Annonce
Nyborg

Efter renovering: Flottere orgelbrus i kirken

Renovering og udbygning af kirkens orgel i Nyborg er både pillearbejde og arbejde med store, tunge ting. Her er orgelbygger Ole Jensen i gang med pillearbejdet, nemlig lodning af noget elektronik til orglets styring. Foto: Mogens Rasmussen.
Orglet i Nyborg Kirke er skilt ad og bliver renoveret fra tangent til pibe. Samtidig udvides det med 200 nye orgelpiber og får en flottere klang.
Annonce

Nyborg: Hvis kirkegængerne i Nyborg Vor Frue Kirke i det nye år føler, at orglet bruser lidt mere, end det plejer, så har de hørt helt rigtigt.

Kirkens orgel har nogen tid været skilt ad og under renovering. Men det store projekt handler ikke bare om at give det instrumentet et 100.000 toners eftersyn, eller hvad det nu hedder i den branche.

Orglet bliver også udvidet med 200 nye piber, og det vil give en ny klang i kirken. Orglet består så af i alt 2600 piber.

- Orglet har haft en meget lys klang. Det blev bygget i 1970'erne i neoklassicistisk stil, siger organist Claus Tolstrup og uddyber:

- Det vil sige, at orglet har været rigtigt godt til store orgelværker - kunstmusik, kan du sige - men måske knapt så velegnet til at spille som akkompagnement til salmesang i kirken, og det er trods alt det, vi bruger det mest til.

De nye orgelpiber styrker især mellemlejet og de dybe toner i orglet, og det vil altså resultere i en dybere og fyldigere klang i Nyborg Kirke.

Ændringen af lydbilledet i kirken er ikke bare en fiks ide, de nuværende organister har fået. Det har været et ønske lige siden 1970'erne, hvor orglet blev lavet, og også Claus Tolstrups forgænger, Axel Rechnagel, havde de fyldige toner på ønskesedlen.

Annonce

Vi glæder os

Claus Tolstrup følger arbejdet med at udvide og renovere orglet tæt. Det er nemlig langt fra for sjov, kirken bruger omkring tre millioner kroner på instrumentet.

- Vi glæder os helt vildt til at kunne tage orglet i brug igen. Og vi glæder os først og fremmest til igen at have et orgel, der er driftssikkert. Så vi er sikker på, at spiller rigtigt, når der er mennesker i kirken, siger han.


Vi glæder os helt vildt til at kunne tage orglet i brug igen. Og vi glæder os først og fremmest til igen at have et orgel, der er driftssikkert

Organist Claus Tolstrup


Det gamle orgel var slidt, og organisten har flere gange selv været nødt til at krybe rundt under orglet og reparere småting for overhovedet at kunne få musik i kirken. Han er i øvrigt uddannet møbelsnedker, og langt fra uvant med at have værktøj i hånden, men det var selvfølgelig alligevel en uholdbar situation.

Orglet er slidt ned

Nyborg er et stort sogn, og derfor er der naturligvis ekstra meget aktivitet i kirken.

I løbet af en uge afholdes en stribe gudstjenester, der er flere bisættelser hver uge plus ind i mellem andre kirkelige handlinger. Hver gang er orglet en del af oplevelsen.

Desuden er der koncerter og organisterne skal naturligvis øve sig ind imellem.

Alt det slider på orglets mekaniske dele.

Orglet i Nyborg Kirke blev installeret i 1970'erne og har altså fungeret i op mod 50 år og er derfor godt slidt.

Blandt andet omfatter renoveringen, der er i gang nu, udskiftning af filt under tangenterne. Alene det projekt har krævet 300 timers arbejde med at skille tangenterne ad, tage de gamle filtrester af og klistre nyt på.

Orgelbyggere har desuden brugt mange timer på tilpasning af klangen med en lille hammer på hver af de 2.600 piber inden stemning af hele orglet.

Det er Aabenraa-virksomheden Marcussen & Søn - Orgelbyggeri A/S, der renoverer og udvider orglet i Nyborg. Et arbejde, der koster omkring tre millioner kroner.

Der er så mange gudstjenester, bisættelser og andre arrangementer i kirken, at det er helt afgørende, man kan stole på, at orglet virker. Under coronakrisen er der endda ekstra mange bisættelser fra kirken, fordi her må være langt flere mennesker end i det lille kapel på kirkegården, som ellers bliver brugt flittigt.

De dybe toner fylder godt, når der er tale om et stort kirkeorgel. Her løftes nogle af de nye piber op før de monteres på kirkens bagvæg. Foto: Mogens Rasmussen.

Orglet har i øvrigt længe kun været i brug som akkompagnement ved kirkelige handlinger. Det er længe siden, kirken har budt på egentlige orgelkoncerter. På grund af orglets stand, ville man ikke byde fremmede organister at spille koncert på det.

Annonce

Sammenskudsorgel

Det orgel, som i løbet af nogle måneder kan tages i brug i kirken, kan med rette kaldes et "sammenskudsorgel".

Orglet, der har sørget for musik i kirken siden begyndelsen af 70'erne, var i forvejen sat sammen af nye orgelpiber og piber fra de endnu ældre orgeler fra 1830 og 1870.

Men Claus Tolstrup har gennem flere år samlet på brugbare orgelpiber fra hele landet, og de piber, der kommer op i kirken nu, er dels nye - produceret hos orgelbyggeren Marcussen & Søn i Aabenraa, og dels er det orgelpiber fra et gammelt orgel, der har siddet i det tidligere kapel på Bispebjerg Kirkegård.

Der er også piber fra Sæby Kirke, Garnisons Kirke i København, fra orglet i den for længst nedlagte kirke på Fængslet i Nyborg og flere andre steder. Orgelpiber, der er i orden, men ikke har været i brug længe, og som Claus Tolstrup har fået fat i via sit netværk blandt kirkeorganister rundt om i landet.

Annonce

Klar i det nye år

Hvornår det bliver muligt at høre det udvidede og nyrestaurerede orgel er endnu uvist. Det bliver under alle omstændigheder ikke færdigt til den 1. søndag i advent, som man oprindeligt håbede, men efter nytår bliver der for alvor orgelbrus i kirken igen.

Først i forbindelse med kirkelige handlinger og måske i starten af marts bliver det muligt at indvie orglet rigtigt med en orgelkoncert.

Organist Claus Tolstrup må en tid endnu nøjes med det lille transportable orgel, populært kaldet pølsevognen. Han glæder sig til at spille på det store orgel igen. Foto: Mogens Rasmussen.

Indtil da vil Claus Tolstrup og organistassistent Gitte Berggreen spille på det lille, transportable orgel, der har hørt til i kirken i mange år og kaldes pølsevognen - fordi den ligner en gammeldags pølsevogn, når organisten trækker rundt med det i kirken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Storebæltsbroen spærret i østlig retning

Odense

Hård dom over ghettolov: Tudetosset

Annonce