Annonce
Odense

Beboerformand om økonomisk gulerod til kriminelle: - Det her er kun at flytte rundt på ghettoer

Mehmet Atlas har boet i Risingområdet i omkring 15 år, og han synes ikke, der er problemer. - Det kan godt være, der går nogle unge rundt, der ser hårde ud, men det er de ikke. De går i skole og arbejder. Foto: Nils Svalebøg
Løbesedler, der opfordrer til, at kriminelle flytter imod økonomisk kompensation, pryder opgangene i Risingområdet. Beboerne selv tror ikke på, at det vil have nogen effekt.

Et opsigtsvækkende initiativ, hvor dømte kriminelle belønnes for at flytte fra området Solbakken, Påskeløkken, Smedeløkken og Riisingsparken i Odense, får ikke megen ros med på vejen fra de beboere, som Fyens Stiftstidende har talt med. Beboerne i området har det seneste stykke tid i diverse lejlighedsopgange kunnet se et opslag med nogenlunde denne ordlyd:

Er du blevet dømt for kriminalitet i 2019? Så har vi et godt tilbud til dig. Papiret er underskrevet af Odense Kommune, Odense Boligselskab, Civica og Fyns Almennyttige Boligselskab.

Risingområdet i Odense har været på den såkaldte ghettoliste siden 2016 og er dermed i overhængende fare for at blive karakteriseret som en såkaldt ”hård ghetto”. Hvis det sker, skal 60 procent af områdets almene lejeboliger omdannes, sælges eller rives ned inden 2030. Det vil underskriverne af opslaget helst undgå, og til det formål skal de have nogle kriminelle til at flytte. Antallet af personer, der er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller loven om euforiserende stoffer, boner nemlig negativt ud på ghettolisten.

Hverken Odense Kommune eller boligforeningerne har indsigt i, hvor de kriminelle bor. Altså skal de kriminelle selv melde sig. Derfor lokker boligforeningerne og kommunen nu med en økonomisk gulerod i form af, at man - hvis man er blevet dømt i 2019 - kan få 15.000 kroner og betalt flytning.

Spørger man beboerne i Risingområdet, er de enige med boligforeningerne og kommunen i, at nedrivninger ikke er en løsning. At indsatsen skulle løse nogle af de meget reelle problemer, der er forbundet med at være en såkaldt ghetto, er de noget mere skeptiske over for.

- Det er boligforeningernes egen skyld. De sidder rent ud sagt i lort til halsen. De skulle have undersøgt folk bedre, inden de flyttede ind

Niels Rasmussen, beboer.

I lort til halsen

Niels Rasmussen har tidligere været bestyrelsesformand i Påskeløkken i mere end 10 år og har boet der i 50 år. Spørger man ham, ligger boligforeningerne, som de har redt.

- Det er boligforeningernes egen skyld. De sidder rent ud sagt i lort til halsen. De skulle have undersøgt folk bedre, inden de flyttede ind, siger han.

Han giver heller ikke meget for, at de kriminelle skal flytte adresse.

- Det eneste, de gør, er at flytte problemet fra det ene område til det andet.

Den samme holdning møder man hos Solbakkens beboerformand, Ole Holm.

- Jeg tror ikke, det nytter noget. Det her er kun at flytte rundt på ghettoer. Ikke andet, lyder det.

Annonce

Alle fortjener en chance

Ved frisøren og pizzeriaet på Påskeløkkevej kommer 26-årige Mehmet Atlas gående. Han har boet i området i omkring 15 år, og han oplever ikke problemer med kriminalitet. Selvom der indimellem er drengestreger, er det ikke mere end det. Og den slags kan man finde alle steder, påpeger han.

- Som borger i området er jeg ikke tilpas ved at se sådan en seddel smækket op på døren. Jeg tænker ”Wow, hvad sker der lige her?”. For det er slet ikke det, stedet afspejler.

Han synes ikke, det er en reel løsning at rive bygninger ned. Han mener desuden, at dem, der laver kriminalitet, laver det andre steder end i Risingområdet. Han tror derfor heller ikke på, at flytninger vil ændre noget i området på den konto. Det eneste, man undgår, er nedrivninger.

Den samme holdning møder man hos 74-årige Akhtar Cheema. Han synes, initiativet er fint nok, hvis det kan hjælpe. Det tror han bare ikke på, det kan.

- Jeg tror ikke på, det ændrer noget. Man vil af med nogle bestemte folk. Men hvad skulle det ændre, spørger han retorisk.

Hope Hansen på 67 søger selv væk fra området, fordi hun oplever for mange problemer og uro.

- Helt generelt synes jeg jo, at alle fortjener en chance. Hvis de ikke er kriminelle mere, synes jeg, de skal have lov til at blive. Men hvis de ikke viser tegn på, at de gerne vil være en del af samfundet, synes jeg da ikke, de skal bo her, lyder det.

Akhtar Cheema mener, at initiativet er fint nok, hvis det gør, at de kriminelle vælger en tilværelse på dydens smalle sti. Men han kan ikke se, hvordan en flytning skulle klare det. Foto: Nils Svalebøg
Hope Hansen er selv på vej væk fra området, fordi hun synes, der er for meget bøvl. Hun synes dog, det er svært at vurdere, hvad der er rigtigt og forkert at gøre med kriminelles boligsituation. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Odense For abonnenter

Vera og Gurlis drøm lever: Kæmpe interesse for nyt seniorbofællesskab med elbil og lader til fri afbenyttelse

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Annonce
Annonce
Annonce
Rejser

Slut med røde, orange og gule lande: Fynsk rejsebureau melder om alt udsolgt i efterårsferien

Erhverv For abonnenter

250 arbejdspladser på vej til lille Rørup: Lokale havde luret, at noget stort var på vej - Poul fik manet det i jorden

Sport

Stig Tøfting skifter til Marienlyst - men kun på sin gps

Faaborg-Midtfyn

De har hele tiden haft Danmarks bedste saunaudsigt: Nu har Faaborg også Nordeuropas flotteste sauna

Odense

- Det har været utroligt hårdt, men nu bliver det godt igen. Optimisme ved indvielsesfesten for Benedikts Plads

Assens For abonnenter

250 arbejdspladser er på vej, efter landmanden Søren har solgt sin mark: - Det skaber noget liv i vores lokalområde

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Kerteminde

Slut med gravstene på strandene: Pårørende kan hente dem hos kommunen

Danmark For abonnenter

Danske Peter bor i Kongsberg: Cykler forbi gerningsmandens hjem hver dag på vej til arbejde

Kultur

To forskellige koncerter på Dexter med fynsk popsanger: Toornburg kom skævt fra land

Kerteminde For abonnenter

Kerteminde Kommune vil sælge endnu en grund på havnen: - Vi har aldrig lagt skjul på, vi gerne vil købe vores grund

Faaborg-Midtfyn

Synes du, Tulipbygningen skal rives ned? Vil bruge en million på undersøgelser - men så er det også sidste chance

Annonce