Annonce
Middelfart

Finale på avisens gymnasieforløb: Elever diskuterede biografaftener og butiksliv med lokale løsningsmagere

Med røde og grønne sedler kunne eleverne stemme om de løsningsforslag, der kom frem i løbet af aftenen. Løsningsforslag på problemer, som de selv har påpeget igennem deres syv uger lange skriveforløb, hvor Fyens Stiftstidende har været koblet på. Foto: Peter Leth-Larsen
Torsdag eftermiddag holdt Fyens Stiftstidende Løsningernes Rum i samarbejde med Middelfart Gymnasium. Her blev tre problemstillinger, som de unge havde rejst, diskuteret i tre forskellige paneler.

Middelfart: Det var den store finale i Fyens Stiftstidendes undervisningsforløb på Middelfart Gymnasium, der udspillede sig torsdag eftermiddag, hvor der blev afholdt Løsningernes Rum i gymnasiets kantine.

Her var to klasser, 2.a og 2.y, til stede sammen med et par interesserede læsere og paneler bestående af lokale aktører og en enkelt gæst fra Odense, der i fællesskab skulle komme med løsninger på tre konkrete problemer, som eleverne havde rejst gennem undervisningsforløbet.

Det første problem, der blev drøftet, var, at der mangler steder i Middelfart, hvor de unge har lyst til at mødes efter skoletid eller i weekenderne. "Hvad skal vi lave fredag aften?" var overskriften på den Powerpoint-præsentation, som tre af eleverne lagde ud med at fortælle ud fra. De gennemgik blandt andet, hvordan de gennem undervisningsforløbet havde været på besøg hos leder af Panorama-biografen i Middelfart Helle Broen for at snakke om muligheden for at lave filmaftener.

- Hun var meget positiv over for vores efterspørgsel, lød det fra gruppen.

Til at drøfte muligheden for at skabe bedre mødesteder for unge var Anders Thorsted, leder af ungdomshuset Walker, Johannes Lundsfryd (S), borgmester i Middelfart Kommune, John Thomsen, indehaver af Stationen Kaffebar, og Helle Broen.

Samtidig var Viktor og Victor, Fyens Stiftstidende og Melfar Postens podcastproducenter, med til at moderere debatten og sende mikrofonen rundt mellem de elever, der havde forslag eller kommentarer.

Hvad skal vi næste gang?

Hos Fyens Stiftstidende i Middelfart vil vi gerne være så tæt på vores læsere som muligt.

Derfor afholder vi møder, hvor vi i selskab med jer bliver inspireret, får ny viden eller finder løsninger på aktuelle problemer på Nordvestfyn.

Møderne giver samtidig en mulighed for at påvirke, hvordan vi dækker en række emner i avisen.

22. august: Gå-hjem-møde om butikslivet i Middelfart.

3. september: Kursus i at skrive pressemeddelelser.

10. september: Oplæg og debat om kommunens budget.

25. september: Åbent redaktionsmøde med budgetmappen.

27. september: Åbent redaktionsmøde for 5.A på Lillebæltskolen.

22. oktober: Rundvisning i Klimabyen, oplæg og besøg af lokale klimaidémagere.

29. oktober: Digitalt læsermøde om nye butikker. i Middelfart.

31. oktober: Oplæg og diskussion på gymnasiet med superiværksættere.

19. november: Fyraftensmøde for tilflyttere.

20. november: Løsningernes Rum med 5.a på Lillebæltskolen.

28. november: Løsningernes Rum med Middelfart Gymnasium.

?

Hvad skal det næste møde handle om? Og hvor skal vi holde det henne?

Send meget gerne dit forslag til soehu@fyens.dk.

Forslag om idébank

Eleverne havde fået tildelt henholdsvis et grønt og et rødt stykke papir, som de skulle bruge til at række i vejret og stemme om løsningsforslag eller svare på spørgsmål fra paneldeltagerne.

- Hvor mange vil gerne være med i biografklubben, spurgte Viktor Lindegaard, hvorefter en hær af grønne stykker papir viste sig i salen.

- Fantastisk, der er slet ingen røde, konstaterede han.

En af eleverne forklarede dog, at hun via gymnasiets forum Lectio havde efterlyst andre, der ville være med til at vælge film ud til en filmaften. Og her havde hun altså ikke fået nogen beskeder tilbage.

- Jeg tror, der er mange der vil åbne døren (for de unge, red.), men det, der mangler i ligningen, er at få det samlet. Hvis man kan arbejde på en idébank til små fællesskaber for unge, er jeg sikker på, at der er rigtig mange, der vil lægge lokaler til, svarede Johannes Lundsfryd til spørgsmålet om, hvorvidt der mangler mødesteder for unge i Middelfart.

- Jeg forstår det lidt som en ung Middelfart-gruppe (byens facebookgruppe, red.) uden alle de billeder af Lillebæltsbroen, konstaterede Viktor Lindegaard og afgjorde, at formanden for elevrådet på Middelfart Gymnasium ville prøve at sætte noget op.

John Thomsen fra Station Kaffebar forklarede ligeledes, at han meget gerne vil stå i spidsen for aktiviteter på kaffebaren, der kan tiltale de unge.

- Vi har for eksempel tænkt på at lave en hverdagsaften en eller to gange om måneden med brætspil, sagde han.

Det næste emne, der blev diskuteret under Løsningernes Rum, var manglen på butikker, der er relevante for unge, i Middelfart by.

Eleverne, der havde arbejdet med emnet under undervisningsforløbet, havde lavet en spørgeundersøgelse på gymnasiet, der viste, at kun 34 procent af eleverne shopper tøj i Middelfart.

Sys Horn, som er projektleder ved Brobygning Middelfart, forklarede, at eleverne er meget velkomne til at komme med forslag til butikker, og butikken Kings and Queens blev for eksempel foreslået.

- Vi har alle de her tomme lokaler, og vi er i gang med at finde ud af, hvad vi skal putte i dem, sagde hun.

Bjørn Hentze, der er leder af Bargroup, som driver en række barer og spisesteder i Odense, herunder Storms Pakhus, forklarede, at det også er et problem i Odense, at nogle af butikkerne har svært ved at overleve på grund af blandt andet nethandel.

- Det er både på grund af trafikken og på grund af passive shoppere, der gerne vil prøve tøjet, for det kan man jo ikke på nettet, men som tager et billede af prisen og går hjem og finder det billigere på nettet, sagde han.

Udover Bjørn Hentze og Sys Horn var John Thomsen fra Stationen Kaffebar ligeledes med til at drøfte butikslivet.

Tre paneler deltog i debatten på skolen. Her panelet bestående af Anders Bo Thorsted fra Middelfart Ungdomsskole, biografejer Helle Broen, borgmester Johannes Lundsfryd og caféejer John Thomsen fra Stationen, der diskuterede mødesteder for byens unge. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Mere genbrugstøj

Det sidste punkt på dagsordenen torsdag eftermiddag var de unges ønske om at få bedre muligheder for at shoppe lækkert genbrugstøj.

Her havde avisen inviteret Tine Basse, projektleder for cirkulær økonomi i Middelfart Kommune, Karla Arvad Meier, som er aktiv i bevægelsen Fridaysforfuture, og Sys Horn.

Karla Arvad Meier forklarede, at hun gennem tiden har arrangeret flere tøjbyttemarkeder på sin efterskole.

- Det er en dejlig gratis løsning, som et let tilgængelig, konstaterede hun.

Tine Basse foreslog samtidig, at flere unge kunne begynde som frivillige i genbrugsbutikker, så de kunne sortere og udstille tøjet på en måde, der tiltaler de unge - og måske selv nå at snuppe nogle gode fund med hjem.

- Jeg har prøvet en gang, hvor jeg kom om bag ved i genbrugsbutikken, og der fandt jeg tre Levi's-jakker, som de ikke troede, der var nogle, der gad at have, sagde Viktor Lindegaard.

Der blev stillet forslag om, at tøjbyttemarkeder kunne blive en del af fredagsbarerne på gymnasiet, og det førte til, at del elever rakte det grønne stykke papir i vejret og stemte for.

Fyens Stiftstidende afholdt ligeledes Løsningernes Rum for 5.a på Lillebæltskolen den 20. november. Her havde eleverne arbejdet med løsninger på klimakrisen, som de viste frem på rådhuset.

Mange elever greb selv mikrofonen og havde kommentarer til debatten. Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Sport

Medie: Eriksen og Brentford er enige om kontrakt

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold leverede en storkamp i Györ - tæt på halvt mirakel i Champions League

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Nordfyn For abonnenter

Succes med individuelle hensyn på plejehjemmet: 79-årige Bodil vælger at få ordnet negle hver 14. dage

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Odense

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Faaborg-Midtfyn

Se video: Først var robotten medvært i Natholdet - Nu skal den sikre hygiejnen på hospitaler i hele verden

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce