Annonce
Assens

Fjernvarme vil have grønnere profil: Vindmølle skifter ejer

Assens Fjernvarme har købt Tronebjerg-vindmøllen af Tronebjerg Vindmøllelaug. Foto: Peter Leth-Larsen

Tronbjerg Vindmøllelaug har valgt at sælge deres vindmølle til Assens Fjernevarme.

Assens: - Rigtig mange af dem, der ejer vindmøllen, er i forvejen tilsluttet fjernvarmenettet, så de er sådan set stadigvæk ejere af vindmøllen, hvis man ser sådan på det.

Sådan lyder det fra Bent Højsgaard, formand Tronebjerg Vindmøllelaug, da han skal sætte ord på, hvad han siger til, at Tronebjerg-vindmøllen om ganske kort tid bliver overtaget af Assens Fjernvarme. Et salg, vindmøllelauget ikke kunne komme uden om, forklarer han.

- Når man driver vindmølle på den måde, som vi har gjort, er det ikke længere rentabelt. Det skyldes de priser, der er på el, når man sælger el. Der kan være tidspunkter, hvor vindmøllen kører, men hvor vi får nul kroner for strømmen, når spotprisen er i nul. Så kan vi ligeså godt slukke den. Men det kan også være, at vi er heldige at få 17 øre for en kilowatt-time. Men det kan den ikke løbe rundt med, og vi er ikke den eneste vindmølle, der er i den situation.

- Folk oplever ikke, at elprisen er faldet, fordi langt det meste, man betaler for, er afgifter. Hvis man betaler to kroner for en kilowatt-time i sit hus, så har man måske betalt 30 øre for selve strømmen, og hvis den så falder fra 30 til 15 øre, så er det ikke noget, nogen bemærker. Men det er så halvdelen af indtægten for dem, der driver vindmølle, som forsvinder, siger Bent Højsgaard.

Annonce
Vindmøllen er placeret lige bag fjernvarmeselskabets grund. Foto: Peter Leth-Larsen

Økonomisk attraktivt

Hos Assens Fjernvarme lyder det, at købet af vindmøllen falder i god tråd med den nuværende profil.

- Vi har i mange år haft en meget grøn profil, hvor vi producerer både varme og strøm på biomasse. Det vil sige, at vi er totalt CO2-neutrale. Selvom vi producerer strøm, så køber vi også noget strøm ude fra, fordi den strøm, vi producerer, bruger vi ikke selv. Men vi køber af Energi Fyn.

- Den strøm, vindmøllen producerer, kan vi bruge i vores produktion. Dermed bliver vi endnu mere grønne, end vi er i forvejen, siger Søren Edlefsen, formand Assens Fjernvarme.

Han fortæller desuden, at det også har haft en betydning for købet, at vindmøllen er nabo til fjernvarmeselskabet.

- Når den står op og ned af vores skel, og vi så køber den, og i virkeligheden flytter vindmøllen på egen grund, så må vi selv bruge strømmen. Det må vi ikke, hvis den havde stået et par kilometer væk. Dermed er det økonomisk attraktivt for os, og så ved vi, at det er grøn strøm, vi også får. Set i vores billede er det en grønnere profil, og det er også økonomisk en god ide for Assens Fjernvarme, siger han.

Den endelige overtagelse regnes med at blive 1. juli. Foto: Peter Leth-Larsen

Lokal køber vigtig

Bent Højsgaard giver samtidig udtryk for, at Tronebjerg Vindmøllelaug ikke kunne være mere tilfreds med, at det netop bliver Assens Fjernvarme, som køber vindmøllen.

- Det glæder os da også, at den ender med at blive brugt til noget lokalt, i stedet for at det er en eller anden, som slet ikke har noget lokalt engagement, som køber den. Vi er rigtig glade for, at vi kan sælge den til fjernvarmen, siger han.

Søren Edlefsen tilføjer:

- Det bliver 1. juli, vi overtager vindmøllen, der er fra 2001. Det regner vi at markere med lidt festivitas.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce