Annonce
Odense

Tager nye metoder i brug i coronakrisen: Kan give alvorlige følger, hvis følsomt terapiforløb afbrydes

Bestyrelsesformand Conny Stolberg-Rohr: - Det er uprøvet land for Center for Seksuelt Misbrugte at yde terapi over telefonen og via videoopkald. Bestyrelsen håber, at vi via den form for teleterapi kan yde hjælp til de mange, som i øjeblikket ikke kan modtage den psykologbehandling, der gør, at de kan klare at leve med de mange senskader, som er en følge af de overgreb, de har været udsat for. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Center for Seksuelt Misbrugte tilbyder nu terapi via telefon eller videoopkald til klienter for at fastholde resultater af terapien og forebygge tilbagefald.
Annonce

Coronakrisen kan have alvorlig følgevirkninger for folk, der er i behandling for de senfølger, de oplever efter at have været udsat for seksuelle overgreb i deres barndom eller ungdom.

Den terapeutiske behandling er imidlertid omfattet af myndighedernes forbud mod at mødes, så derfor har Center for Seksuelt Misbrugte i Odense valgt at gå nye veje og tilbyde terapeutiske samtaler over telefonen eller via videoopkald, fortæller bestyrelsesformand Conny Stolberg-Rohr.

For selv om klienterne er vidt forskellige, er der nogle udviklingsprocesser, som ikke bare kan sættes på stand by, forklarer psykolog Pernille Hansen fra behandlingsafsnittet:

- Nogle af vores klienter kan få det værre, hvis der går en måned eller mere helt uden kontakt. Det kan fx skyldes, at vi er nået til et sted i processen, hvor vi taler om traumerne og overgrebene, og de følelser, som nu kommer frem, men som der ikke var plads til dengang, det skete. Vi står billedligt talt med et åbent sår, som man ikke bare lige kan lukke igen ved at sætte et plaster på. Traumer og overgreb er ikke noget, man bare lige taler med familie og venner om, hvis man overhovedet er så heldig at have et netværk.

Center for Seksuelt Misbrugte

Center for Seksuelt Misbrugte Syd har i dag 187 personer i behandling. Heraf 144 i hovedafdelingen i Odense - 75 af dem kommer fra Odense Kommune. 43 får behandling i afdelingen i Vojens.

Der er venteliste for at få behandlet senfølgevirkninger efter seksuelle overgreb. I øjeblikket venter 309 på at få behandling. I Odense står 208 på venteliste (heraf kommer 78 fra Odense Kommune), mens 101 venter på at komme til i Vojens.

I de første tre måneder af 2020 har 58 personer henvendt sig for at blive visiteret til behandling. Behandlingsforløbene kan vare op til halvandet år. Længden beror på en faglig og individuel vurdering.

Kilde: Center for Seksuelt Misbrugte Syd - Behandlingsafsnittet

Annonce

Søvnforstyrrelser

Endnu er tiltaget ret nyt, så erfaringerne er forholdsvist begrænsede. Meningen er, at telefonsamtalerne og videoopkald bliver en måde at vedligeholde terapien for nogen, mens det for andre mere får en støttende karakter med rådgivning om, hvordan de får reguleret deres følelserne lidt ned og passer på sig selv i en svær tid, hvor de står alene og ofte isolerede, forklarer Pernille Hansen:

- Det her kommer på et rigtigt uheldigt tidspunkt, når man er i gang med selve traumebearbejdningen. Langt de fleste klienter kan godt have en pause i terapiforløbet, men der er nogen, som får tilbagefald, tiltagende PTSD-symptomer, flashbacks og mareridt, som forstyrrer deres søvn. De bliver helt overmandet af fortiden. Og hvis de står alene med det, risikerer de yderligere forværring.

- For nogen kommer der også tiltagende ønsker om selvmord, fordi de ikke kan være i det følelsesmæssige pres, der er åbnet for. Det er sårbart at sætte et terapiforløb på pause, og for nogen klienter kan en måned eller halvanden være meget lang tid, forklarer Pernille Hansen.

Annonce

Svært med børn i hjemmet

Nogle har dog sagt nej til telefonkonsultation, fordi de har børn, som er hjemme fra institution eller skole, og bor i en etværelses eller toværelses lejlighed, hvor det er svært at skabe et privat rum.

Andre har valgt at prøve at løse problemet ved at gå en tur et sted uden andre mennesker, fx en skov, og tage samtalen her.

- Men når de ikke har et privat sted at være, kan det også gå ud over kvaliteten af samtalen, fortæller Pernille Hansen. Og det er måske heller ikke alle, der har lyst til at gå i skoven og snakke om de helt svære overgreb eller følelser. For måske skal de gå et befærdet sted på vej hjem fra skoven, og hvordan reagerer man så på det, vi har snakket om?

- Derfor gør vi meget ud af at snakke med hver enkelt om, hvad der er bedst for dem, velvidende at det ikke er en optimal situation, siger Pernille Hansen.

- De har vist os tillid ved at turde banke på vores dør og komme i gang med at bearbejde deres oplevelser, så derfor er det vigtigt, at vi kan vise, at vi også er der for dem, så godt vi kan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Løbsarrangør forsøgte at tiltvinge sig adgang til godsejers skov: De vil tjene penge på at løbe i min natur

OB

Ryan ser frem til "Judas"-råb i Lyngby

CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce