Annonce
Fyn

Fri for smerter: Marianne vandt over slidgigten

Inden Marianne Antabi for tre måneder siden fik ondt i sit knæ, var hun meget fysisk aktiv. Men da først slidgigten meldte sig på banen, satte det en midlertidig stopper for den aktive hverdag. - Jeg blev nødt til at begrænse mig. Jeg måtte springe noget motion over, og det irriterede mig grænseløst, siger Marianne Antabi. Takket være GLA:D kan hun nu være fysik aktiv igen. Foto: Michael Bager.
Marianne Antabi kan efter seks ugers træning ikke længere mærke den slidigt, hun har i højre knæ. Hun er sluppet af med de daglige smerter, der begrænsede hende i hverdagen.

For tre måneder siden fik 70-årige Marianne Antabi pludselig ondt i sit højre knæ, hver gang hun gik eller var fysisk aktiv. Hvis hun holdt knæet i ro et stykke tid, blev smerten dæmpet, men den forsvandt aldrig helt. Med en mor, der havde fået to nye knæ, faldt tanken straks på slidgigt, da Marianne Antabis knæ begyndte at volde hende problemer.

- Jeg tog til lægen, som henviste mig til Middelfart til en scanning af mit knæ. Og rigtigt nok viste scanningen, at jeg havde slidgigt i knæet, fortæller Marianna Antabi.

Men det stoppede ikke Marianne Anatabi. Hun kontaktede lægen for at høre, om hun selv kunne gøre noget ved slidgigten. Marianne Antabi blev henvist til trænings- og uddannelsesforløbet GLA:D, det står for Godt Liv med Artrose i Danmark. Det er et otte ugers forløb, hvor fysioterapeuter vejleder patienterne i, hvordan de kan slippe af med smerterne fra slidgigt.

Efter en samtale med en fysioterapeut ved Fysio Danmark i Odense, startede Marianne Antabi for seks uger siden op på forløbet. To gange om ugen mødes hun med fem til seks andre personer, der også lider af slidgigt, for at lave øvelser, der mindsker smerterne i knæet.

GLA:D

Første kursus i uddannelses- og træningsforløbet GLA:D blev afholdt i januar 2013.

Professor Ewa Roos og lektor ved Institut for Idræt og Biomekanik, Søren Thorgaard Skou, står bag GLA:D, som står for Godt Liv med Artrose (slidgigt) i Danmark

Forløbet varer otte uger og består af to til tre uddannelsessessioner og 12 træningssessioner.

Har uddannet flere end 1200 fysioterapeuter til at kunne undervise patienterne.

Flere end 40.000 danskere har deltaget i et GLA:D-forløb.

32 steder på Fyn tilbyder et GLA:D-forløb.

GLA:D har bredt sig til Canada, Australien, Kina og Schweiz.

Måtte begrænse sig

Inden Marianne Antabi for tre måneder siden fik ondt i sit knæ, var hun meget fysisk aktiv. Gerne fire gange om ugen, mødte hun op til trampolinhop, cirkeltræning, svømning, yoga og spinning i fitnesscenteret i Morud. Og det har hun gjort i mange år.

Men da først slidgigten meldte sig på banen, satte det en midlertidig stopper for den aktive hverdag.

- Jeg blev nødt til at begrænse mig. Jeg måtte springe noget motion over, og det irriterede mig grænseløst. Det gik ud over det mentale. Tanken om, at det måske kunne blive så slemt, at jeg skulle opereres eller gå med rollator, var næsten det værste, siger Marianne Antabi og tilføjer:

- Jeg orkede ikke tanken om, at det skulle gøre ondt, hver gang jeg bevægede mig. Man ved godt, at det går den vej, men det kunne være rart at holde det lidt på afstand med motion.

Annonce

God effekt

Og derfor begyndte Marianne Antabi på et GLA:D-forløb, som indtil videre har haft stor virkning. Allerede efter tredje gang kunne hun mærke en stor forskel i knæet.

- Jeg havde stort set ingen smerte i knæet længere. Det var meget forunderligt. Mange af de øvelser, vi laver, er jeg faktisk vant til fra cirkeltræningen, men jeg er blevet mere opmærksom på, at lave øvelserne rigtig og ikke belaste mit knæ.

Derudover lægger Marianne Antabi stor vægt på, at det motiverer hende at dukke op til træningen, fordi de er en gruppe, der mødes to gange om ugen for at træne.

I dag er smerten stort set væk. Marianne Antabi mærker kun til smerterne i knæet, hvis hun virkelig overanstrenger sig.

- Hvis vi kører på tid til cirkeltræning, kan der godt gå lidt sport i det, hvor det kommer til at gøre lidt ondt efterfølgende, men ellers mærker jeg ikke noget. Det har hjulpet helt vildt.

Marianne Antabi har fået at vide af fysioterapeuten, at hun må gå lige til smertegrænsen, og derfor træner hun nu igen fire gange om ugen.

Da 70-årige Marianne Antabi blev ramt af slidgigt frygtede hun, at gigten ville begrænse hende. Men takket være trænings- og uddannelsesforløbet GLA:D, er hun sluppet af med de daglige smerter, der begrænsede hende i hverdagen. Foto: Michael Bager.
Annonce

Vil gerne fortsætte

Selv om forløbet hos fysioterapeuten er slut om to uger, har Marianne Antabi intentioner om at fortsætte med at lave de øvelser, som hun har lært igennem forløbet.

- Jeg har lovet mig selv, at jeg fortsætter, men der skal disciplin til. Der skal sættes to faste tidspunkt af til det, hvor jeg ved, at jeg har tid til det. Intentionerne er til det, og jeg håber, at jeg gør det, for ellers har jeg indtryk af, at smerten ligeså stille vender tilbage.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Letbanens åbning vaklede i ugerne før valget: Comsa havde meldt ud, at tidsplanen ikke holdt

Assens For abonnenter

Der er i 2021 søsat planer, der kan skabe over 200 nye boliger i området: - Det er lidt vanvittigt

Erhverv

Pakkerne hober sig op: Kom nu og hent dem

Nordfyn For abonnenter

Udvalgsformand om kæmpe udvidelse: - Landbruget har altså bare en særstatus i den slags sager

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Kerteminde For abonnenter

Mystisk støj kan være skadelig: Nu skal brummende lyd undersøges

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Kerteminde

Øv, øv, øv: Søren var i god tro, men vinduer er ulovlige og skal skiftes

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Livsstil

Prisvindende kok taler af erfaring: - Alle kan lære at spise østers

Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Erhverv

Claus klar til at sætte sin jord under vand for at redde klimaet: Men vi skal jo lige være enige om prisen først

Annonce