Annonce
Odense

Boligområde risikerer omfattende nedrivninger: Kun to dømte beboere har taget imod tilbud om flyttehjælp

To dømte beboere har taget imod tilbuddet om hjælp til at flytte og kan derfor få dækket udgifter for 15.000 kroner af Odense Kommune og få gratis husleje. Foto: Nils Svalebøg
Der har været mange interesserede, men kun to beboere med en dom i 2019 har takket ja til at flytte fra de almene boliger i Risingområdet i Odense med flyttehjælp fra Odense Kommune og gratis husleje fra de lokale boligforeninger.

Det vakte opsigt i hele landet og blandt politikerne på Christiansborg, da Fyens Stiftstidende i starten af november kunne fortælle, at Odense Kommune og tre lokale boligforeninger var gået sammen om et slagtilbud til dømte beboere i et kvarter i Risingområdet i Odense.

I et forsøg på at undgå, at området om et år bliver kategoriseret som ”hård ghetto” og dermed vil stå foran omfattende nedrivninger, tilbød kommunen at give dømte beboere 15.000 skattekroner til eksempelvis inventar, mens boligforeningerne ville betale for selve flytningen og give 14 dages gratis husleje i en ny bolig.

Men tilbuddet har tilsyneladende ikke været godt nok.

Efter en måned og tæt på den endelige deadline for tilbuddet den 15. december er der kun to beboere, der har kunnet dokumentere, at de er dømt i 2019 og har skrevet under på en aftale om at flytte fra området inden årets udgang.

Det fortæller Jan Sørensen, der er tryghedskonsulent hos Boligsocialt Hus i Odense.

- Der er 20, der har været interesserede i tilbuddet. Ud af dem har der været to, som har været i målgruppen, og som vi har lavet aftaler med, siger Jan Sørensen.

Boligminister Kaare Dybvad (S) var på besøg i boligområdet, hvor han blandt andet mødtes med sin partifælle Peter Rahbæk Juel. Odense Kommune har blandt andet forsøgt at få ministeriet til at bruge nyere tal for kriminaliteten i området, så man har længere tid til at ændre på dem. Foto: Christian Nordholt
Annonce

Den forkerte vej

Den nye ghettoliste blev offentliggjort søndag og viser, at det fra 2017 til 2018 er gået den gale vej i forhold til antallet af dømte beboere i kvarteret, der tæller Riisingparken, Påskeløkken, Smedeløkken og Solbakken.

- Tendensen er gået den forkerte vej i nogle år, men de indsatser, som vi nu har sat i værk, vil først kunne aflæses på listen til næste år, siger Jan Sørensen.

Og det er netop næste års ghettoliste, der bliver afgørende for, om området bliver betegnet som ”hård ghetto”. Hvis det sker, skal Odense Kommune lægge planer for, hvordan man vil omdanne eller nedrive 60 procent af de almene familieboliger inden 2030.

Hvis der ikke er flere i målgruppen af dømte beboere, der melder sig klar til at flytte, er det særdeles tvivlsomt, om boligkvarteret vil komme på den rigtige side af kriminalitetskriteriet.

Odense Kommune har således selv vurderet, at man gerne skulle have mellem 12 og 14 beboere med domme i 2019 til at tage imod tilbuddet om at få hjælp til at flytte inden 31. december 2019, hvor de afgørende tal om beboernes kriminalitet bliver registreret.

- Vi bliver ved med at granske området og er klar til at gå lige så langt, som loven tillader, siger Jan Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Gense live-læsermøde: Minister besvarede fynboernes spørgsmål inden trafik-forhandlinger for milliarder

Coronavirus

Live: Selvtest kan åbne for at sende flere elever tilbage i skole

Nordfyn For abonnenter

Brugsuddelere i nødråb til politiet efter bekostelige tyverier: Samme tyv med smag for champagne og dyre vine kommer igen og igen

Annonce