Annonce
Erhverv

Frigaard ind i solenergi: Erfarne investorer i grøn debut

Stifter af firmaet Emazys, Lars Rand Andersen, yderst t.h., har skrevet under med de nye medejere og investorer Torben Frigaard Rasmussen, i rødt, og Søren Offer Madsen, sort, som gennem selskaberne TPC Management og Reffo Invest har købt sig ind i selskabet sammen med to to partnere Johnny Killerup, bagest, og Lars Bruntze, med kontrakten forrest. Foto: Kennett Krebs.
Den erfarne Odense-investor Torben Frigaard har med andre investorer købt sig ind i lokalt solcellefirma, der optimerer større solcelleanlæg på voksende globalt marked.
Annonce

Fyn: Han har i forvejen investeret i lang række virksomheder, men nu har Odense-investoren Torben Frigaard Rasmussen fået debut på den grønne scene.

Debutinvesteringen i grøn energi er lagt lokalt men er tænkt globalt, da Frigaard sammen med andre lokale investorer har lagt en millioninvestering i det lokale firma Emazys, der skal bruge viden og ny kapital til at realisere en global ekspansionsplan.

- Vi har investeret i firmaet, fordi vi kan se, at de har et stort globalt potentiale i et område, som vækster med op til 20 procent om året, hvilket er meget unikt, siger Torben Frigaard.

Annonce

Første grønne investering

Han er en af de mest ivrige investorer på Fyn og desuden aktiv i en lang række bestyrelser. Torben Frigaard blev sidste år kåret som årets business angel i det danske investeringsnetværk.

Han driver også firmaet Converzion sammen med sin mangeårige forretningspartner Johnny Killerup, hvor de rådgiver om internationalisering og skalering. De har i forvejen investeret sammen i firmaer som Robot At Work og Players First, men det er første gang, at Frigaard gennem sit selskab TPC Management har kastet sig over et firma i den grønne energisektor.

Torben Frigaard Rasmussen har investeret i en række firmaer og været bestyrelser i firmaer som MIR og Umbraco, hvor han fortsat er formand. Sidste år blev han kåret som Årets Danske Business Angel. Foto: Danban

- Vi ved ikke ret meget om grøn energi, men vi ved meget om skalering og internationalisering af virksomheder, og det er det, vi skal hjælpe Emazys med. Vi kan sikre, at virksomheden kan vokse internationalt med den nødvendige fart, så det betyder, at der er nogle processer, der skal automatiseres bl.a., så firmaet kan håndtere flere kunder, mere service og support, siger Torben Frigaard Rasmussen.


Vi ved ikke ret meget om grøn energi, men vi ved meget om skalering og internationalisering af virksomheder, og det er det, vi skal hjælpe Emazys med.

Torben Frigaard Rasmussen


Emazys står bag teknologi til solcelleanlæg, så man mere effektivt og hurtigere kan opdage og udbedre fejl og mangler i et stort anlæg. Det sikrer en optimeret drift og gør arbejdet med anlægget mere effektivt i dagligdagen.

Annonce

I gang i 20 lande

I dag er firmaet til stede i 20 lande og har bl.a. indgået aftaler med indgået partnerskaber med en række forhandlere i bl.a. USA, Frankrig og Holland sidste år. Nu skal planerne rulles ud, og det kræver både kapital og viden, som de nye medejere kommer med.

Torben Frigaard

Serieinvestor Torben Frigaard var med til at skabe en stor succes med firmaer som E-conomic, Esoft, Retail Internet, investerede og var med til at sælge robotsuccesen Mobile Industrial Robots for 1,7 milliarder kroner. I øjeblikket sidder han er han bl.a. bestyrelsesformand i it-virksomheden Umbraco, der skaber de cms-byggesten, som en halv million websites og hjemmesider verden over er bygget med.

Han har international erfaring fra flere år i USA, sidder i dag som næstformand i Den Fynske Bladfond og er kendt som en investor og professionelt bestyrelsesmedlem, der gerne vil ind og spille en aktiv rolle for at hjælpe virksomheden og iværksætteren bedst muligt.

Torben Frigaard Rasmussen, som er bosiddende i Dalum med sin amerikanske hustru og børn, har investeret og spiller en aktiv rolle i en lang række større og ikke mindst mindre virksomheder i dag. Senest har han etableret sit eget iværksætterhus Tanken 16 i Odense, hvor en håndfuld små iværksættere får tag over hovedet i en tidligere bank-bygning på Dalumvej og adgang til vejledning fra Frigaard selv.

- Det er ikke mindst markedet i USA, vi skal være med til at opbygge, fordi vi har netværk og kendskab til markedet, siger Johnny Killerup, der selv har boet og arbejdet i Arizona i mange år som repræsentant for Converzion.

Grundlæggerne Anders Rand Andersen, Ronni Basu og Daniel Hamkens har alle Ph.d grader i fysik og kemi, men nu får de erfarne investorer og erhvervsfolk med på holdet i Emazys. Det skal bl.a. sikre en udbygning af forretningen, som de senere år har kastet beskedne plusser af sig.

- Vi har haft god succes med vores produkt til optimering og positiv vækst, men den kommende ekspansion kræver kapital og erfarne erhvervsfolk med viden om skalering og internationalisering. Det har vi sikret med de nye ejere, siger Anders Rand Andersen.

Han har fortsat den største ejerandel i virksomheden, som udover Torben Frigaard og Johnny Killerup også har fået andre parter ind i selskabet.

Annonce

To partnerskaber

Det er Søren Offer Madsen, der driver investeringsselskabet Reffo Invest, hvor Lars Bruntze er partner. Reffo Invest har investeret et beløb svarende til TPC Management.

- Med en årlig vækst på 20 procent i branchen og fortsat stigende fokus på grøn omstilling vil optimering af driften komme højt på dagsordenen hos alle solenergiproducenter. Derfor vil markedet generelt opleve kraftig vækst, siger Søren Offer Madsen, der i mange år var medejer af den fynske succesvirksomhed Dymak.

Han er i øvrigt ny beboer i iværksætterhuset Tanken 16 på Dalumvej, som Torben Frigaard har etableret gennem TPC Management. Her har Converzion også sit hovedkontor, og Johnny Killerup er daglig leder af huset.

- Derfor har vi også fået et godt kendskab til Søren og Lars, så det har været oplagt at lave en investering sammen med dem i Emazys, siger Torben Frigaard.

De to partnerskaber har lagt en investering i millionklassen, som vil sikre dem en to-cifret ejerandel af Emazy. Hvor stor den bliver afhænger dog af, hvordan selskabet udvikler sig den næste tid, men den bliver ikke bestemmende.

- Det er fortsat Anders (Rand Andersen, red.) og de øvrige knalddygtige stiftere, der skal eje størstedelen, så vi sikrer os, at vi har deres engagement og commitment, mens vi hjælper dem med at udvikle deres baby til en global succes, siger Frigaard.

Et anlæg fra Emazys koster mellem 45.000 kroner, og derudover køber kunden sig til et abonnement, hvor man får analyser og rapporter fra Odense-firmaet baseret på den data og viden, som teknologien indhenter om det pågældende anlæg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce