Annonce
Fyn

Derfor går vi tur: Ny undersøgelse afdækker danskernes fysiske aktivitet

Danskerne er kommet ud at gå under coronakrisen, og ifølge SDU-projektet Danmark i Bevægelse går hver anden blandt andet for at være sammen med andre. Arkivfoto: Jens Thaysen/JFM.
Corona-nedlukningen har øget forskellen mellem meget aktive og meget lidt aktive danskere. Personer på kontanthjælp og ældre, der er vant til indeidræt, har mindsket deres fysiske aktivitet.

Motion: Jo yngre du er, og jo højere uddannelse du har, jo bedre har du sandsynligvis været til at holde dig fysisk i gang under coronapandemien. Det er en af konklusionerne på forskningsprojektet Danmark i Bevægelse, som Syddansk Universitets Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund står bag.

Projektet bygger blandt andet på en omfattende undersøgelse, hvor cirka 143.000 danskere i efteråret besvarede et spørgeskema om deres fysiske aktivitet i løbet af en dag: i hjemmet, på arbejdet eller studiet, i forbindelse med transport og i fritiden. Og svarene viser, at alder og beskæftigelse har betydning for ændringer i danskernes fysiske aktivitet.


Annonce

Corona har efter alt at dømme øget polariseringen mellem de meget aktive og de meget lidt aktive.

Bjarne Ibsen, professor ved SDU-centret


- Personer med højere uddannelser er generelt blevet mere fysisk aktive i fritiden, måske fordi de har arbejdet hjemme og dermed fået mere fleksible muligheder. Desuden vælger de i forvejen ofte fleksible motionsformer som løb eller cykling, siger Bjarne Ibsen, professor ved SDU-centret.

- Kontanthjælpsmodtagere, derimod, er mindre fysisk aktive end tidligere. Corona har efter alt at dømme øget polariseringen mellem de meget aktive og de meget lidt aktive, siger Bjarne Ibsen.

- Corona har efter alt at dømme øget polariseringen mellem de meget aktive og de meget lidt aktive, siger Bjarne Ibsen, professor ved Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved SDU’s Institut for Idræt og Biomekanik, der står bag undersøgelsen Danmark i Bevægelse. Foto: Rye & Aamand/SDU

Yngre skifter hurtigere vaner

- Vi kan også se, at de, der er vant til at dyrke organiseret idræt og især indendørs, i højere grad har reduceret deres fysiske aktivitet i fritiden, end de, som kun dyrker idræt og motion på egen hånd. Desuden spiller alder ind: Jo ældre folk er, jo mindre tilbøjelige er de til at udskifte en vane med noget nyt. Det er de yngre grupper hurtigere til, og de har måske også et større repertoire af aktiviteter at vælge imellem, siger Bjarne Ibsen.

Overordnet viser undersøgelsen imidlertid også, at danskernes fysiske aktivitetsniveau er blevet mindre påvirket af coronakrisen, end forskerne troede. For selvom hver fjerde er blevet mindre fysisk aktiv på arbejdet, er næsten hver tredje blevet mere fysisk aktiv i hjemmet.

Undersøgelsen af coronakrisens betydning for danskernes fysiske aktivitet kommer ikke til at stå alene, for Danmark i Bevægelse er et treårigt projekt (2019-2022), og der er planlagt en løbende offentliggørelse af data fra projektet.

Annonce

For at være sammen med andre

Således kan man allerede fordybe sig i en undersøgelse af danskernes gå- og vandrevaner, som blandt andet giver svar på det spørgsmål, som mange forældre nok kan nikke genkendende til fra deres børn: Hvorfor skal vi gå tur?

Svarene fra danskerne viser, at de især går tur for at gøre noget godt for sig selv, for at vedligeholde og forbedre deres sundhed og fordi de simpelthen godt kan lide at gå. Tre ud af fire svarer desuden, at det "passer godt ind i hverdagen" at gå tur, og hver anden gør det for at være sammen med andre - det gælder ifølge svarene i højere grad kvinder end mænd, og lidt oftere yngre end ældre.

Men SDU's undersøgelse skal ikke kun vise, hvordan og hvorfor danskerne bevæger sig - det er også målet, at resultaterne skal give ny viden om, hvad der kan motivere danskerne til at øge deres fysiske aktivitetsniveau.

- Vi vil gerne give nogle konkrete pejlemærker for, hvad der skal til, for at flere bliver aktive. Er det flere cykelstier? Åbne kunstgræsbaner? Flere grønne områder med bænke og toiletter? Løbestier i tilknytning til idrætsanlæg? Det er noget af det, vi undersøger i Danmark i Bevægelse, fortalte Bjarne Ibsen i forbindelse med spørgeskema-undersøgelsen i efteråret.

Forskerne laver en rapport om borgernes bevægelsesvaner i hver af landets 98 kommuner, og i den bliver resultaterne sammenlignet med resultater fra andre kommuner og fra hele landet. Kommunerne modtager efter planen hver deres rapport i slutningen af juni.

Annonce
Odense For abonnenter

Rolig villavej i oprør efter kæmpehunden Rollo igen bider en lille hund: - Den skal aflives

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kromand fortryder ikke efter 20 år med voldsom arbejdsbyrde og et forlist ægteskab : - Jeg har mødt nogle fantastisk dejlige mennesker

Odense For abonnenter

Ninas 'bedste ven' ville sulte hende ihjel: - Jeg gjorde alt for at skjule min hemmelighed

Kerteminde

Ib er tredje generation i frugtplantagen: - Jeg møder stadig folk, der ikke ved, at de kan købe æbler herude

Sport For abonnenter

Stor sejr i den slovenske højborg - men sejr over Krim var tæt at blive en krimi

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Odense For abonnenter

- Løgn, løgn og atter løgn: Rollos ejer svarer på kritik efter Rollo igen bider en lille hund

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Sport

Otterup HK melder klar til genstarten i 1. division: - Den lange pause har været ens for alle

Assens

Det store rottekort - tjek om der er rotter på din vej: - Vi kan ikke komme dem til livs

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nicolai vil ikke gøre dyr ondt: Sælger bacontang til Irma og Kvickly - Nu er han på vej med vegansk cookie-mix

Odense For abonnenter

Dronningens pointe ramte Peter lige i hjertet: - Det gør ondt, når folk stirrer på mig i gågaden

Erhverv

Direktør træder tilbage: Navnerokade hos 62 år gammel Middelfart-virksomhed

Annonce