Annonce
Navne

Et af operaens største navne

Jens Dresling/POLFOTO

Lone Koppel fylder 70 år i dag og huskes for sine mange dramatiske roller

Et af dansk operas største navne gennem flere årtier, sopranen Lone Koppel, fylder 70 år i dag.

Som datter af komponisten og pianisten Herman D. Koppel er hun en del af det familiedynasti, der blandt andet omfatter brødrene Anders og Thomas, der blev kendt fra rock-gruppen "Savage Rose", og storesøsteren Therese, der blev klassisk pianist.

Hjemmet var fuld af musik, så det var helt naturligt, det også blev Lone Koppels vej frem. Hun sang fra barndommen, og som 11-årig havde hun lært så meget klaverspil, at hun kunne akkompagnere sig selv i Schubert- og Brahmssange.

I folkeskolen havde hun fået lidt sangundervisning af blandt andre Aksel Schiøtz, men fik først en egentlig uddannelse, da hun som 16-årig kom ind på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor hun tog diplomeksamen i 1961. Det var hendes far, der akkompagnerede, da hun samme år havde debutkoncert. Blandt andet uropførte hun hans 42. Davidssalme, som han havde skrevet til hende.

Året efter gjorde hun sin entré på Det Kongelige Teater som Musette i "Boheme", og i de følgende år fejrede hun en række store triumfer på nationalscenen ikke mindst på grund af sit store dramatiske talent.

Hun spændte meget vidt inden for det dramatisk-lyriske repertoire, og blandt hendes store partier tæller en opførelse af "Tosca", som er fastholdt i en tv-optagelse fra 1964, men hun har også talent for de komiske roller, som det sås i hendes Fata Morgana i "Kærligheden til de tre appelsiner".

I 1964-65 gæsteoptrådte hun på Operaen i Kiel. I de to følgende år gjorde det omvendte sig gældende. Lone Koppel blev fastansat i Kiel med gæsteoptrædender i København.

Hun var igen fastansat på Det Kongelige Teater fra 1971-94 og igen fra 1996-2003.

I årene 1973-78 var hun gæstesolist i Jørn Utzons operahus i Sydney, hvor hendes daværende mand, John Winther, virkede som operachef. Tilbage i Danmark videreførte hun sin position på Det Kongelige Teater, hvor hun i 1987 markerede sit 25 års jubilæum med en af karrierens store roller som Elektra i Richard Strauss' opera.

Lone Koppel har tilllige været lærer ved Operaakademiet og musikkonservatoriet i København.

Gennem hele karrieren har Lone Koppel haft koncerter i hele Skandinavien, England, Tyskland, Island og New Zealand. Hun har været solist i radioens torsdags- og søndagskoncerter og medvirket i tv-opførelser i en lang række operaer.

I 1993 fik Lone Koppel sin instruktørdebut på Det Kongelige Teater, da hun stod i spidsen for en nyopsætning af Heises klassiker "Drot og marsk".

Et års tid senere blev hun pensioneret, men fortsatte som gæstesanger, dels i København, dels på andre scener. I 2003 instruerede hun Verdis "Nebukadnezar" (Nabucco) på Värmland Operaen i Sverige.

Blandt de mange hædersbevisninger fik Lone Koppel den første allerede i 1961, da hun blev tildelt Emma Bærentzens Legat. Blandt flere andre kan nævnes Elisabeth Dons' Mindelegat, Tagea Brandts Rejselegat og senest i 1988 Kammersanger Vilh. Herolds Legat.

Lone Koppel har været gift tre gange, senest med den svenske kammersanger Björn Asker. Sammen optrådte de i 2001 i "Maestro" på Den Anden Opera, ligesom de har indsunget en cd med partier fra Wagners operaer.

Lone Koppel har tre børn, hvoraf en søn er fulgt i moderens fodspor og en anden er musikchef i Tivoli.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Annonce