Annonce
Kultur

Den poetiske astronaut

- Hvis jeg skulle give et par kyndige råd til de mange unge bands, der gerne vil være lige så langtidsholdbare som os, så handler det om at være ærlig og oprigtig. Så vidt muligt også som menneske, men i hvert fald i musikken, siger forsanger Steffen Brandt, der i år fejrer 25 års fødselselsdag med TV-2. POLFOTO.

Steffen Brandts tankespind udgør endnu engang brændstoffet til en dansk popklassiker. Fredag er der lift off i Odense med TV-2's "De Første Kærester På Månen"

Selv om man deler navn med en af landets største tv-stationer, så er der grænser for, hvor meget man vil bukke og skrabe for at få spilletid i primetime. Det beviste TV-2, da TV 2 traditionen tro opsummerede det forgange år i slutningen af december med deres "Året i ord og billeder".

Efter at have leveret en dedikeret indsats med titelsangen fra albummet "De Første Kærester På Månen", fik det århusianske band besked på, at de lige måtte lave en "om'er", da der var for meget støj i studiet. En opfordring, som bandet takkede venligt men bestemt nej til.

- Vi går en hel dag og holder prøver og venter og venter og holder prøver for i princippet at spille én sang direkte live ud til en million mennesker. Når vi så endelig står der og trykker den af, kan man jo ikke bare lige gå ind og gentage sig selv. Det ville virke underligt utroværdigt, siger Steffen Brandt.

Sammen med resten af bandet kniber han sig i armen for at forstå, at TV-2 kan kalde sig det bedst sælgende band i 2005.

- Vi er naturligvis overraskede og meget glade, selv om vi havde en fornemmelse af at ramme rigtigt. At det ville gå så vildt for sig med 107.000 solgte plader på blot fem uger, er vel et udtryk for, at vores branche stadig er en lille smule uforudsigelig, vurderer forsangeren.

Forstærket udtryk

Anmelderne kastede sig enstemmigt og med sjælden begejstring over det nye album. Flere fremhævede det unge producerteam som en markant årsag til den musikalske foryngelseskur og hjemvenden til lyden fra 1980'erne, hvor TV-2's succesfulde sangformel blev skabt.

- Når vi indspiller, er det i høj grad et samarbejde. Vi har nogle sange, et band og en bunke producere, der i fællesskab finder ud af, hvilken retning vi skal i. På det seneste album havde producerne Thomas Troelsen, Halfdan E. og Nikolaj Steen en klar idé om, at vi skulle prøve at forenkle og forstærke vores udtryk, hvilket i høj grad er lykkedes, forklarer Steffen Brandt.

Måske er det netop den destillering af udtrykket, der har betydet, at det nye album allerede har solgt flere eksemplarer end "Nutidens Unge" fra 1984. Og sjovt nok er det både nutidens unge anno 1984 og 2006, der hænger Brandts eftertænksomme virkelighedsbilleder op på deres indre vægge.

- Vi synes, det er ret opløftende, at man i en tid, hvor man leder efter noget, der minder om en fælles identitet, kan konstatere, at vores sange kan spænde over flere forskellige generationer. Men måske er det også en bekræftelse på en mistanke om, at kunst er tidløs, siger Steffen Brandt.

Blå bog

Steffen Brandt: Født 14. juni 1953

Sanger, guitarist og keyboardspiller. Har skrevet tekst og musik til samtlige TV-2 sange.

1974-79: medlem af orkesteret Taurus

1979: Hovedfagseksamen i dansk, Århus Universitet

1980-81: Medlem af orkesteret Kliché bl.a. sammen med Lars H.U.G.

1981: Medinitiativtager til, komponist/tekstforfatter og sanger/musiker i orkesteret TV-2

1996-97: Turnerer som De Tre Tenorer sammen med Michael Falck og Poul Krebs

2003: Steffen Brandt modtager Danish Music award for årets bedste sangskriver, og TV-2 én for Årets danske popudgivelse ("På Kanten Af Småt Brændbart").

2003: Steffen Brandt modtager Modersmålselskabets sprogpris for sin indsats for det danske sprog.

Kilde: www.tv2fan.dk

Annonce

Et hit er et hit er et hit

Det nye album har allerede solgt mere end dobbelt så meget som "På kanten af småt brændbart" fra 2002, der ikke kom i nærheden af samme popularitet hos anmelderne eller de tusinder af TV-2-fans. Det kan skyldes, at titelsangen ganske enkelt er klasser bedre denne gang, hvilket Steffen Brandt ikke afviser.

- Det kan godt tænkes. "De Første Kærester På Månen" kan noget andet. Den har en umiddelbar appel til stemninger og følelser, vi alle kender. Og så er et hit jo altså et hit uanset tid og sted. Det kan ikke holdes nede, hvilket denne sang er et godt bevis på. Vi vidste godt, at vi havde en god sag alene af den grund, at vi spillede sangen ved nogle af sommerens koncerter. Dels var den dejlig at spille, men det så også ud som om, publikum fangede idéen allerede efter første lyt, konstaterer Steffen Brandt.

Annonce

Virkelighedens poet

Selv om alle snakker om "De Første Kærester På Månen", så er det faktisk sangen "En Mand Og Hans Hund", der er blevet nomineret til Årets Steppeulv for årets sang. Årsagen til, at netop den sang er fremhævet, er ifølge dens kreatør ganske simpel.

- Det er en historie klippet ud af enhvers dagligdag tilsat den frigørende energi, der altid ligger i at få virkeligheden frem i lyset. Virkeligheden er nemlig stærkt opreklameret, men alligevel er det den eneste, vi har af slagsen. Derfor er vi nødt til at være gode ved den, prøve at forstå den og måske overtale den til at snakke lidt mere sammen med drømmene. Og så behandle den med et strejf af humor og kærlig satire, siger Steffen Brandt, der nu i 25 år har benyttet sig af netop disse virkemidler i sin sangskrivning.

I ægteskabets verden kalder man det sølvbryllup, men forsangeren vil helst ikke bruge den sammenligning.

@$:- Vi er ikke noget ægteskab. Havde vi været det, havde vi ikke holdt en måned. Vi er et band, og vi holder 25 års fødselsdag i indeværende år. Og som vi siger: "Er der nogen, der ved, hvordan man fester - så er det Danmarks kedeligste orkester". Det er blandt andet derfor, vi er her endnu, understreger Steffen Brandt.

Odense Idrætshal fredag kl. 20 og Svendborg Idrætscenter onsdag kl. 20

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

Erhverv For abonnenter

Rekord i Assens: Tobaksfabrik får et kæmpe millionoverskud

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Erhverv For abonnenter

Rekordstort overskud i fynsk øl-mekka: - Folk er rigtig glade, når de kommer ind

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Assens

Oksekødet er skiftet ud efter prisstigninger: Sådan handler vi nu

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nordfyn For abonnenter

Nu udløber fristen: Hasmark Vandværk kan komme til at levere rent vand med tankbiler

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Navne For abonnenter

Noah står i spidsen for Odense Pride: Han glæder sig især til ét øjeblik i år

Annonce