Annonce
Erhverv

Corona rammer hoteller og restauranter: - De mest udsatte firmaer kan skimte bunden i pengekassen

Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv. Arkivfoto.
De fynske virksomheder sender folk hjem og indretter produktionen i et forsøg på at bremse risikoen for smitte af corona-virussen. Især hotel- og restaurantbranchen er hårdt presset, lyder det fra direktøren for Fynsk Erhverv, Jytte Reinholdt.

Hvordan reagerer jeres medlemmer i de fynske virksomheder?

Det er mit klare indtryk, at virksomhederne bevarer roen og er i fuld gang med at træffe foranstaltninger, som kan sikre, at de kan opretholde produktionen og levere på deres ordrer.

Hvad gør de konkret ude i virksomhederne?

De sender de ansatte hjem, der kan arbejde hjemme, og så er der andre, som møder ind for at sikre produktionen. I de tilfælde gør virksomhederne en række ting for at minimere risikoen for smitte. De ansatte bliver delt op i hold, de skal sørge for at vaske hænder og de spiser på forskellige tidspunkter. Derudover bliver møder aflyst, man dropper eksterne konferencer og der lukkes af for gæster. Det handler om at sikre, at man ikke får sygemeldinger eller bliver sat i karantæne.

Vi har mange små og mellemstore virksomheder på Fyn, men hvem er hårdest ramt?

Det er hoteller, konferencesteder og restaurationsbranchen, som modtager rigtig mange aflysninger lige nu. Så de er hårdt ramt og i næste led rammer det også alle dem, der leverer ind til de brancher.

Regeringen har indført nogle hjælpepakker, så virksomhederne bl.a. kan vente med skat og momsindbetalinger, men hvad har de brug for nu og her?

De mest udsatte kan ikke vente i måneder eller bruge udskudt moms til ret meget. Det er lige nu og her, de har brug for hjælp. De har mange omkostninger, men de har ingen indtægter overhovedet. De kunne derimod få gavn af muligheden for at begrænse lønudfgifter til deres ansatte. I sidste ende handler det om at sikre, at der en virksomhed og arbejdspladser på længere sigt. Hvis først virksomheden er lukket, så ved vi alle, hvor svært det kan være at starte op igen.

Så de skal have mulighed for at sende deres ansatte hjem hurtigere uden de sædvanlige varsler?

Ja, præcis. Vi må appellere til arbejdsmarkedets parter, så vi kan finde en løsning hurtigt, ellers kan det få meget dramatiske konsekvenser. Jeg ved, at der er virksomhedsejere, som allerede nu kan skimte bunden i kassen i de mest udsatte brancher. Der er behov for, at vi kan frigøre virksomhederne for lønomkostninger i de brancher, hvor opgaverne forsvinder.

(Fredag eftermiddag indgik Dansk Erhverv og fagforbundet 3F netop en aftale, som gør, at hotel- og restaurationsbranchen kan sende ansatte hjem uden løn som følge af corona-udbruddet, red.)

Find svar og gode råd

Få svar og hjælp online

Både Fynsk Erhverv og Erhvervshus Fyn har travlt med at opbygge et beredskab i disse dage, så virksomheder fra hele Fyn kan søge svar på deres spørgsmål og få hjælp til information om alt fra løn og ferieafvikling, støtteordninger til smittefare og støttepakker.

Fynsk Erhverv har aflyst et planlagt møde den 23. marts, hvor virksomheder kunne møde en række eksperter, men nu arbejder den fynske erhvervsorganisation på en digital online-løsning i stedet.

Hos Erhvervshus Fyn har man på sin hjemmeside svar på en række spørgsmål og kontaktinfo til nogle af husets eksperter og rådgivere, der ligesom mange andre nu arbejder hjemmefra.

Læs mere på www.fynskerhverv.dk og på www.ehfyn.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce