Annonce
Erhverv

Fynsk direktør advarer: Nogle EU-lande hamstrer medicin

Lande, der hamstrer medicin risikerer at kaste grus i den ellers velfungerende forsyning af medicin, som blandt andet kommer her fra danske Orifarms centrallager i Tjekkiet. Arkivfoto: Morten Rode
Corona-krisen har fået nogle lande til at indføre forbud mod eksport af medicin. ”Meget farlig udvikling,” siger dansk medicindirektør.

Medicin: Det kan skade hele Europas forsyning med medicin, hvis nogle lande begynder at hamstre de livsnødvendige produkter.

Den advarsel kommer fra Erik Sandberg, der er administrerende direktør for den store medicinalkoncern Orifarm med hovedsæde i Odense. Virksomheden er den største parallelimportør af medicin i Europa.

Rumænien har indført et forbud mod eksport af medicin i seks måneder, og både Norge, Østrig og Grækenland har varslet tilsvarende indgreb. Det sker selv om, der ikke er nogen mangel på medicin trods angrebet af corona-virus.

- Det svarer helt til den hamstring i butikkerne, som vi advares imod. Markedet fungerer fint, og der er godet forsyninger, men hvis nogen begynder at hamstre, kan de ødelægge det for andre, siger Erik Sandberg.

- Det er en farlig udvikling, når EU-lande lukker deres grænser for medicin, siger direktør Erik Sandberg fra medicinalvirksomheden Orifarm i Odense. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Grus i maskinen

- Markedet for medicin i Europa er ekstremt velfungerende med handel på tværs af grænserne, der betyder, at ingen behøver at mangle forsyninger. Samtidig er produktionen af lægemidler på fuld styrke alle steder. Der er simpelthen ingen problemer, siger han.

Men alt dette er i risiko for at blive forringet, hvis flere lande følger Rumæniens eksempel, frygter Erik Sandberg.

- Det er en meget farlig udvikling. Vi har bygget dette op over mange år, det er vigtigt, at landene ikke kaster grus i maskinen nu, da vi virkelig har brug for, at den kører, siger Orifarm-direktøren, der glæder sig over, at ingen af de store lande er gået ned ad den farlige vej.

I Danmark har man indført begrænsning på mængden af forbrugernes indkøb på apoteket. I Østrig er man gået modsat vej og har opfordret forbrugerne til at have et lager af medicin til tre måneder.

Orifarm selv er lige nu ikke ramt af økonomiske problemer fra corona-krisen, men direktøren tør ikke vurdere, hvordan det vil gå virksomheden på lidt længere sigt. Langt de fleste medarbejdere arbejder hjemmefra, og på centrallageret i Tjekkiet har man fordelt de ansatte i tre skift og forsynet dem med madpakker på grund af den lukkede kantine. Mellem hvert skift er der kraftig afspritning, og håbet er, at en eventuel smitte ikke spreder sig fra det ene hold til det andet, så der altid vil være en vis bemanding.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Slik-eventyr fortsætter: Hundredvis af fans trodsede regnen for at møde populær youtuber i Slikræven

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Odense

Millioner til forstærket indsats mod udledninger fra gartnerierne

Erhverv For abonnenter

Nyt kæmpe erhvervsbyggeri ved motorvejen ligger indenfor kirkebyggelinjen: - Når vi står på kirkegården, kan vi kigge henover taget

Odense

Kender du en solstråle? Kommune søger unge til at hygge om de ældre på plejehjem

Nordfyn For abonnenter

Passager faldt ud af kurven: Havarikommission har undersøgt alvorlig hændelse under DM i ballonflyvning

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Debat

Det er fint med gode intentioner, men hvor blev svarene af?

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Annonce