Annonce
Danmark

DF-profil i hård kritik af partiet: - Vi flakker rundt

Anders Vistisen blev valgt til Dansk Folkepartis hovedbestyrelse på en programerklæring om at partiet skal reformeres. Nu sætter han spørgsmålstegn ved partiets ledelse. Foto: Cecilie Dahl/Ritzau Scanpix
Dansk Folkeparti er som en bil, der har ramt en mur med 120 km/t og slingrer videre uden at stoppe op. Sådan beskriver det tidligere medlem af Europa-Parlamentet og nuværende medlem af Dansk Folkepartis hovedbestyrelse Anders Vistisen sit parti i et opsigtsvækkende interview med avisen Danmarks politiske redaktør Thomas Funding.

Partikrise: I Dansk Folkeparti kritiserer man ikke ledelsen. Slet ikke offentligt. Sådan er reglerne bare i det topstyrede parti.

Men det er ikke desto mindre, hvad Anders Vistisen gør i dette interview, der er kommet i stand efter, at han har sendt en kronik til avisen, hvor han efterlyser en klarere strategi for håndteringen af de nye højrefløjspartier Nye Borgerlige og Stram Kurs.

Og der er ingen uld i munden på den 32-årige midtjyde. Måske fordi han ikke længere er folkevalgt politiker. Han er bekymret over, at DF efter hans opfattelse endnu ikke kommet sig over det store valgnederlag sidste år.

- Det er som om, man har ramt en mur med 120 km/t, men man slingrer videre, uden man egentlig har taget nogle ret grundlæggende ting til revision, siger Anders Vistisen.

Selv sad han i Europa-Parlamentet indtil valget sidste sommer, hvor han røg ud, fordi Dansk Folkeparti gik fra fire til kun et mandat. En regulær nedslagtning der gentog sig til folketingsvalget to uger efter, hvor Dansk Folkeparti gik omkring 60 procent tilbage. Et nederlag partiet ifølge Anders Vistisen tog alt for let på.

- Der var jo nok i ugerne efter valget en tro på, at vi hurtigt ville komme tilbage på 10 procent, og at vi så ville arbejde os op på et eller andet historisk niveau omkring de 12 procent. Men det er ikke kommet. Vi kan jo se, at vi nærmest har en vigende tilslutning efter katastrofevalget. Og det tror jeg simpelthen er, fordi vi har brug for strategisk at finde ud af, hvad det er, vi vil, i stedet for den her flakken rundt, siger Anders Vistisen.

- Det er jo ikke sådan, at jeg har andre kandidater.

Anders Vistisen (DF) til spørgsmålet om, Kristian Thulesen Dahl er den rette leder

Årsagen til nederlaget

For at forstå fremtiden, skal man som bekendt kende fortiden. Hvordan kunne det gå til, at Dansk Folkeparti på fire år gik fra at være blå bloks største parti til i dag kun at være marginalt større end Radikale Venstre?

Kristian Thulesen Dahl har tidligere i denne avis forklaret, at han mener, at årsagen til valgnederlaget primært skal findes i, at DF skuffede vælgerne ved ikke at gå i regering efter kanonvalget i 2015, og at samarbejdet med Socialdemokratiet i den seneste valgperiode blev for ”bombastisk”.

Anders Vistisen er ikke uenig i, at dette var medvirkende årsager til nedturen. Derudover peger han selv på Meld og Feld sagen som noget, der forværrede problemerne for DF og tager dermed en del af ansvaret sine skuldre - Anders Vistisen var kasserer for Meld i en periode.

Men ingen af ovenstående begivenheder var ifølge den tidligere europaparlamentariker udslagsgivende.

Den egentlige årsag til Dansk Folkepartis deroute startede længe før.

- Jeg mener, at vi burde have gjort håndteringen flygtningekrisen i 2015 til et spørgsmål om Venstre-regeringens overlevelse. Skulle DF vælte en borgerlig regering, skulle det selvfølgelig være i en situation, hvor man ikke havde styr på indvandringen og grænserne, fortæller Anders Vistisen med henvisning til dengang, hvor der vandrede flygtninge på den sønderjyske motorvej, og antallet af asylansøgere steg eksplosivt.

Annonce

DF svigtede under flygtningekrisen

Kimen til valgnederlaget blev altså ifølge Anders Vistisen lagt allerede få måneder inde i den seneste valgperiode, og her fem år efter, er det stadig først og fremmest det, der plager partiet.

- Dansk Folkeparti var ikke der, hvor vælgerne forventede, at vi var. Vi skulle have sagt, at dette var vigtigere end alt andet. Det svigt overfor vælgerne er aldrig blevet genoprettet.

- Så hvad skulle I konkret have krævet?

- Man burde ikke have støttet regeringen, hvis ikke den havde lukket grænsen til Tyskland.

- Og hvis regeringen ikke havde efterkommet det krav?

- Så skulle man have væltet den. Vi skulle have sagt, at vi ikke kunne støtte en regering, der ikke kan stå for noget så centralt som sikkerheden, siger Anders Vistisen.

Anders Vistisen

Navn: Anders Primdahl Vistisen.

Alder: 32 år.

Fødested: Viborg.

Bopæl: Herning.

Uddannelse: Cand.jur. fra Aarhus Universitet.

Politik: Tidligere medlem af Randers Byråd, formand for Dansk Folkepartis Ungdom, medlem af regionsrådet i Region Midt og medlem af Europa-Parlamentet. Nuværende medlem af Dansk Folkepartis hovedbestyrelse.

Karriere: Forhenværende juridisk konsulent i Europa-Parlamentet for EFD-gruppen. Nuværende public affairs director ved Grace A/S.

Privat: Gift med Mette med hvem han har et barn.

Det vidste du ikke: Anders var i en årrække aktiv i amatørteater, både organisatorisk og som skuespiller.

Annonce

Svigtet gav plads til nye partier

Det var ikke kun vælgernes tillid, Dansk Folkeparti tabte under flygtningekrisen, med det Vistisen kalder et "svigt" - det gav også plads til to nye partier på højrefløjen, Nye Borgerlige og Stram Kurs.

- Der er selvfølgelig et ansvar for en partiformand, som tillader to bevægelser som dem at komme til, fortæller Anders Vistisen.

- Men hvordan er det Kristian Thulesen Dahls ansvar? Vil der ikke altid være vælgere, der vil have en endnu strammere udlændingepolitik?

- Det vil der altid være, og vi skal ikke lade os diktere af de vælgere, der har det allermest ekstreme syn på religion og indvandring, men for et parti, hvor det et et kardinalpunkt at have styr på nationalstaten og egne grænser, er det et svigt i forhold til partiets DNA, at vi ikke satte os imod dengang, svarer Anders Vistisen og fortsætter.

- Det var det, der gav de her to partier den primære anstødssten mod Dansk Folkeparti som det nationalkonservative bolværk, man havde før.

- Nogle vælgere oplever måske, at andre i partiet har en større troværdighed på udlændingespørgsmålet end Kristian (Thulesen Dahl, red.), siger Anders Vistisen. Foto: Cecilie Dahl/Ritzau Scanpix
Annonce

Ingen klar strategi

Konsekvensen af Nye Borgerlige og Stram Kurs indtog i dansk politik blev, at Dansk Folkepartis position som det mest højreorienterede parti på udlændingepolitikken blev anfægtet.

Pludselig var der to partier, der sagde, at de ville det endnu strammere end DF. Det ændrede den politiske dynamik, og Dansk Folkeparti har endnu ikke fundet sine ben i den konkurrencesituation, mener Anders Vistisen, der uddyber analysen i sin kronik i dagens udgave af avisen Danmark.

- Det primære problem er, at der ikke er nogen klar strategi. Tit er den værste beslutning at tage, ikke at tage nogen beslutning, fortæller Anders Vistisen.

- Hvordan ser du konkret det?

- Nogle dele af partiet har ønsket at ligge i skarp konkurrence med Nye Borgerlige på både retorik og alt muligt andet, og andre dele har sagt, at vi skal fokusere på vores eget og prøve at vinde tilliden tilbage på den måde, svarer Anders Vistisen.

Anders Vistisen blev valgt til Dansk Folkepartis hovedbestyrelse på en programerklæring om at partiet skal reformeres. Nu sætter han spørgsmålstegn ved partiets ledelse. Foto: Cecilie Dahl/Ritzau Scanpix
Annonce

Formand med svag værdiprofil

Selv tror Anders Vistisen mest på, at Dansk Folkeparti skal bruge mindre tid på Nye Borgerlige og i stedet fokusere på sin egen politik.

Men skal vælgerne igen have tillid til Dansk Folkeparti som ”det nationalkonservative bolværk”, er det ifølge Anders Vistisen nødvendigt, at Kristian Thulesen Dahls personlige troværdighed bliver større lige netop der.

- Alle ved instinktivt, hvor Pia Kjærsgaard står på udlændingespørgsmålet, og derfor ville hun have haft meget lettere ved at gå til Pernille Vermund, siger han.

- Nogle vælgere oplever måske, at andre i partiet har en større troværdighed på udlændingespørgsmålet end Kristian (Thulesen Dahl, red.). Nogle vælgere har været i tvivl om, hvor hård han egentlig er på den værdipolitiske dagsorden.

- Det lyder som om, at du mener, han har den forkerte profil?

- Han forsøger jo at arbejde med det, og så må vi jo se. Men ja, jeg synes, han skulle være gået hårdere til de kræfter i valgkampen, jeg synes, han var alt for bange for at komme til at gøre det, som socialdemokraterne gjorde ved os i 90’erne. Altså at udskamme nogle som ikke-stuerene. I min optik har den frygt har fyldt alt for meget i vores håndtering, siger Anders Vistisen.

Annonce

To partier - to tilgange

Når det kommer til håndteringen af Nye Borgerlige og Stram Kurs, er det ifølge Anders Vistisen vigtigt at sondere mellem partierne. De er forskellige og skal håndteres forskelligt.

Stram Kurs giver han ikke meget for. I sin kronik i avisen Danmark skriver han, at Rasmus Paludan er en ”cirkusklovn” med en ”præpubertær tankegang”, som han ikke føler andet end foragt overfor.

Han mener derfor også, at Dansk Folkeparti skal tage langt kraftigere afstand til Stram Kurs, end partiet gjorde i valgkampen.

- De mennesker, der oprigtigt mener, at Rasmus Paludan har ret i sin analyse og i de virkemidler, han vil bruge, hører ikke til i DF. De har aldrig hørt til i DF, siger Anders Vistisen.

Nye Borgerlige er en anden sag. Det er dem, Dansk Folkeparti ifølge Anders Vistisen har haft sværest ved at håndtere. DF har efter hans smag været alt for fokuserede på at forsøge at konkurrere med Pernille Vermunds tropper.

- Hvis vi definerer vores politiske projekt alene ud fra, hvad andre gør, kommer vi altid på bagkant. Vi kommer aldrig foran, for så bliver det hele tiden: Nu gør de det, så må vi gøre noget tilsvarende, siger han.

Annonce

Ideudviklingen forsømt

Tendensen til at forsøge at kopiere Nye Borgerlige har ifølge Anders Vistisen sin naturlige forklaring i, at Dansk Folkeparti selv har for lidt politik at byde på.

Han blev ved sidste årsmøde valgt til partiets hovedbestyrelse på en programerklæring om at ville reformere Dansk Folkeparti. Det var der øjensynlig stor opbakning til, i hvert fald var Anders Vistisen den kandidat, der fik absolut flest stemmer, da partiets årsmøde skulle sammensætte den nye hovedbestyrelse.

- Jeg synes helt klart, at man har forsømt politikudviklingen, siger Anders Vistisen.

- Hvorfor har man det?

- Jeg tror ikke, at man har en kultur eller et ønske om at bruge politikudvikling som et aktivt redskab.

- Man har jo nedsat en gruppe under Martin Henriksens ledelse (tidligere medlem af Folketinget for DF, red.), der skal udvikle jeres politik?

- Jeg synes, man trænger til noget langt mere fundamentalt.

- Det lyder til, at du nærmest mener, at I er løbet tør for politik?

- Jeg synes i hvert fald, at der mangler en politisk ideudvikling, der gør, at man bliver ved med at være relevant for vælgerne. Man mangler på en eller anden måde at aktivere, hvad udlændingepolitik er anno 2020? Hvad er ældrepolitikken anno 2020? Og så videre. Hvad er det, vi vil, som du ikke kan få ved et andet parti.

- Er det ikke en naturlig konsekvens af, at I jeres udlændingepolitik er blevet mainstream?

- Man kan sige, at man ikke udvikler sig, hvis man ikke bliver udfordret, og i rigtig mange år havde vi den dagsorden for os selv, så vi behøvede ikke have ret meget ideudvikling for at holde positionerne, for de andre ville ikke have dem, svarer Anders Vistisen.

Annonce

Formandens ansvar

Det er vigtigt for Anders Vistisen at understrege, at hans kronik er ment som et konstruktivt indspark til partiets ledelse. Men hvorfor så ikke nøjes med at fremføre denne internt? En mulighed han har som medlem af partiets hovedbestyrelse.

- Burde du ikke holde det her internt?

- Jeg har fortalt, hvad min holdning er i de interne fora, jeg er repræsenteret i, men hvad angår Stram Kurs, føler jeg, at jeg har en moralsk forpligtigelse til offentligt at sige fra over for dem.

- Alt det du kritiserer, er vel Kristian Thulesen Dahls ansvar?

- Sådan er det jo altid. Det var Kristians ansvar, da det gik rigtig godt, og vi fik små 22 procent af stemmerne, og det er også Kristians ansvar, når det går mindre godt og få korrigeret på det. Og det gælder særligt i et parti som DF, der har topstyring. Så der er ikke nogen tvivl om, at hovedansvaret for, at det er gået, som det er, ligger ved den ledelse, der har siddet.

- Er Kristian Thulesen Dahl den rette leder af partiet?

- Det er jo ikke sådan, at jeg har andre kandidater, og det er suverænt op til folketingsgruppen og årsmødet at afgøre, hvem den politiske leder af DF er. Men det skal da ses som en meget klar opfordring til ledelsen om at tage et meget klart standpunkt i forhold til, hvad der skal ske nu, siger Anders Vistisen.

Annonce
Annonce
Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Middelfart For abonnenter

Bedemænd undrer sig over kirke og provsti: Lukker kapel og køber kontor for millioner

Bagsiden

Sådan løser letbanen billetproblem: Cykl dig til strøm og kør gratis

Assens For abonnenter

Casper stopper som landsbykøbmand efter et år – nu skal de lokale på jagt igen: - Vi er ikke helt afklaret på, hvilken profil vi søger

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Kerteminde For abonnenter

Eksklusivt badehotel forsinket igen: - Men hellere tage tiden, så det bliver creme de la creme

Nyborg For abonnenter

Chefer rykker sammen på Nyborgs rådhus: - Det er ikke nogen ønskesituation

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Odense

Politiet er klar forud for letbanens store åbningsdag: - Hvis vi kan få en dag uden nogen uheld er det en succes

Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Annonce