Annonce
Odense

Ny tidsplan: Men en tredje smittebølge kan forsinke kæmpe byggeri igen

Coronapandemien har to gange betydet udsættelser af datoen for overdragelsen af Fyns nye supersygehus i det sydøstlige Odense, og skulle en tredje smittebølge ramme, kan den også komme til at påvirke byggeriet, siger OUH-direktør Torben Hedegaard Jensen. Arkivfoto: Michael Bager.
Flytningen til Nyt OUH er tidligst færdig i foråret 2024. Det forudsætter, at coronaen ikke igen spænder ben for byggeriet.

Odense: For snart tre år siden, i september 2018, måtte den italienske totalentreprenør på byggeriet af Fyns kommende supersygehus, Nyt OUH, advare om, at der var risiko for, at tidsplanen ikke kunne holdes, fordi byggeriet er afhængig af blandt andre de leverandører, der skal installere udstyr på sygehuset.

Projektledelsen for supersygehuset erkendte ligeledes, at tidsplanen igen kunne komme under pres - også fordi der kunne blive mangel på arbejdskraft og måske problemer med levering af materialer. Det skulle vise sig at blive en forudsigelse, der ramte plet.

Byggeriet skulle efter den daværende plan stå færdigt i november 2022, men den dato blev sidste efterår på grund af coronapandemien skubbet fire måneder til marts 2023. Siden har pandemien forsinket byggeriet yderligere.

Annonce

Afleveres først i august 2023

I begyndelsen af juni i år måtte Torben Hedegaard Jensen, direktør på Odense Universitetshospital med ansvar for den overordnede projektledelse af byggeriet af supersygehuset, fortælle, at hovedentreprenøren, JV CMB/Itinera, først ville kunne aflevere sygehuset endnu længere inde i 2023. Nu kan der sættes en ny dato på overdragelsen: Det bliver fem måneder senere, i august 2023, oplyser Region Syddanmark.

- Covid-19 fortsætter desværre med at besværliggøre en tilbagevenden til normale arbejdsgange. Det er der desværre ikke meget, hverken vi eller vores totalentreprenør kan gøre ved, siger Karsten Uno Petersen (S), som er formand for regionens anlægs- og innovationsudvalg.

Pandemien har i en periode gjort det svært for JV CMB/Itinera at skaffe nok håndværkere, og den har forsinket leveringer af byggematerialer.

Når hovedentreprenøren har afleveret sygehuset til Region Syddanmark, går der yderligere en periode med forberedelse, før man er klar til at flytte fra det nuværende OUH til det nye supersygehus.

- Vi er fortsat rigtig glade for samarbejdet med JB CMB/Itinera, og vi håber på, at der nu vil være fuld kraft frem i den sidste halvdel af byggeperioden, siger Karsten Uno Petersen.

Hvis der måtte komme en tredje bølge, så må vi forholde os til den. Vi er jo et stort, internationalt projekt, og spørgsmålet er, hvor den tredje bølge i givet fald rammer henne i forhold til de underentreprenører, der er, og dem, der leverer til pladsen.

Torben Hedegaard Jensen, direktør, OUH
Når Nyt OUH er blevet overdraget til Region Syddanmark, går der yderligere 8-12 måneder, før flytningen til det nye sygehus er gennemført. Arkivfoto: Michael Bager.
Annonce

Forsinkede installationer

- Med den viden, vi har i dag, ser vi ikke ind i flere forsinkelser. Men det er jo et stort og komplekst projekt, siger OUH-direktør Torben Hedegaard Jensen til Fyens Stiftstidende.

Han fortæller, at problemet med at skaffe håndværkere til byggepladsen er ved at blive løst, og han forventer, at arbejdet er oppe i gear igen efter sommerferien. Men usikkerheden om tidsplanen har også forsinket levering af ventilation og el- og varmeinstallationer.

- Der skulle have været en opmanding op mod sommerferien, fordi man skulle i gang med at implementere de leverancer, og det blev så skudt til den anden side af sommerferien, siger Torben Hedegaard Jensen.

- Er I så langt i byggeriet nu, at en eventuel tredje bølge af coronasmitte ikke kan forsinke det mere eller i lige så høj grad som indtil nu?

- Det tror jeg ikke, man kan sige. En tredje bølge af corona kan i princippet få samme konsekvenser, som første og anden bølge har haft. Hvis det bliver svært at få den bemanding ind på byggepladsen, som er forudsat, så vil vi kunne blive ramt igen.

- Hvis der måtte komme en tredje bølge, må vi forholde os til den. Vi er et stort, internationalt projekt, og spørgsmålet er, hvor den tredje bølge i givet fald rammer henne i forhold til underentreprenører og dem, der leverer til pladsen.

Annonce

Otte måneder til flytningen

Selvom byggeriet af Nyt OUH kan være færdigt i august 2023, er flytningen fra det gamle til det nye sygehus først gennemført året efter, forudser Torben Hedegaard Jensen.

- August 2023 er den formelle overdragelse, og derefter vil der være en aktiveringsperiode, hvor nogle tekniske anlæg skal køres ind, nogle bygninger skal stresstestes, og personale skal uddannes ude i omgivelserne. Og der er nogle myndighedsgodkendelser af forskellig art.

- Den aktiveringsplan arbejder vi med, og den er ikke færdig endnu. Vi har tilknyttet en ekstern rådgiver, det canadiske firma Healthcare Relocation, som har flyttet 4-500 sygehuse rundt om i verden, som siger, at erfaringsmæssigt kan sådan noget tage 8-12 måneder. Som jeg ser det, bliver det tidligst foråret 2024, siger Torben Hedegaard Jensen.

Annonce
Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Middelfart For abonnenter

Landsbyboere nørkler med ambitiøs butiksdrøm: - Derfor vil jeg ikke dømme den ude endnu

Assens

13-årig snittet i ryggen med foldekniv ved ungdomshus: - Vi skal have forebygget de her ting, så de ikke sker igen

Erhverv For abonnenter

Efter næsten 300 millioner: Fynsk erhvervsmand stopper som formand for stor robotvirksomhed

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Assens For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Assens

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Fyn

Udbredelse af farlig bakterie kortlagt på kommuneniveau: Fyn er hårdt ramt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Børnebørnene kunne fjerne rygsmerterne - ellers var Jan til OB, heavy metal og Barcelona

Nordfyn For abonnenter

Nordfyn blandt de værst ramte kommuner: Men få enkle ting kan eliminere risikoen for at blive smittet med legionella-bakterier

Fyn

Kendt Odense-advokat død efter kort tids sygdom

Annonce