Annonce
Faaborg-Midtfyn

Borgmester: - Voldsomt hackerangreb mod Faaborg-Midtfyn Kommune

Borgmester Hans Stavnsager (S) kom med en foruroligende besked under kommunalbestyrelsesmødet. Han kunne fortælle, at kommunen havde været udsat for et voldsomt hackerangreb. Foto: Michael Bager
Tirsdag aften oplevede kommunen forstyrrelser med mail-systemet, hvor borgmesteren kaldte det for et voldsomt hackerangreb. Det viser sig, at der har været ubudne gæster på spil, men uden de har taget noget.

Faaborg-Midtfyn: Til kommunalbestyrelsesmødet tirsdag aften, startede borgmester Hans Stavnsager (S) mødet med en noget foruroligende besked:

- Jeg håber, alle er med i mødet, da vi i dag har været udsat for et voldsomt hackerangreb.

Dagen efter kunne borgmesteren forklare, at der var tale om mail-systemet, som ikke fungerede.

Annonce

- Mailen var nede hele dagen, og jeg kunne ikke sende eller modtage mails. Andre fra kommunalbestyrelsen havde det samme problem.

Og borgmesteren tog ikke helt fejl, for der har været hackere på spil i kommunens mailboks.

Ubudne gæster

Christian Hein, der er leder af it-service og drift i Faaborg-Midtfyn Kommune, fortæller, at der har været gæster inde på kommunens system, men at de ikke har nået at udnytte adgangen.

- Der har været gæster i vores system, men vi kan ikke påvise, at der er sket misbrug, tyveri eller adgang til data. Vi er så heldige, at de ikke har kunnet udnytte adgangen til systemet.

Christian Hein forklarer også, at alle it-systemer har sårbarheder, hvor Faaborg-Midtfyns ikke er nogen undtagelse. Kommunen har et Microsoft mail-system, og i sidste uge kunne producenten fortælle, at der er en kinesisk hackergruppe på spil.


Vi lukker ned for at standse ulykken, derefter rydder vi op, og så kan vi tænde systemet igen. I forbindelse med, at vi lukker ned, blev vores postsystem ramt. Det var grunden til, at blandt andet borgemesteren ikke kunne tilgå postsystemet.

Christian Hein


Om det er dem, der har været inde på Faaborg-Midtfyns mailboks, kan it-service ikke konstatere. Men det er en problemstilling på verdensplan.

- På verdensplan er der et større sikkerhedshul i postsystemerne. Det hørte vi om i sidste uge fra Microsoft, og derfor planlagde vi at lave en sikkerhedsopdatering mandag aften, siger han og forklarer, at der løbende kommer opdateringer, fordi der konstateres "sikkerhedshuller".

Annonce

Mailsystem blev ramt

Mens it-service var i gang med at undersøge skaden, blev kommunens mailboks lukket ned. Og det var grunden til, at borgmesteren ikke kunne sende eller modtage mails.

- Vi lukker ned for at standse ulykken, derefter rydder vi op, og så kan vi tænde systemet igen. I forbindelse med, at vi lukker ned, blev vores postsystem ramt. Det var grunden til, at blandt andet borgemesteren ikke kunne tilgå postsystemet, siger Christian Hein.

Christian Hein vil dog ikke kalde hackerangrebet for voldsomt.

- Hvis man er blevet hacket voldsomt, så har man mistet data, man er blevet bestjålet, og man har fået ødelagt sine systemer. Hackerne har ikke ødelagt noget hos os, siger han og fortsætter:

- Man skal betragte det som et indbrud: Der har været nogen i dit hus, hvor de har efterladt fodspor og er gået igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce