Annonce
Spørg os om corona

En læser får svar: Skal man blande sig, hvis andre ikke spritter af i supermarkedet?

Hanne Jensen har spurgt Fyens Stiftstidende, hvordan man skal forholde sig, hvis andre ikke overholder anbefalingerne til hygiejne i det offentlige rum, som for eksempel at spritte hænder af, inden man går ind for at handle. Foto: Peter Leth-Larsen
Hanne Jensen fra Agedrup har spurgt Fyens Stiftstidende, om det er på sin plads at blande sig i andres opførsel i det offentlige rum i coronatiden. Ifølge psykolog Anders Colding-Jørgensen bør man som udgangspunkt have tillid til, at folk overholder reglerne.

Da Hanne Jensen fra Agedrup for nylig var ude at handle, tog hun en anden kunde i at springe håndspritten ved indgangen over.

- Det er lidt umoralsk. Det er noget, der gælder os allesammen, og så skal vi allesammen passe på, mener hun.

Supermarkedet var heller ikke det eneste sted, hun havde set, at andre ikke levede op til anbefalingerne, der skal være med til at mindske spredningen af coronavirus. Derfor kunne hun ikke dy sig, og hun besluttede at konfrontere vedkommende.

- Jeg sagde et eller andet, og der sagde hun så, at hun ikke kunne tåle sprit. Og der kunne jeg godt mærke, at det skulle jeg ikke blande mig i, fortæller Hanne Jensen.

Episoderne har i det hele taget fået hende til at spekulere videre over, hvor meget man egentlig bør irettesætte andres opførsel i coronatiden. Skal man bare passe sit eget? Eller har man måske nærmere en moralsk forpligtelse til at råbe højt, hvis man ikke mener, at andre gør det, der er nødvendigt?

Derfor har Hanne Jensen nu stillet spørgsmålet til Fyens Stiftstidende.

- Jeg vil gerne vide, om det er en god idé at prikke til folk, siger hun.

Annonce

En naturlig reaktion

Avisen har taget Hanne Jensens spørgsmål videre til Anders Colding-Jørgensen, der er forfatter og adfærdspsykolog. Han slår først og fremmest fast, at hun ikke skal have det skidt med, at hun tog en hurtig beslutning om at tage fat i vedkommende ved spritdispenseren.

- Hun fik en helt naturlig hygiejneimpuls, og så blev hun helt umiddelbart alarmeret over, at nogle andre ikke overholdt den. Det er fuldstændig naturligt. Man skal bare lige nogle gange overveje, om det er det rigtige at gøre, siger Anders Colding-Jørgensen.

Men det mener han, at man bør begrænse, i hvor høj grad man blander sig i andres måder at tolke myndighedernes anbefalinger på. Coronatiden har så at sige ikke ført til en bred konsensus om, at det er sådan, vi griber tingene an overfor hinanden.

- Det er jo rimeligt at forvente og antyde. Og hvis man nu prøver selv at holde afstand, og der er nogen, der kommer tæt på en selv, så er det rimeligt nok lige at gøre opmærksom på det. Men jeg synes ikke, der har udviklet sig en situation, hvor vi allesammen går og retter på hinanden. Snarere en anden situation, hvor vi stoler på hinanden, siger Anders Colding-Jørgensen og slår fast:

- Jeg synes, hun skal slappe af og stole på folk. Hun skal gøre, hvad hun selv kan.

Han påpeger samtidig, at det også er en måde at påvirke andres adfærd, hvis man selv sørger for at sætte det gode eksempel.

- Der er jo andre måder at udøve social kontrol på, og en anden er, at man med resolutte skridt går sammen med hele sin familie op og demonstrativt spritter af, så alle ser det, siger Anders Colding-Jørgensen.

Annonce

Anmeld store forsamlinger

Fyens Stiftstidende har også stillet Hanne Jensens spørgsmål til Fyns Politi, som er vendt tilbage med et skriftligt svar.

Politiet opfordrer til, at man anmelder det, hvis man ser andre gøre noget direkte ulovligt. Det vil sige, at man skal ringe til politiet, hvis man opdager, at for mange mennesker er for tæt samlet.

- Det er blandt andet det, vi er her for. Så kommer der en patrulje ud og tager hånd om situationen, skriver politiinspektør Peter Haslund.

Han mener dog ikke, at man bør gøre et større nummer ud af det, hvis man for eksempel oplever, at andre ikke holder afstand. Men man kan godt vælge at sige det til den pågældende person i en ordentlig tone.

- Hvis man står i Netto og synes, at en anden kunde i butikken står for tæt i køen, så vil jeg anbefale, at man selv beder vedkommende venligt og roligt om at tage et skridt tilbage, skriver politiinspektøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Johnson & Johnson genoptager vaccine-udrulning i Europa

Annonce