Annonce
Debat

Debat: Hurra for den bæredygtige omstilling på Fyn

Synspunkt: Tirsdag kunne man i denne avis læse kritik fra Rådet for Grøn Omstilling og Verdens Skove mod hele landets energiselskaber og særligt Fjernvarme Fyn. Forbrydelsen er, at selskabet har lovet kun at benytte sig af bæredygtig biomasse.

I indlægget skriver skribenterne, at ordet bæredygtighed bruges i flæng, og at det – når det gælder biomasse til energi – er et ord uden indhold. Det må stå for forfatternes egen regning, for i både energisektoren og skovbruget er bæredygtighed ikke bare en indholdsløs floskel – det er et afgørende princip for, hvordan vi agerer.

Indlægget bærer dog præg af et meget afslappet forhold til fakta og afspejler en manglende viden om, hvordan bæredygtig biomasse faktisk produceres – blandt andet i de fynske skove.

Annonce

Vi står overfor en stor opgave med at få udfaset de fossile brændsler. Og samtidig at sikre en energiproduktion, hvor energien kommer fra flere forskellige kilder, så vi ikke er afhængig af bare én energikilde.

Energistyrelsen har ganske rigtigt i en analyse af biomasse skrevet, at der er god og dårlig biomasse, og at den dårlige kan have en negativ klimaeffekt. Det, de dog primært peger på som dårlig biomasse, er træpiller produceret i lande som Rusland og USA, hvor det kan være op til energiselskabet alene at sikre hensynet til biodiversitet og klima.

Selvom vi årligt fjerner meget træ fra produktionsskove, så bliver de danske skove stadig større. Siden 1990 til i dag har der været en nettoopsparing af CO2 i de danske skove svarende til 1,2 mio. tons CO2 om året. Energien, vi bruger på at producere og transportere biomasse, udgør ca. 3 procent af biomassens samlede energiindhold.

Det træ, vi fjerner, erstatter beton og stål i byggeriet, plastik og flamenco i emballageindustrien og restprodukter og udtyndingstræ erstatter kul i energisektoren. Effekten af det danske skovbrug er derfor i klimasammenhæng meget positiv, og det gælder også på Fyn.

I de certificerede fynske skove bliver vigtige naturtyper beskyttet og bevaret. Det er primært små træer og trætoppe, der ikke kan bruges til andre formål, som bliver til flis. Gamle, store træer går ikke til energiproduktion.

Et godt eksempel er Ravnholt Gods. Hver gang der fældes, hvad der svarer til et areal på en hektar, får syv kubikmeter træer lov til at stå til henfald.

Nye tal viser, at mængden af dødt ved – træ, der får lov til at rådne i skovbunden til gavn for dyrene og er vigtig for biodiversiteten – er i stigning.

Så det er ikke så galt fat, som skribenterne fremstiller det. Og bæredygtighed er ikke ord uden indhold –hverken for skovejere, skovfogeder eller Fjernvarme Fyn.


Vi står overfor en stor opgave med at få udfaset de fossile brændsler.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

De blev kaldt bindegale, fordi de troede på det: Nu får de stor hæder for at redde historisk kro

Assens For abonnenter

Efter SF-drama får toppolitikeren Pia helt nye arbejdsopgaver: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget, jeg ikke skal lave

Kultur

Navnet er unikt i Danmark: Havneplads er nu opkaldt efter en dansk søhelt

Odense

VM oplevelse: Mads Elholm har med stor succes skiftet tennisketsjer ud med padelbat

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Lad os få ren besked om letbanens problemer - letbanen har brug for medvind

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Fyn

OUH tæller op: Har endnu ikke overblik over konsekvenserne af sygeplejerskernes kollektive opsigelsesdag

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Kerteminde

Ulla vil gerne have læst højt og gå en tur: Ny idé skal få flere til at arbejde på plejehjemmene

Assens For abonnenter

Slut med fitnesscenter i markant bygning: Populær privatskole har købt sukkerfabrikkens kantinebygning

Erhverv

Travlt igen efter forsinkelser: Flere ingeniører skal designe skibe og værfter i Odense

Annonce