Annonce
Erhverv

Facebook og Odense Kommune slår sig sammen: De voksne lærte engelsk, nu skal børn lære kodning

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen og Local Site Manager for Facebook i Odense, Carsten Sørensen, var efter præsentationen rundt for at se på nogle af de unges bud på nye spil. Eleverne fra venstre: Elanur Ongun, Joy Jensen og Zohal Ashrate. Foto: Kim Rune Jessen
På Seden Skole omringet af elever fra 6. klasse, der er ved at lære at kode deres egne computerspil, præsenterede Odense Kommune og Facebook et nyt partnerskab med fokus på at lære unge at leve i en højteknologisk by.
Annonce

- Børnene skal kunne det her. Det er ligesom, da vi andre skulle lære engelsk i skolen, men vores forældre ikke altid selv kunne tale det. For denne generation er dette, hvad børnene skal kunne, siger Ditte Grønning Rasmussen, der er lærer for 6.a på Seden Skolen.

Alle eleverne i 6.a har gang i et tastatur. Der er ingen YouTube, Twitter eller Instagram kørende.

Facebook er til stede, men ikke på skærmen.

På skærmen har børnene gang i deres helt egne spil. Selvopfundne og endnu vigtigere, selvkodede.

Klassen på Seden Skolen begyndte på kodningen mandag i denne uge og har, med undtagelse af normal undervisning onsdag, arbejdet med det uafbrudt hele ugen. Fredag skal eleverne fremlægge deres nye spil for klassen.

Projektugen i 6.a er et af de første skridt i Odense Kommunes nye strategi, som har fået titlen "verdens bedste robotby - i børnehøjde".

Odense Kommune har selv afsat 50 millioner kroner over 10 år til projektet, og derudover håber man på at få yderligere 50 millioner igennem partnerskaber med blandt andet erhvervslivet.

500.000 kroner af dem har it-giganten Facebook nu smidt i puljen.

Indholdet af partnerskabet

Det nye partnerskab mellem Odense Kommune og Facebook indeholder tre dele, der sammen har en værdi på 500.000 kroner.

1. Coding Class læreropgradering - i samarbejde med UNG Odense

Opgradering af kompetencer hos lærerne, så eleverne møder lærere, der har større forståelse for programmering og kan anvende det i undervisningen.

2. Coding Class Toddler - Computational Confidence i børnehaven

Forløbet introducerer børn og pædagoger til basal forståelse for og anvendelse af programmering i indskolingens fag gennem leg med robotter og forskellige platforme til programmering i børnehøjde

3. Indkøb af teknologier

Annonce

Kodning træner flere evner

Odense Kommunes nye strategi handler helt grundlæggende om at forberede byens mindste til fremtiden i en by, som man regner med kommer til at leve stort på robotter og teknologi.

For at børnene kan blive så gode og bevidste omkring teknologi, skal der være nogle til at lære dem det, og derfor handler meget af Facebooks nye partnerskab om at øge lærernes kompetencer i kodning og teknologi, så de bedre kan give det videre til børnene.

Inden Seden Skolens nuværende projektuge blev der givet et tretimers kursus til lærerne, og med det nye partnerskab fra Facebook bliver det nok langt fra det sidste kursus, de får.

Men evnen til at kode handler ikke bare om at lære eleverne at lave spil og apps. Det kan give eleverne meget mere end det.

- Kodning handler om flere ting. Der er meget problemløsning involveret, og børnene lærer logisk tænkning, så det kan bruges til alt, og alle har brug for det, siger Carsten Sørensen, der er Local Site Manager for Facebook i Odense.

Annonce

Spil for klimaet

Eleverne i 6.a fik i starten af ugen som opgave at lave et spil. Den overordnede ramme fra opgaven var, at det skulle relatere til FN's 17 verdensmål.

Det endte ud i mange forskellige løsninger. For Zohal Ashrate, Joy Jensen og Elanur Ongun endte det med et fokus på klimaet, dets betydning for skildpadder og fattigdom, og de koblede det med deres fælles kærlighed for Disney.

- I vores spil kan man styre enten Mulan (fra Disney-filmen Mulan, red.) eller hendes mand i et spil, hvor det gælder om at samle skrald ind fra havet, fordi det blandt andet påvirker skildpadder, der spiser det. For hvert stykke skrald, man samler, får man så mønter i spillet, som man kan give til fattige, forklarer Joy Jensen, imens hun selv sad med kodningen på sin computer, mens Zohal og Elanur arbejdede med at designe spillets karakterer.

Og selvom kodningen her på skolen er et projekt, der "bare" skal vare en uges tid, så er projekt måske ikke det rette navn til det, Odense Kommune prøver at lave.

- Det her er ikke et projekt. Det er en bevægelse, og det er bydækkende, sagde børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen (R).

Facebook har efterhånden fået en stor rolle i det odenseanske by- og erhvervsliv, efter firmaet åbnede sit datacenter i byen. De første servere startede op 12. september i år, og det hele skulle være i gang i starten af 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce