Annonce
Danmark

Feminisme og depression: Komikerkomet træder og sparker, hvor hun vil

Den 29-årige stand up-komiker Ane Høgsberg er ikke bange for at konfrontere sine egne og alle andre menneskers skyggesider gennem humoren. Foto: Nils Svalebøg.

Ane Høgsberg har før omsat mørke og svære emner til gnistrende stand up-komik. Nu gør hun noget lignende med sit første one man-show, "Dårlig feminist", der rammer Esbjerg, Aarhus og Odense.

Man spreading. Friblødning. Body shaming.

Listen over feministiske termer er lang, og det ved Ane Høgsberg godt.

Som 29-årig kvindelig stand up-komiker prøver hun på bedste vis at ride med på bølgen af ligestilling og kvindelig frigjorthed. For hun er feminist, fastslår hun - omend en ret dårlig en af slagsen.

- Der er så mange regler, man skal følge, og så mange ord, man skal kende, hvis man skal kunne kalde sig en god feminist. Jeg gør mit bedste, selvom det sikkert ikke er nok, og det tror jeg rigtig mange kender til. Derfor tror jeg også, at mange vil kunne se noget af sig selv i det her show, siger Ane Høgsberg, der med "Dårlig feminist" har begået sit første one man-show.

Det har hun gjort i en tid, hvor hun ellers synes at have rigeligt at se til.

I kølvandet på sit duo-show fra 2015, "Det Store Depressionsshow", modtog Ane Høgsberg sidste år Talentprisen ved Zulu Comedy Galla og fik i den forbindelse et stående bifald af noget nær hele den danske comedy-branche. I øjeblikket optræder hun i TV 2 Zulu-programmet "Comedy Fight Club Live" - side om side med en håndfuld andre lovende stand up-talenter, der hver uge dyster i jokes.

Udfordringen ved at samle tankerne til et tema-baseret one man-show har da også sat Ane Høgsberg på prøve. Ifølge komikeren selv har det dog været besværet værd, fordi feminismen fylder så meget i hendes eget og andres liv - og fordi det som sådan fortjener en hårdhændet comedy-behandling.

- Som komiker går jeg bare til den, uanset hvad emnet er. Med det her show prøver jeg at udstille noget af det hykleri, der er i feminismen, og som der også er i alle mulige andre politiske overbevisninger, siger Ane Høgsberg og fortsætter:

- Der faldgruber og huller alle steder i feminismen, som jeg synes er sjove at pege ud. For feminismen er ikke hellig. Personligt synes jeg, man må sparke lige så meget på feminismen, som man må sparke på Dansk Folkeparti og SF og nazisterne for den sags skyld. Uden nogen sammenligning i øvrigt.

Annonce

Personligt synes jeg man må sparke lige så meget på feminismen, som man må sparke på Dansk Folkeparti og SF og nazisterne, for den sags skyld.

Ane Høgsberg, komiker.

Ane Høgsberg

29 år.Født og opvokset i Tønder.

Bor i København med kæresten Lars Allan og hunden Niels.

Læste en overgang informationsvidenskab og kulturformidling på universitetet, men droppede ud, da hun begyndte at kunne leve af at lave komik.

Stod i 2015 bag "Det Store Depressionsshow" sammen med stand up-kollegaen Mads Holm. I showet snakkede Høgsberg om sin rolle som pårørende til en depressiv kæreste, mens Holm snakkede om sin fire år lange - og på daværende tidspunkt stadig igangværende - depression.

Har siden 3. april været en del af TV 2 Zulu's årligt tilbagevendende stand up-program "Comedy Fight Club," der fortsat vises i fjernsynet.

"Dårlig Feminist" er hendes første one man-show. Showet finder sted i Musikhuset Esbjerg 24. maj kl. 20, på Comedy Zoo (Musikhuset) i Aarhus 25. maj kl. 20 samt på Studenterhuset i Odense 27. maj kl. 20.

- Jeg tror ikke, der er nogen, der bliver sure. Jeg er stadig en af de små fisk, siger Ane Høgsberg, der med sit første one man-show har sat feminisme under comedy-kniven. Foto: Nils Svalebøg

Jokede om depression

Umiddelbart kan det måske være svært at se det sjove i kropsidealer og kvindeundertrykkelse, lige som nedrullede persienner og depressive tanker ikke just synes at ose af comedy-potentiale.

Med mindre man selvfølgelig hedder Ane Høgsberg.

Med "Det Store Depressionsshow" fra 2015 stod hun sammen kollegaen Mads Holm bag et stand up-show, der med udgangspunkt i de to komikeres egen virkelighed satte skæv humor på et mørkt og ømt emne.

I en todelt showstruktur, hvor Mads Holm først fortalte om sin fire år lange - og på daværende tidspunkt stadig i gangværende - depression, stod Ane Høgsberg for showets andet akt. Her fortalte hun om kæresten Lars Allan, der gennem det forgangne halvandet år havde lidt under en svær depression. Om sin egen utilstrækkelighed som pårørende. Og om hvor "pissehamrende træls" en hverdag, depressionen var skyld i.

- Jeg kan godt lide det, der sker i et lokale, når man står på en stand up-scene og siger: "Jeg synes, min kæreste er en idiot, når han er deprimeret." For der er en eller anden forløsning i det for andre mennesker. Både fordi det er jokes og det er sjovt og alt det der, men også fordi man kan mærke, at der sidder folk og genkender lige netop den følelse, siger Ane Høgsberg.

Nu har hun så lavet et show om at være en dårlig feminist, og det som opfølger til et show om at være en dårlig pårørende. Men hvad er det med Ane Høgsberg og det at være dårlig til ting?

- Jeg tror, det er vigtigt at huske hinanden på, at vi ikke er perfekte, og at vi ikke behøver at være det. Vi synes alle sammen, vi er forkerte og ser forkerte ud og gør forkerte ting. Det med de mørke sider inde i mennesket har altid fascineret mig meget, for når man griner af det sammen, lyser det ligesom op, siger komikeren.

Med "Dårlig feminist" har hun dog en anden distance til stoffet, der ganske vist omhandler hendes liv og hverdag, men som denne gang ikke frygtløst jokker ind over privatsfærens grænser.

- Depressionsshowet var enormt personligt. Det her er også personligt, men det er ikke så privat. Følelsesmæssigt har det ikke været lige så krævende at lave, simpelthen fordi det har været nemmere at skrive jokes om mænd, der spreder ben i bussen, end om et ret mørkt kapitel i mit og min kærestes liv.

Næste stop: "Best of"

Hvad Ane Høgsbergs første one man-show ikke har krævet af følelser, har det til gengæld krævet af mod. Og struktur. Og disciplin.

Efter eget udsagn er det ikke ting, som komikeren besidder i overflod, og derfor måtte hun i sin tid hyre en instruktør og dramaturg til at holde øjnene på bolden, når hendes eget blik flakkede.

- Skriveprocessen med et show er lang, og problemet er, at min hjerne vandrer. Jeg skriver meget om de ting, jeg oplever i min hverdag, og jeg oplever jo heldigvis også andet end feminist-ting. På den måde har det været svært at begrænse sig, siger Ane Høgsberg

I bestræbelserne på at bevare den røde tråd og gøre "Dårlig feminist" til en helstøbt stand up-oplevelse om et af tidens mest omdiskuterede emner har især én af hendes mandlige kolleger ageret ledestjerne.

- Jeg synes, Christian Fuhlendorff er enormt inspirerende. Det næste, han laver, handler vist om verdenshistorien. Det virker, som om han altid gaber over vildt meget, men han får alligevel gjort sit stof meget konkret. Jeg tror ikke nødvendigvis, det er det, jeg kan, men det er i hvert fald det, jeg gerne vil, siger Ane Høgsberg.

Først og fremmest vil hun dog give slip på tøjlerne næste gang, den står på one man-show.

- Om så resultatet kommer til at hedde "Ane Høgsberg: Nu med hund" eller "Best of Ane Høgsberg" ved jeg ikke. Jeg har jo fået en hund for et lille års tid siden, og ham vil jeg helt vildt gerne lave et show om. Ellers bliver det simpelthen bare alt godt fra havet, siger komikeren, der den 24. maj kan opleves i Musikhuset Esbjerg, 25. maj i Musikhuset i Aarhus og 27. maj i Studenterhuset i Odense.

Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce