Annonce
Odense

Et af verdens mest bæredygtige universiteter: SDU er i top-2 procent

Under stor opmærksomhed lancerede Syddansk Universitet for knap to år siden FN's 17 verdensmål som omdrejningspunkt for hele universitetets virke. - Vi går all in på verdensmålene, sagde bestyrelsesformand Niels Thorborg. Foto: Sugi Thiru
Syddansk Universitets arbejde med bæredygtighed og FN's verdensmål sikrer en 23. plads blandt 1115 universiteter fra hele verden. Topplaceringen giver blod på tanden, siger SDU-leder.

Odense: De tre bedste universiteter i verden er Oxford, Stanford og Harvard i Storbritannien og USA.

Det konkluderer The World University Rankings, som hvert år siden 2004 har kåret verdens bedste universiteter. Men zoomer man ind på universiteternes evne til at arbejde med FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, bliver de tre eliteuniversiteter overhalet i stor stil - blandt andet af Syddansk Universitet.

SDU indtager i år en 23. plads ud af 1115 universiteter og er dermed blandt de øverste to procent af verdens universiteter, viser en netop offentliggjort liste. Universiteterne i Manchester (Storbritannien) og Sydney (Australien) indtager topplaceringerne på bæredygtighedslisten - den såkaldte Impact Ranking - og Aalborg Universitet placerer sig på en 6. plads.

Annonce

- Det ligger i SDU's dna at arbejde med globale udfordringer. Meget af forskningen på SDU og dermed også vores uddannelser har fokus på at løse globale, samfundsmæssige udfordringer, og da SDU's bestyrelse og direktion besluttede at arbejde fast med verdensmålene, blev der sat en række strategiske projekter i gang, siger Flemming Bridal Rasmussen, leder af Syddansk Universitets SDG Hub.

Løsninger til hele verden

SDG står for Sustainable Development Goals, som er FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, og på SDU arbejder SDG Hub'en for at gøre universitetet mere bæredygtigt. I sommeren 2019 vedtog universitetets bestyrelse, at verdensmålene skal være omdrejningspunkt for hele SDU’s virke.

- Vi har en unik position til at forme vores forskning og uddannelser, så verdensmålene er en naturlig del af de unges perspektiv, når de kommer ind på arbejdsmarkedet. Det handler ikke kun om vores egne dårlige vaner – det handler også om, at vi byder ind med løsninger på de behov, som verden har, sagde rektor Henrik Dam ved lanceringen.

Universitetets forskning er "hele fundamentet" for satsningen på verdensmålene, men  indsatserne tæller mere end forskning, forklarer Flemming Bridal Rasmussen.

- Da vi skulle have en ny kantineleverandør, var bæredygtighed en del af udbuddet, og vi arbejder på at gøre vores affaldssortering endnu bedre. Til sommer starter vi et bæredygtighedsakademi for de studerende, så de kan opnå færdigheder, hvad enten de vil starte en grøn virksomhed eller arbejde med bæredygtighed i civilsamfundet.

Annonce

Ikke en konkurrence

Og så er der forskningen:

- Forskningen er grundstenen, og forskningen driver vores arbejde med bæredygtighed fremad. Vi har en stærk forskertradition for at tage livgreb med udfordringer ude i verden, og nu oplever vi en større og større efterspørgsel på grøn forskning.

Hvad kan SDU bruge 23. pladsen til?

- Det er super vigtigt, at listen ikke bare bliver en konkurrence mellem universiteterne, men at den giver et bedre samarbejde mellem universiteterne. Vi skal kigge på, hvad der sker på andre universiteter, som er højere placeret end SDU, og så skal vi samarbejde om at løse de fælles udfordringer. Men 23. pladsen giver da blod på tanden for at fortsætte arbejdet med bæredygtighed, siger Flemming Bridal Rasmussen.

Listerne over verdens bedste og mest bæredygtige universiteter udarbejdes af magasinet Times Higher Education. Bæredygtighedslisten er en nyere opgørelse, som i år er lavet for tredje gang, og den måler universiteterne på hvert verdensmål inden for både forskning, uddannelse og drift.

Verdensmål på SDU

Forskningen spiller en hovedrolle i Syddansk Universitets arbejde med FN's verdensmål. Men SDU har søsat særlige initiativer, der skal styrke universitetets erklærede mål om at have verdensmålene som omdrejningspunkt. Et udpluk er:

  1. SDU Bevæger Sig. Stillesiddende arbejdsdage er det nye normale i et moderne samfund, men kroppen er skabt til at være fysisk aktiv. Verdensmål 3 med fokus på sundhed og velvære prioriteres med ”SDU Bevæger Sig”, som skal give medarbejdere og studerende mulighed for at bevæge sig i løbet af arbejdsdagen.
  2. Verdensmålspris. SDU uddeler årligt en pris på 25.000 kroner til ansatte og studerende, som har gjort en særlig indsats i relation til FN’s verdensmål. Prisen skal motivere til, at alle på SDU forholder sig til verdensmålene.
  3. Verdensmålscamp for unge. SDU afholder hvert år sammen med andre uddannelsesinstitutioner på Fyn  et arrangement for unge. Formålet er at sætte FN’s 17 verdensmål på dagsordenen for unge.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce