Annonce
Odense

Blind fik besked om at handle på nettet: Kommunen fratog ulovligt hjælp til ledsager

I første omgang blev indkøb ikke anset som et livsvigtigt formål til brug af en ledsager for handicappede borgere i Odense Kommune. Den afgørelse har Odense Kommune måttet revidere. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
I januar fratog kommunen handicappede borgere med en ledsagerordning deres tid med en ledsager. Men det var en ulovlig melding, som kommunen siden har måttet trække tilbage.

Odense: "På grund af Covid-19 og den kraftige smittespredning, der sker i øjeblikket, og på grund af, at der er en ny og endnu mere smitsom variant på vej, lukkes Ledsagerordningen fra og med den 11. januar 2021".

Sådan lød det den 7. januar i et brev fra Odense Kommune til alle borgere, der på grund af et handicap har ret til en ledsager 15 timer om måneden.

I brevet stod også, at der kun måtte benyttes ledsager til livsvigtige formål som læge- og hospitalsbesøg, fysioterapeut og afhentning af medicin på apoteket.

Annonce

Problemet var bare, at den melding var ulovlig. Heller ikke nødbekendtgørelsen, der ellers tages i brug i forbindelse med corona-restriktionerne, tillader, at man skærer alle borgere, der har fået tildelt ledsagertimer, over én kam, og derfor har Odense Kommune måttet trække meldingen helt og fuldt tilbage og lade ledsagerordningen fungere fuldstændig som normalt.

Det tog imidlertid kommunen nogle uger, og det skete kun med en borgers, en handicaporganisations, Handicaprådet og Socialministeriets mellemkomst.

Borgeren var 27-årige John Eskildsen, der er meget svagtseenede. Han bruger normalt sine ledsagertimer til at tage ud og handle, for med sit stærkt nedsatte syn kan han ikke klare den opgave selv.

Indkøb ikke livsvigtigt

Da John Eskildsen fik brevet om fratagelsen af ledsagertimer fra Odense Kommune, var han noget uforstående overfor meldingen om, at indkøb af fødevarer ikke blev anset som livsvigtigt.

- Jeg laver min mad selv og kan også godt lide at bage, men jeg kan ikke handle på internettet på grund af mit syn. Jeg har faktisk søgt kommunen om et særligt hjælpemiddel, der kender varerne og kan læse op for mig, når jeg handler, men det har kommunen ikke villet give mig. Derfor bruger jeg mine ledsagertimer til at handle, forklarer John Eskildsen, der generelt ikke oplever, at Odense Kommune er særlig gavmild med hjælpen til en svagtseende person som ham.

Det er kun fem år siden, at John Eskildsen blev syg og langsomt begyndte at miste sit syn, og nu har han kun omkring 10 procent af synet tilbage.

Ledsagerordningen

Ledsagerordningen kan tilbydes til borgere mellem 12 og 66 år, som "på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk/psykisk funktionsevne ikke kan færdes på egen hånd uden for hjemmet".

Der kan bevilliges 15 timer om måneden, og borgeren med behov for ledsagelse kan enten selv ansætte en ledsager (det må ikke være nær familie) eller benytte en af kommunens ledsagerordning via et bookingsystem.

Ledsageren må ikke udføre husligt arbejde i hjemmet, personlig pleje eller fungere udelukkende som besøgsven.

Man har mulighed for at opspare sine ledsagertimer - dog maksimalt 90 timer inden for et halvt år.

Annonce

En klage hjalp

John Eskildsen henvendte sig til forskellige kontakter i kommunen, efter han fik det nedslående brev, men fik blot det svar, at beslutningen "kom oppefra." Han fik også et brev fra ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K), der mindede ham om mulighederne for nethandel.

Først da John Eskildsen ved hjælp fra Dansk Blindesamfund klagede over beslutningen, fik han tildelt sine timer til indkøb igen.

Omkring samme tidspunkt fik kommunen en henvendelse fra Socialministeriet, der via en henvendelse fra Danske Handicaporganisationer var blevet opmærksom på kommunens ulovlige udmelding.

Derfor sendte kommunen endnu et brev ud til borgere med ledsagerordning. Denne gang med besked om, at man kunne søge om ledsagertimer via sin sagsbehandler. Men heller ikke det brev var ifølge Socialministeriet korrekt, og i  mandags er et tredje brev sendt ud til borgerne med ledsagerordning med besked om, at de kan bruge deres ledsagertimer som normalt. Dog selvfølgelig med hensyntagen til diverse retningslinjer og restriktioner.


- Jeg synes, det er for dårligt, at man sender sådan et brev ud uden at sikre sig, at man har lovhjemmel til det. Odense er altså landets tredjestørste kommune, der har masser af jurister siddende og andre kloge mennesker ansat. Man skal ikke gøre folk usikre på den måde. Det står fuldstændig klart i reglerne, at der skal ske konkrete individuelle vurderinger

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer


Annonce

Kontakt fra Socialministeriet

Thorkild Olesen er formand for både Dansk Blindesamfund og for Danske Handicaporganisationer. Da han hørte om problematikken fra Odense, gjorde han Socialministeriet opmærksom på, at kommuner som Odense ulovligt havde frataget borgere ledsagertimer under henvisning til smittefaren.

- Jeg synes, det er for dårligt, at man sender sådan et brev ud uden at sikre sig, at man har lovhjemmel til det. Odense er altså landets tredjestørste kommune, der har masser af jurister og andre kloge mennesker ansat. Man skal ikke gøre folk usikre på den måde. Det står fuldstændig klart i reglerne, at der skal ske konkrete individuelle vurderinger, lyder det fra Thorkild Olesen, der også har korresponderet med Odense Handicapråd i sagen.

Formand for Handicaprådet i Odense Birthe Malling er tilfreds med, at kommunen nu har sadlet om:

- Man skal ikke blande corona-situationen og ledsagerordningen sammen. Vi skal selvfølgelig overholde restriktionerne ligesom i alle mulige andre sammenhænge, men dem, der har ledsagerordning, kan ikke undvære det. Særligt ikke under corona, siger hun.

Thorkild Olesen tilføjer:

- Mange har brug for både den fysiske og psykiske sundhed, man oplever ved at komme ud og gå og måske komme ud i naturen. Det gælder for alle - også for mennesker med handicap. Vi ved fra undersøgelser, at det største problem handicappede mennesker oplever i forbindelse med corona er isolation og ensomhed. Derfor er ledsagerordningen så vigtig.

John Eskildsen har endnu ikke hørt fra kommunen, hvornår han kan komme ud og handle, men han glæder sig til det, og han glæder sig særligt til, at hele corona-epidemien er overstået, og han igen kan komme ud og drikke øl med sine kammerater.

- Til den tid håber jeg så, at jeg får lov at bruge de opsparede ledsagertimer, jeg har, bemærker han.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Nadia fik tourettes som seksårig: - Mit liv har været et helvede

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ekstraordinært mange børn indlagt med RS-virus på OUH: Operationer og ambulatorietider bliver udsat

Odense For abonnenter

Nu kan Mette alligevel komme i bad inden efterårsferien: - Dejligt. Men hvad med alle dem, der ikke kommer i avisen?

GOG

GOG klar til Europa: En aftenvagt på kontoret

Nordfyn For abonnenter

Voldsom kritik af handicap-håndtering på vælgermøde: - Var det en privat virksomhed, ville man som ledelse gribe ind

Odense

Danmarksmester: Frederikke fra Amager Strand kan det der med ikke at lade fødevarer gå til spilde

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Middelfart

Malerfirma flyttede til Lillebælt: Vi ser os som et supplement til de eksisterende håndværkere

Hvem skal passe farmor

Tina brændte ud af at passe både arbejde og sin syge mor: Indfør 'bedstes første sygedag,' foreslår Ældre Sagen

Erhverv

Travle Kurt har købt tre nye luksusbusser på en måned: - Det svarer til personbilernes Rolls-Royce

Kultur

Carsten Bang vil tilbage til det simple i nyt one-man show: Noget af materialet er 30 år gammelt

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Miljøet vigtigere end større gartnerier

Odense

Se video: Kirkegårdens kendteste kæmpe fik kappet toppen

Annonce