Blumøllers udvikling

Kultur

Populær kromand i medvind ved festspil: - Jeg har sagt, at selvfølgelig sælger vi da 2000 madbilletter, og jeg har næsten altid ret

Kultur

Rosenfestival: 10 ting du skal vide for at blive klar til årets største begivenhed i Bogense

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Middelfart

Igen i Fjelsted: Kom til Folk Festival fredag

Kerteminde

Fyns Politi om tyvs forsøg på at stjæle bil: - Det tror jeg ikke, vi har set i nyere tid

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Odense

CNN vil finde Danmarks dna i Odense: Vært skal spille med i H.C. Andersen Paraden

Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Faaborg-Midtfyn

Nu må forældre se døende søn i halvanden time ugentligt: Kæmper fortsat for at være tæt på lille Marco

Annonce