Annonce
Fyn

Fri for smerter: Marianne vandt over slidgigten

Inden Marianne Antabi for tre måneder siden fik ondt i sit knæ, var hun meget fysisk aktiv. Men da først slidgigten meldte sig på banen, satte det en midlertidig stopper for den aktive hverdag. - Jeg blev nødt til at begrænse mig. Jeg måtte springe noget motion over, og det irriterede mig grænseløst, siger Marianne Antabi. Takket være GLA:D kan hun nu være fysik aktiv igen. Foto: Michael Bager.
Marianne Antabi kan efter seks ugers træning ikke længere mærke den slidigt, hun har i højre knæ. Hun er sluppet af med de daglige smerter, der begrænsede hende i hverdagen.

For tre måneder siden fik 70-årige Marianne Antabi pludselig ondt i sit højre knæ, hver gang hun gik eller var fysisk aktiv. Hvis hun holdt knæet i ro et stykke tid, blev smerten dæmpet, men den forsvandt aldrig helt. Med en mor, der havde fået to nye knæ, faldt tanken straks på slidgigt, da Marianne Antabis knæ begyndte at volde hende problemer.

- Jeg tog til lægen, som henviste mig til Middelfart til en scanning af mit knæ. Og rigtigt nok viste scanningen, at jeg havde slidgigt i knæet, fortæller Marianna Antabi.

Men det stoppede ikke Marianne Anatabi. Hun kontaktede lægen for at høre, om hun selv kunne gøre noget ved slidgigten. Marianne Antabi blev henvist til trænings- og uddannelsesforløbet GLA:D, det står for Godt Liv med Artrose i Danmark. Det er et otte ugers forløb, hvor fysioterapeuter vejleder patienterne i, hvordan de kan slippe af med smerterne fra slidgigt.

Efter en samtale med en fysioterapeut ved Fysio Danmark i Odense, startede Marianne Antabi for seks uger siden op på forløbet. To gange om ugen mødes hun med fem til seks andre personer, der også lider af slidgigt, for at lave øvelser, der mindsker smerterne i knæet.

GLA:D

Første kursus i uddannelses- og træningsforløbet GLA:D blev afholdt i januar 2013.

Professor Ewa Roos og lektor ved Institut for Idræt og Biomekanik, Søren Thorgaard Skou, står bag GLA:D, som står for Godt Liv med Artrose (slidgigt) i Danmark

Forløbet varer otte uger og består af to til tre uddannelsessessioner og 12 træningssessioner.

Har uddannet flere end 1200 fysioterapeuter til at kunne undervise patienterne.

Flere end 40.000 danskere har deltaget i et GLA:D-forløb.

32 steder på Fyn tilbyder et GLA:D-forløb.

GLA:D har bredt sig til Canada, Australien, Kina og Schweiz.

Måtte begrænse sig

Inden Marianne Antabi for tre måneder siden fik ondt i sit knæ, var hun meget fysisk aktiv. Gerne fire gange om ugen, mødte hun op til trampolinhop, cirkeltræning, svømning, yoga og spinning i fitnesscenteret i Morud. Og det har hun gjort i mange år.

Men da først slidgigten meldte sig på banen, satte det en midlertidig stopper for den aktive hverdag.

- Jeg blev nødt til at begrænse mig. Jeg måtte springe noget motion over, og det irriterede mig grænseløst. Det gik ud over det mentale. Tanken om, at det måske kunne blive så slemt, at jeg skulle opereres eller gå med rollator, var næsten det værste, siger Marianne Antabi og tilføjer:

- Jeg orkede ikke tanken om, at det skulle gøre ondt, hver gang jeg bevægede mig. Man ved godt, at det går den vej, men det kunne være rart at holde det lidt på afstand med motion.

Annonce

God effekt

Og derfor begyndte Marianne Antabi på et GLA:D-forløb, som indtil videre har haft stor virkning. Allerede efter tredje gang kunne hun mærke en stor forskel i knæet.

- Jeg havde stort set ingen smerte i knæet længere. Det var meget forunderligt. Mange af de øvelser, vi laver, er jeg faktisk vant til fra cirkeltræningen, men jeg er blevet mere opmærksom på, at lave øvelserne rigtig og ikke belaste mit knæ.

Derudover lægger Marianne Antabi stor vægt på, at det motiverer hende at dukke op til træningen, fordi de er en gruppe, der mødes to gange om ugen for at træne.

I dag er smerten stort set væk. Marianne Antabi mærker kun til smerterne i knæet, hvis hun virkelig overanstrenger sig.

- Hvis vi kører på tid til cirkeltræning, kan der godt gå lidt sport i det, hvor det kommer til at gøre lidt ondt efterfølgende, men ellers mærker jeg ikke noget. Det har hjulpet helt vildt.

Marianne Antabi har fået at vide af fysioterapeuten, at hun må gå lige til smertegrænsen, og derfor træner hun nu igen fire gange om ugen.

Da 70-årige Marianne Antabi blev ramt af slidgigt frygtede hun, at gigten ville begrænse hende. Men takket være trænings- og uddannelsesforløbet GLA:D, er hun sluppet af med de daglige smerter, der begrænsede hende i hverdagen. Foto: Michael Bager.
Annonce

Vil gerne fortsætte

Selv om forløbet hos fysioterapeuten er slut om to uger, har Marianne Antabi intentioner om at fortsætte med at lave de øvelser, som hun har lært igennem forløbet.

- Jeg har lovet mig selv, at jeg fortsætter, men der skal disciplin til. Der skal sættes to faste tidspunkt af til det, hvor jeg ved, at jeg har tid til det. Intentionerne er til det, og jeg håber, at jeg gør det, for ellers har jeg indtryk af, at smerten ligeså stille vender tilbage.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Mads har fulgt i hælene på et mytisk dyr i den fynske natur: - De er kort sagt overalt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Vil bremse bøller i biler: To centrale pladser i Odense sikres for millioner

Odense For abonnenter

Gartnerbyen vokser igen: Denne gang bliver der bygget mere end 100 nye lejeboliger

Kerteminde

Øv - På vej hjem fra bilforhandleren blev Nadias nye bil ridset af flyvende dæk fra en trailer: Nu efterlyser hun bilisten

Odense For abonnenter

Knivstik, tramp og revolvertrussel: En er fængslet - flere søges efter voldsomt overfald i Odense

Kultur

Sprogfestival begyndte med et brag: Talefeer med glimmervinger og vinkelsliber som instrument

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Debat

Skandalen i Vor Frue Kirke

Sydfyn

Var få øjeblikke fra uhyggeligt sammenstød: Kort efter forulykkede vanvidsbilist selv

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Sport

Squash, bowling eller kunstskøjteløb?: Ingen sportsgren er for snæver på Odenses nye sportsefterskole

Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Erhverv

Erhvervsfolk i lycra har dyrket 1,78 millioner kilometer netværk på to hjul

Annonce