Annonce
Fyn

Derfor går vi tur: Ny undersøgelse afdækker danskernes fysiske aktivitet

Danskerne er kommet ud at gå under coronakrisen, og ifølge SDU-projektet Danmark i Bevægelse går hver anden blandt andet for at være sammen med andre. Arkivfoto: Jens Thaysen/JFM.
Corona-nedlukningen har øget forskellen mellem meget aktive og meget lidt aktive danskere. Personer på kontanthjælp og ældre, der er vant til indeidræt, har mindsket deres fysiske aktivitet.

Motion: Jo yngre du er, og jo højere uddannelse du har, jo bedre har du sandsynligvis været til at holde dig fysisk i gang under coronapandemien. Det er en af konklusionerne på forskningsprojektet Danmark i Bevægelse, som Syddansk Universitets Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund står bag.

Projektet bygger blandt andet på en omfattende undersøgelse, hvor cirka 143.000 danskere i efteråret besvarede et spørgeskema om deres fysiske aktivitet i løbet af en dag: i hjemmet, på arbejdet eller studiet, i forbindelse med transport og i fritiden. Og svarene viser, at alder og beskæftigelse har betydning for ændringer i danskernes fysiske aktivitet.


Annonce

Corona har efter alt at dømme øget polariseringen mellem de meget aktive og de meget lidt aktive.

Bjarne Ibsen, professor ved SDU-centret


- Personer med højere uddannelser er generelt blevet mere fysisk aktive i fritiden, måske fordi de har arbejdet hjemme og dermed fået mere fleksible muligheder. Desuden vælger de i forvejen ofte fleksible motionsformer som løb eller cykling, siger Bjarne Ibsen, professor ved SDU-centret.

- Kontanthjælpsmodtagere, derimod, er mindre fysisk aktive end tidligere. Corona har efter alt at dømme øget polariseringen mellem de meget aktive og de meget lidt aktive, siger Bjarne Ibsen.

- Corona har efter alt at dømme øget polariseringen mellem de meget aktive og de meget lidt aktive, siger Bjarne Ibsen, professor ved Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved SDU’s Institut for Idræt og Biomekanik, der står bag undersøgelsen Danmark i Bevægelse. Foto: Rye & Aamand/SDU

Yngre skifter hurtigere vaner

- Vi kan også se, at de, der er vant til at dyrke organiseret idræt og især indendørs, i højere grad har reduceret deres fysiske aktivitet i fritiden, end de, som kun dyrker idræt og motion på egen hånd. Desuden spiller alder ind: Jo ældre folk er, jo mindre tilbøjelige er de til at udskifte en vane med noget nyt. Det er de yngre grupper hurtigere til, og de har måske også et større repertoire af aktiviteter at vælge imellem, siger Bjarne Ibsen.

Overordnet viser undersøgelsen imidlertid også, at danskernes fysiske aktivitetsniveau er blevet mindre påvirket af coronakrisen, end forskerne troede. For selvom hver fjerde er blevet mindre fysisk aktiv på arbejdet, er næsten hver tredje blevet mere fysisk aktiv i hjemmet.

Undersøgelsen af coronakrisens betydning for danskernes fysiske aktivitet kommer ikke til at stå alene, for Danmark i Bevægelse er et treårigt projekt (2019-2022), og der er planlagt en løbende offentliggørelse af data fra projektet.

Annonce

For at være sammen med andre

Således kan man allerede fordybe sig i en undersøgelse af danskernes gå- og vandrevaner, som blandt andet giver svar på det spørgsmål, som mange forældre nok kan nikke genkendende til fra deres børn: Hvorfor skal vi gå tur?

Svarene fra danskerne viser, at de især går tur for at gøre noget godt for sig selv, for at vedligeholde og forbedre deres sundhed og fordi de simpelthen godt kan lide at gå. Tre ud af fire svarer desuden, at det "passer godt ind i hverdagen" at gå tur, og hver anden gør det for at være sammen med andre - det gælder ifølge svarene i højere grad kvinder end mænd, og lidt oftere yngre end ældre.

Men SDU's undersøgelse skal ikke kun vise, hvordan og hvorfor danskerne bevæger sig - det er også målet, at resultaterne skal give ny viden om, hvad der kan motivere danskerne til at øge deres fysiske aktivitetsniveau.

- Vi vil gerne give nogle konkrete pejlemærker for, hvad der skal til, for at flere bliver aktive. Er det flere cykelstier? Åbne kunstgræsbaner? Flere grønne områder med bænke og toiletter? Løbestier i tilknytning til idrætsanlæg? Det er noget af det, vi undersøger i Danmark i Bevægelse, fortalte Bjarne Ibsen i forbindelse med spørgeskema-undersøgelsen i efteråret.

Forskerne laver en rapport om borgernes bevægelsesvaner i hver af landets 98 kommuner, og i den bliver resultaterne sammenlignet med resultater fra andre kommuner og fra hele landet. Kommunerne modtager efter planen hver deres rapport i slutningen af juni.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Mads har fulgt i hælene på et mytisk dyr i den fynske natur: - De er kort sagt overalt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Vil bremse bøller i biler: To centrale pladser i Odense sikres for millioner

Odense For abonnenter

Gartnerbyen vokser igen: Denne gang bliver der bygget mere end 100 nye lejeboliger

Kerteminde

Øv - På vej hjem fra bilforhandleren blev Nadias nye bil ridset af flyvende dæk fra en trailer: Nu efterlyser hun bilisten

Odense For abonnenter

Knivstik, tramp og revolvertrussel: En er fængslet - flere søges efter voldsomt overfald i Odense

Kultur

Sprogfestival begyndte med et brag: Talefeer med glimmervinger og vinkelsliber som instrument

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Debat

Skandalen i Vor Frue Kirke

Sydfyn

Var få øjeblikke fra uhyggeligt sammenstød: Kort efter forulykkede vanvidsbilist selv

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Sport

Squash, bowling eller kunstskøjteløb?: Ingen sportsgren er for snæver på Odenses nye sportsefterskole

Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Erhverv

Erhvervsfolk i lycra har dyrket 1,78 millioner kilometer netværk på to hjul

Annonce