Annonce
Fyn

Femstjernede fynske udgivelser: Bjergtagende drømmepop og autentisk country

Tom Bjerg, 2020, musiker, Ulbølle, Foto: Simon Staun
47-årige Tom Bjerg har med "Hurtigt ud/Hurtigt hjem" udgivet et af de bedste danske popalbummer i 2020, mens 42-årige Stefan Mørk viser enormt potentiale på gennemført country-ep.

Tom Bjerg: ”Hurtigt ud/Hurtigt hjem”

47-årige Tom Bjerg er omdrejningspunkt i det sydfynske band af samme navn, der albumdebuterer med en af de bedste fynske popudgivelser i årevis.

Man skal være varsom med at bruge CV-stemplet, men Tom Bjerg rammer en helt særlig lyrisk tone på flere af sangene på ”Hurtigt ud/Hurtigt hjem”, hvor det er umuligt ikke at sende Carsten Valentin en kærlig tanke.

"Når den rastløse sommer let bliver for meget, og de helt store spørgsmål står hen ubesvarede" synger Tom Bjerg på den ubeskriveligt forførende ”Lad os gå”, hvor han sarkastisk forkynder, at han har ”masser af nuancer mellem gråsort og hvid”.


Tom Bjergs ep ”Den vej” viste omridset af et stort potentiale. ”Hurtigt ud/Hurtigt hjem” beviser, at de store forventninger til fulde er indfriet.

Fra anmeldelsen


Melodierne har heldigvis flere nuancer end det. Det skyldes ikke mindst et regulært stjernehold med Peter Kohlmetz Møller, Anders Thambo Rasmussen, Mads Stephensen og Trine Lund Sørensen som fast stamme med kyndig bistand på blæsere.

Kvaliteten i tekst, melodi og produktion springer i ørerne allerede fra åbningsnummeret ”Timer nok”, hvor blæsere og klaver giver melodien ekstra næring. Det virker ubesværet, legende og lokkende.

Tom Bjergs fine popstemme udstråler tryghed og modenhed, og når Trine Lund Sørensen stemmer i på den storslåede ”Nord”, kommer gåsehuden snigende.

Titelmelodien ”Hurtigt ud hurtigt hjem” med en tekst om at lade børnene - eller et barn - flyve fra reden indikerer muligvis, hvem målgruppen er for Tom Bjerg. Men der er så mange kvaliteter i både lyrik og musik, at målgruppen må være alle over 15 år med en nogenlunde hørelse.

”Når natten” indledes med beroligende bølgeskvulp og følges op med en nænsom sang om at sove som aldrig før og at leve fuldt, fast og længe. En forunderlig sang, der har potentiale både som godnatvise og en blid melodisk start på dagen.

Alsidigheden på albummet understreges med den funky ”Ny start”, hvor keyboardet giver melodien dynamik og farve. Omkvædet fænger med det kløgtige ordspil med modsætningen ”En ny start med en happy ending”.

Om det lige frem er happy, ved jeg ikke, men albummet rundes formidabelt af med ”Hvis vi skal” med forførende, melankolsk mundharpe og sjælfuldt klaver. En smuk sang om at høre og hænge sammen. Om at være to til at udfylde rammen og overdøve larmen. Voksenpop, der fortsætter med at vokse, hver gang man lytter.

Tom Bjergs ep ”Den vej” viste omridset af et stort potentiale. ”Hurtigt ud/Hurtigt hjem” beviser, at de store forventninger til fulde er indfriet.

Annonce

Stefan Mørk: ”The Nashville Sessions #1”

42-årige Stefan Mørk har fået kyndig assistance af en række Nashville-musikere på sin fænomenale ep, der er en gribende blanding af pop og country.

Allerede efter få sekunder af åbningsnummeret ”Stuck Around Here” falder jeg pladask for den velpolerede lyd og Stefan Mørks sikre vokal. Hvis man skal nævne en dansk stemmereference, kunne det være Rasmus Walther i Grand Avenue-æraen. Men der er formodentlig et hav af amerikanske countrysangere, som i højere grad har inspireret den melankolske sanger.

Stefan Mørk anser først og fremmest sig selv som sangskriver, og det lyriske håndværk er retfærdigvis også i top. ”Water Through My Fingers” handler om en far, hvis datter flytter hjemmefra. En smuk fortælling, som vil få de fleste fædre til at få fugtige øjne.

Teksterne er skrevet i samarbejde med amerikanske musikere, og det er tydeligt at høre, at de har skubbet Mørks tekster i en retning, som tiltaler det enorme amerikanske countrypublikum.

Mange danskere stejler, når musik får country-stemplet, men de skal ikke lade sig skræmme. De fire sange på ep’en er alle af så høj kvalitet både musikalsk, vokalt og lyrisk, at genren er underordnet.

Stefan Mørk har boet i USA en årrække og opholdt sig meget i Nashville, hvor tre af de fire sange er indspillet. Det giver sangene en helt særlig autenticitet og er måske også årsagen til, at hans dialekt har en snert af sydstat. Ikke mindst på ”Love You So-ber”, der slægter Mørks forbillede Chris Stapleton på både vokalt og emnemæssigt.

Selv om der blot er tale om fire sange, tøver jeg ikke med at kalde udspillet en af de bedste danske countryudgivelser i årtier. Jeg er totalt stuck og glæder mig til at høre sangene live på Walker i Middelfart 17. september.

Annonce

Mansfield: ”Star-Crossed Lovers”

Det semifynske band Mansfield søger benhårdt en britisk 60’er-vibe, som den fynske producer Jakob Winther må siges at have ramt lige i rumpen. Hvis ikke det var for den glimrende lydkvalitet, kunne man snildt tro, at flere af sangene var indspillet for små 60 år siden.

Kvartetten afviger ikke fra konceptet, hvilket gør albummet til en homogen størrelse med en konstant rød tråd i melodier og lyrik. Det er tekster om den nære og svære kærlighed. Om at holde liv i ilden og lide i stilhed, når den brænder ud.

Instrumentalt er det ikke alt, der sidder lige i skabet. Guitarsoloen i ”Childhood Memories” virker for eksempel underlig sløset, lige som der også synges falsk hist og pist. Men det er enkelte ridser i lakken på et album, som vil vække glæde hos dem, der dyrker britisk retrorock.

Udspillet minder meget om et andet fynsk udspil med forkærlighed for samme genre. The Beatophonics’ ”Let’s Do This”, der udkom i begyndelsen af året er i den grad beslægtet med Mansfields debutalbum. Men de lidt yngre medlemmer i Mansfield er angiveligt vokset op med Oasis og andre britrockgrupper, som præger udtrykket på flere sange. ”Lie To Me” emmer i hvert fald af Gallagher-ånden i både tone og tekst.

Mansfield genopfinder – heller – ikke den dybe poptallerken, men medlemmerne toner til gengæld så rent flag, at det er svært ikke at rose kompromisløsheden.

Min favorit på albummet er balladen, ”Woman of My Dreams”, med velvalgte strygere, en såre simpel guitarmelodi og et sørgmodigt kor, som matcher den opgivende vokal.

Annonce
Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Sydfyn For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Middelfart

Ejby manglede en tradition - nu står frivillige sammen om at skabe den

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Nyborg

Har lige åbnet med take away: Nu ryger skiltet i Facaderådet

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Odense For abonnenter

Madanmeldelse: Et brag af en aften HOS Hemme og Spolum

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kerteminde

Ny runde hærværk mod biler i midtbyen: Nogen har set sig gal på sidespejle

Odense For abonnenter

Søren Lundgaard købte hus i 2013, og letbanen blev brugt som salgsargument: - Jeg tænkte bare, 'det bliver pissegodt for vores huspris'

Assens

Hans på en vild mission: Han kører Fyn rundt på et døgn - og den gamle knallert fra 1974 ville ikke starte

Annonce