Annonce
Middelfart

Fjernvarme-nybyggeri opføres med genbrugte mursten fra nedrevet gård i Båring

Middelfart Fjernvarmes kommende administrationsbygning på Fynsvej i Middelfart opføres med gamle mursten. Privatfoto
Metoden med at genbruge mursten er en, Middelfart Kommune ønsker at benytte sig meget mere af fremover.

Middelfart: På Fynsvej er et nyt byggeri ved at tage form. Bygningen på 450 kvadratmeter skal være Middelfart Fjernvarmes nye administrationsbygning. Det lidt særlige ved byggeriet er, at  bygningen opføres med gamle mursten, der engang har omrammet nogens hjem i Båring.

Avisen skrev for to år siden, at Middelfart Kommune var i gang med at rive en gammel landejendom på Middelfartvej 76 ned, og at man gjorde det nænsomt, så de 65.000 mursten ville kunne genbruges i et nyt byggeri. Dengang var det planen, at stenene skulle gå til nye Civica-boliger, men det er nu altså endt med, at Middelfart Fjernvarme har købt murstenene af kommunen.

I mellemtiden har murstenene været til rensning ved en virksomhed i Svendborg, før de har kunnet indgå i byggeriet.

Middelfart Fjernvarmes direktør Jesper Skov fortæller, at man har valgt de genbrugte mursten, fordi bestyrelsen havde et ønske om, at byggeriet skulle være bæredygtigt, og at man derfor ønskede at bruge genbrugsmaterialer og i øvrigt udstyre den nye bygning med blandt andet solceller på taget.


Hvis man ikke tænker gamle mursten ind i et byggeri, så skal man virkelig arbejde meget med andre materialer og vedvarende energikilder.

Jakob Rauff Baungaard, projektleder


Jesper Skov fortæller, at det også har vist sig økonomisk rentabelt at bruge de genbrugte mursten.

- Jeg har aftalt en pris med kommunen, men jeg kan sige så meget, at det ikke er dyrere for os med genbrugssten. Tværtimod er det en billigere løsning, siger han.

Annonce

Murstens CO2-aftryk

Genbrugen af mursten er en del af Middelfart Kommunes strategi for cirkulær økonomi.

Projektleder for cirkulær økonomi i Middelfart Kommune Jakob Rauff Baungaard forklarer, at produktion af nye mursten er en af de helt store CO2-udledende processer i et nybyggeri, og at det derfor giver mening at genbruge.

- Når man skal lave et nyt grønt byggeri kommer det ned til CO2-bundlinjen, og der tæller mursten enormt meget. Hvis man ikke tænker gamle mursten ind i et byggeri, så skal man virkelig arbejde meget med andre materialer, vedvarende energikilder og så videre, siger han.

Disse sten var engang murværket på en nu nedrevet gård i Båring. Privatfoto

Jakob Rauff Baungaard fortæller også, at kommunerne i Trekantområdet har indgået et samarbejde om netop genbrug af mursten, og at man lige nu kigger på at finde en grund på Nordvestfyn, hvor man kan aflaste og afhente genbrugte mursten.

Dermed er dette byggeri på Fynsvej også et eksempel på, hvordan kommunen vil gå til opgaven med at renovere, nedrive og nybygge egne bygninger fremover.

- Ved alle kommunens egne bygninger vil vi altid vurdere, om det giver mening at rive de bygninger, der skal nedrives, nænsomt ned og genbruge murstenene. Vi er forpligtet til at gå den grønne vej både i forhold til nedrivningsprojekter og nybyggeri, siger Jakob Rauff Baungaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Kamerahold ville ikke hilse på OL-chefen fra Tommerup: Mere end et år senere gennemføres OL 'stensikkert'

Annonce