Annonce
Kultur

Carla får kæben til at falde til jorden: Ung fynsk sanger har overjordisk flot stemme

22-årige Carla Olsen er født og opvokset i Odense og flyttede til København tidligere på foråret. Foto: Simon Staun
Der er flere spændende debutanter i denne pulje fynske plader, hvor især Carla Olsen og den odenseanske duo Statisk imponerer.

Musik:

Carla Olsen - Burning Pouring

Carla Olsen: ”Burning/Pouring”

Tak skæbne, jeg tabte kæben, da jeg for første gang hørte 22-årige Carla Olsen begynde at synge på den himmelske ”Only Once in a Blue Moon”, der allerede nu kandiderer til årets smukkeste sang med fynske aner. Som stor fan af amerikanske Alison Sudols A Fine Frenzy, der også dyrker ultraemotionelle ballader med piano som grundsten, rammer Carla Olsen plet.

Annonce

Det er så hårene rejser sig, og jeg instinktivt indfanges af melankolien og hendes dragende stemme, der helt efter bogen er placeret perfekt i lydbilledet. I pr-materialet sammenlignes hun med Agnes Obel, men jeg må konstatere, at ”Only Once in a Blue Moon” overgår min Obel-favorit ”Riverside” i intensitet. At Carla Olsen åbenbart har skrevet sangen som 17-årig i kølvandet på en depression, gør den blot mere rørende.


Man kan næsten mærke jorden skælve – eller se den blive rød – når Carla Olsen understreger, at hun favner mere end det sarte. Jeg kan knap vente på, at hun får udgivet et helt album, hvis hun kan holde niveauet fra denne ep

Fra anmeldelsen


Carla Olsen har selv skrevet og arrangeret ep’ens tre sange, hvor hun ovenikøbet både selv spiller klaver og guitar. Selv om hun også spiller cello, er den opgave udliciteret til Monica Tønning, der gør det glimrende.

I titelsangen dropper Carla Olsen skrøbeligheden og bider mere vokalt fra sig i et mere jazzet univers, der i den grad også klæder den sarte stemme.

På albummets tredje nummer, ”At male jorden rød”, synger hun – ikke så overraskende titlen taget i betragtning – på dansk. Der gør hun også aldeles fortrinligt akkompagneret af sig selv på klaver og igen cello som velvalgt instrumentalpartner.

Den magiske linje: ”Lysets rygrad kollapser” indleder en sang, hvor lyrikken næsten er lige så pompøs som vokalen. Man kan næsten mærke jorden skælve – eller se den blive rød – når Carla Olsen understreger, at hun favner mere end det sarte. Jeg kan knap vente på, at hun får udgivet et helt album, hvis hun kan holde niveauet fra denne ep.

Statisk - Statisk

Statisk: ”Statisk” 

”Jeg ku’ aldrig vågne, så jeg kom sovende til det” synger Mathias Ranch Skov og August Kulmann Halle fra den odenseanske duo Statisk på åbningsnummeret ”Ingen vej udenom” på deres debut-ep, der er svær ikke at blive en smule ekstatisk over.

Deres ungdommelige mod og tekster rammer plet på et udspil med seks gennemarbejdede sange, som er eminent produceret af Bjarke Niemann med en fortid – og måske fremtid - i Spleen United.

Mange af Spleen Uniteds kvaliteter i det elektroniske popunivers går igen i Statisks pulserende sange, der berettiget har sikret duoen plads i Karrierekanonen, P3’s Uundgåelige og A-rotation på P3 med singlen ”Sprængstof”.

Det er svært ikke også at høre et slægtskab med The Minds of 99 på ”Højhus”, hvor det smukt skriges af lungernes fulde kraft: ”Du var et højhus. Jeg vil ikke ned derfra”. En gribende metafor, der blot er én blandt mange fine formuleringer.

Det er lang tid siden, at jeg som 43-årig har hørt musik, der lykkedes med at give mig et krystalklart indblik i ungdommen anno 2021. Men jeg kan tydeligt mærke Mathias Ranch Skovs og August Kulmann Halles’ frustrationer, frygt, eufori og appetit på livet. Derfor må sangene føles som et regulært fix, hvis man er 18 år og rundtosset af livet.

Jeg skal ikke kunne sige, hvor mange af sangene, der er farvet af et år i isolation, men ep’en føles som én lang forløsning for Statisk, der i et normalt år med statsgaranti havde sikret sig en booking på talrige festivaler med denne sprængfarlige ep, som der ikke er nogen vej udenom.

Rambuk - Rambuk 3

Rambuk: ”Rambuk 3”

Rambuk har udgivet et album med et væld af Odense-referencer, som gør albummet fornøjeligt at lytte på især for lokalkendte. For alle andre bliver det en trættende affære med et reggaeopkog med haltende vokal og for ensformige melodier, selv om det naturligvis er reggaens lod. Over et helt album bliver det dog for søvndyssende og udynamisk et udtryk.

Forsanger Ole Friis og den nye for- og korsanger Nina O. Christensen vækker i flere sange minder om Troels Trier og Rebekka Brüel, hvor han er den vrængende, rablende mand, mens hun leverer feminin skønsang som modvægt.

Hans hviskende, hæse stemme gør ikke meget væsen af sig, og det er derfor de finurlige formuleringer, der vækker mest glæde. Samt formaningen på ”1000 meter” om at smile noget mere. Det gør jeg trods alt, da jeg hører linjen: ”Jeg ved, at du har set mig, du står der bag gardinet og laver mad til svinet”.

”Overgade bløder” slår fast, at intet er, som det var engang, mens der guffes pitabrød med hummus. Jeg har selv guffet pitabrød på Overgade efter byture eller fodbold på Kick Off. Det var sjovere end at høre sangen om det.

Keyboardet i ”Lille Bo” lyder også som en vittighed, man ikke griner af. Det får sangen til at fremstå decideret dilettantisk. Jeg undrer mig over, at ingen har haft modet til at trække stikket.

Der er dog enkelte musikalske højdepunkter som en effen Hans Mydtskov-saxofonsolo på ”Skibhusvej 81. 1.tv.” samt Nina O. Christensens sang på ”Højlydt”, hvor hendes hæse, lokkende stemme udgør albummets vokale klimaks.

Maja & Klaus - Chasing Dreams on the Go


Maja & Klaus: ”Chasing Dreams On The Go”

Det svendborgensiske par Maja Kvist og Klaus B. Jensen har på debutalbummet ”Chasing Dreams On The Go” skrevet 10 af numrene selv og fortolket fire evergreens.

Klaus B. Jensen er en relativt velbevandret herre inden for bluesmusikken. Guitaristen og sangeren udsendte for nylig albummet ”Throw Them Bones” med Baba & the Tonebones, og uden at være skyld i ægteskabelige problemer, må det også siges, at han trækker en stor del af læsset på ”Chasing Dreams On The Go”, hvor det især er duetterne og de få sange, han synger alene, der løfter sig.

Maja Kvist synger en kende for teatralsk og til tider næsten karikeret, hvilket passer nogenlunde til de skæve sange om magtfordelingen i hjemmet, men balancerer på kanten af det enerverende i de mere klassiske bluesnumre.

Man fornemmer tydeligt glimtet i øjet på sange som ”Big Shot Daddy”, ”Who’s In Charge”, og ”Diamond Ring”, hvor forholdet har givet næring til morsomme og selvudleverende tekster.

Maja og Klaus hylder både Guadeloupe og Bornholm med sange om sukkerrørsrom og julimånens røde skær. Især den rolige ”Blood Red Moon”, der runder albummet af, viser, hvor godt deres stemmer lyder i forening, når gaspedalen ikke trykkes i bund.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Formuen er på vej mod to milliarder: Odenses største butiksejer Karsten Bill Rasmussen har haft et fantastisk år

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Hør brølet i videoen: 'Løvens Hule-' investor tog sine venner og 45 superbiler med til Odense: - Vi er lidt som Guns N’ Roses på turné

Odense For abonnenter

Nye lejligheder buldrer frem: Er parcelhusets dage talte som odenseanernes favorit?

Sydfyn

Kæmpe redningsaktion på Langeland: Dykker forsvundet på havet

Middelfart

Fra softguns til enarmede tyveknægte: Spillehal flytter og får tre gange så meget plads

Faaborg-Midtfyn

Skulle aldrig have dumpet skrald i naturområde: Politiet fandt lynhurtigt frem til ejermanden

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Sydfyn

Smitten stiger igen: Svendborg har nu landets tredjehøjeste incidens

Hvem skal passe farmor

342 sosu'er er guld værd: Se alle indstillingerne til "Fyns bedste sosu" her

Nyborg

Sommerhuse-ejere begraver stridsøksen efter afgørelse i klagesag: - Vi orker ikke mere ballade

Fyn

Mistænkeligt fund af cykeldele måske fra Fyn i varevogn: Ukrainske mænd anholdt og fængslet

Odense For abonnenter

Byvandrer: - De laver spas med Morten Korchs buste

Erhverv

Byudvikler vil udstykke 136 nye grunde nord for Langeskov, men der er et problem: - Man risikerer at blokere for den positive udvikling

Annonce