Annonce
Erhverv

Fjernvarme Fyn udvider ved Facebook: 12.000 fynboer kan få grøn varme

Om et par måneder løber det første opvarmede vand fra serverne hos Facebook ind i varmepumpeanlægget hos Fjernvarme Fyn i Tietgenbyen. Herfra varmes det op med ni varmepumper til 70 grader, før det sendes ud til forbrugerne. Foto: Michael Bager
Fjernvarme Fyn har allerede investeret 135 millioner kroner i varmepumper i en varmecentral ved Facebooks datacenter. Nu fordobler Fjernvarme Fyn investeringen med yderligere 130 millioner kroner, så ialt 12000 fynboer kan få grøn varme. Dermed er anlægget klar, hvis Facebook udbygger datacentret.

Fyn: De har allerede bygget Danmarks største varmepumpecentral i Tietgenbyen, der som det første sted i verden i den skala skal flytte overskudsvarme fra serverhaller i et datacenter ud til forbrugerne.

Fjernvarme Fyn kan om et par måneder sende den første overskudsvarme fra Facebooks datacenter i Odense ud til i alt 6900 husstande på Fyn, når man tager varmepumpestationen til 135 millioner kroner i brug.

Allerede nu kan Fjernvarme Fyn og yderligere 5000 forbrugere dog begynde at glæde sig, efter at politikerne i Odense Kommune har nikket ja til en plan om at udvide anlægget til næsten det dobbelte og investere yderligere 130 millioner kroner i varmecentralen.

I første omgang er der ikke udsigt til, at datacentret kan levere varme til flere end de lovede 6900 husstande, men med investeringen er Fjernvarme Fyn klar, siger forretningsudviklingschef Kim Winther.

- Den aftale, vi har med Facebook, går på lige knap 7000 husstande, og vi har en fælles forståelse med Facebook om at se på, om det er muligt at udnytte yderligere varme. Da vi kan se, at vi udnytter vores nuværende varmepumpeanlæg fuldt ud med den aftale, vi har nu, vil vi gerne udvide centralen. Så kan vi være klar, hvis der kommer mere varme fra Facebook, siger Kim Winther fra Fjernvarme Fyn.

Med de nuværende ni pumper vil centralen og servervarmen fra Facebook udgøre omkring syv procent af varmeproduktionen hos Fjernvarme Fyn, som leverer varme til 100.000 husstande på Fyn.

Udover flere pumper og en udvidelse af bygningerne i Tietgenbyen har Fjernvarme Fyn investeret i 25.000 kvadratmeter markjord, hvor planen er at opstille såkaldte energioptagere, som kan suge varme og energi ud af luften. Det kan være anlæg i stil med det på billedet, som man bl.a. har i Støvring og i Brande. Foto: Fjernvarme Fyn

Klar til mere varme

I september sidste år satte Facebook i Odense strøm til de første servere i det store datacenter på 56.500 kvadratmeter, som består af to store serverbygninger og en administrationsbygning.

Allerede før spaden var sat i jorden i Tietgenbyen for tre år siden, viste de første tegninger af datacentret stregerne til en tredje serverbygning i det datacenter, som skal stå fuldt færdigt i år. Flere kilder bekræftede overfor Fyens Stiftstidende tilbage i september, at ambitionen og planerne er der hos Facebook om at udvide med mindst en serverbygning mere, men Kim Winther understreger, at aftalen med it-giganten ikke er ændret.

- Vi har ikke fået lovning på varme til den udvidelse af anlægget, vi har skitseret i projektet. Nu gør vi det, vi kan fra vores side, så vi er klar med flere varmepumper. Mere kan vi ikke gøre, siger han.

Ifølge kommunikationschef i Norden hos Facebook, Peter Münster, er der da heller ikke er taget nogen beslutninger hos it-giganten, som vil sende mere varme ud i det fynske fjernvarmenet.

Det betyder dog ikke, at Fjernvarme Fyn udbygger for 130 millioner kroner uden at have planer for udnyttelse af den nye del af anlægget, understreger Kim Winther fra Fjernvarme Fyn. Planen er at skabe mere grøn varme til fynboerne direkte ved anlægget i Tietgenbyen.

- Vi har købt 25.000 kvadratmeter mark ved siden af varmecentralen, hvor vi planlægger at opsætte store ventilatorer, som kan trække energi ud af luften. Det anlæg er del af det samlede projektforslag, og de energioptagere udgør faktisk 12 megawatt ud af de 20 megawatt i det nye anlæg, siger han.

Annonce

Suger energi ud af luften

Energioptagerne er i stand til at suge energi ud af luften - selv ved minusgrader - hvorefter energien via varmepumperne i varmecentralen ender som 70 grader varmt vand ude hos forbrugerne. Efter samme koncept som varmen fra serverne i datacentret på den modsatte side af vejen.

Politikerne i By- og Kulturudvalget i Odense Kommune nikkede allerede ja til projektet 18. februar, men Fjernvarme Fyn har endnu ikke bestilt de omtalte energioptagere, som er del af energiselskabets samlede plan om at veksle sort kul til grønne varmekilder.

- I første omgang udvider vi med flere varmepumper i anlægget, fordi vi har infrastrukturen på plads i Tietgenbyen, og så skal vi endeligt beslutte, om vi skal investere i de energioptagere senere, siger Kim Winther.

Forretningsudviklingschefen fra Fjernvarme Fyn understreger, at netop nye teknologier og grønne energikilder spiller en væsentlig rolle i varmestrategien hos energivirksomheden.

- Vi laver forskellige projekter med varmepumper og overskudsvarme, som vi forventer kommer til at udgøre en pæn del af vores varmeproduktion i fremtiden. Vi har også et projekt, hvor vi anvender overskudsvarme fra spildevandsanlæg i Havnegade og et projekt, hvor vi ser på at anvende energien fra røggasser og kølevand i kraftværket, siger Kim Winther.

Udover Facebook leverer også virksomheder som Tasso og Kims overskudsvarme til fjernevarmekunderne på Fyn.

Fjernvarme Fyn bruger også flis og halm i arbejdet med at fjerne kul helt fra varmeregnskabet i 2025. I dag udgør kul 30 procent af varmeproduktionen fra Fjernvarme Fyn. Med overskudsvarmen til de 6900 husstande fra serverhallerne i datacentret kan man alene reducere kulbunkerne med mellem syv og 10 procent. CO2-udledningen skæres ned med 100.000 ton, når det samlede nye anlæg sættes i gang og erstatter kul.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Julestjerner koster ekstraregning på 1,5 million for gartneri: Jeg starter hver morgen med at tjekke el- og gaspriserne

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

To nye forvaltninger på vej i Odense giver ekstra millionudgifter: Nu skal byrådspolitikere gå ned i løn

Nordfyn For abonnenter

Overbelastede kloakker sætter huse i Skamby under vand: I maj stod der 18 centimeter vand i kælderen hos Anders

Odense

E20: Væltet trailer spærrede motorvejen

Fyn

Vil styrke havmiljøet: Nationalpark i Lillebælt - slut med at trawle i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

GOG For abonnenter

GOG: Han er bedst når det hele brænder på

OB

Han er meget imponeret over Randers kontinuitet og kultur: OB's Mads Frøkjær: Mange kan lære meget af Randers

GOG

Kampen minut for minut: GOG mødte Mathias Gidsels barndomsklub fra Skjern på den store scene

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Erhverv

Minister om trawlfri zone: En hjælp til fiskerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter fem års strid kan vandprisen nu halveres: - Der er kommet nye folk til uden de samme forstokkede idéer

Assens

Oles navn blev læst højt som det allersidste: Ildsjæl bag Ørsted Børnehus skal i byrådet

Annonce