- Det er et rigtigt voldsomt fund, fortæller museumsinspektør Jesper Hansen, Odense Bys Museer, om den sølvskat, der nu vælter op af jorden på en mark ved Herringe. I løbet af en halv time i går fandt man således hele tre nye sølvmønter
HERRINGE: - Kan du ikke blive lidt længere.
Museumsinspektør Jesper Hansen, Odense Bys Museer, var ikke meget for, at avisens repræsentant forsvandt fra udgravningsstedet på en mark i Herringe ud for Rudmevej 58. For i løbet af en halv time, mens Fyns Amts Avis var på besøg, fandt man nemlig hele tre nye sølvmønter med umiskendelige arabiske tegn på.
- Og det er altså ikke helt almindeligt, konstaterede Jesper Hansen.
Sølvskatten, der nu vælter op af jorden på marken, er en af de største, der nogensinde er fundet på Fyn. Den største er et fund af ældre dato fra Tarup ved Sdr. Nærå.
Men hvem ved, måske ender det med, at skatten fra Herringe bliver større, hvis det går ligeså stærkt i dag med at finde nye mønter.
- Men det er under alle omstændigheder et voldsomt stort fund, og et rigtigt danefæ-fund, understreger Jesper Hansen.
Udgravningen begyndte tirsdag og i løbet af onsdagen blev der fundet 12 mønter.
Det er amatørarkæologen Benny Pennerup fra Ringe, der opdagede skatten for fem måneder sider. Da mønterne begyndt at vælte frem, kontaktede han museet. Han nåede selv at finde 29 mønter, et sølvarmbånd og halvdelen af en thorshammer. Han var selv på stedet i går sammen med Jesper Hansen og arkæolog Charlotte Kolmos. Og det flaskede sig så heldigt, at de alle tre fandt hver en mønt inden for en halv time.
En rigtig sølvskat
Og der er tale om en rigtig skat af stor værdi, da alle fundene er rent sølv. Og det drejer sig formentlig om en skat, der er blevet gravet ned.
- Der kan have været ufredstider, eller hærgende røverbander, så ejerne har fundet det sikrest at grave det hele ned, men af uvisse grunde nåede de så aldrig at få skatten gravet op igen, og det har vi så glæde af i dag, siger Jesper Hansen.
Indtil nu har man så fundet omkring 45 mønter, som efter alt at dømme stammer fra Kalifats-tiden i den islamiske verden. Med sikkerhed ved man, at en af mønterne stammer fra Uzbekistan, mens mindst fire stammer fra det nuværende Rusland.
- Mønterne blev spredt rundt om i verden fra 900-953, så de er lagt i jorden efter den tid. Vi mener, at de er gravet ned her omkring 960 efter Kristus. Nogle af dem er lidt slidte, mens andre er næsten nye, så de har ikke været meget i omløb, siger Jesper hansen.
Mulighed for bebyggelse
I det hele taget var denne periode præget af ufred, så det var faktisk meget almindeligt, at folk gravede deres skatte ned. I øjeblikket ved man ikke, om der har været en bebyggelse i forbindelse med det område, hvor man nu finder sølvskatten.
- Men vi har fundet trækulsholdig jord, og der er et tykt lag jord et andet sted, som tyder på, at der måske har været noget, så hvis det kunne lade sig gøre, ville det være sjovt at få lov til at grave en rende for at se, om der er noget, siger Jesper hansen.
Han havde regnet med at grave færdigt i løbet af i dag, men så længe man finder noget, bliver man nok ved.
- Og noget tyder på, at vi skal endnu længere ned, siger Jesper Hansen.