Annonce
Odense

Politiker glæder sig: Bandemedlemmer har sværere ved at snyde - det ses i antallet som får penge fra det offentlige

Mark Grossmann (V) er tilfreds med, at et nyt samarbejde ser ud til at begrænse de bandekriminelles muligheder for at snyde: - Det er ikke altid flere folk og flere penge, der skal til - nogle gange er det bare andre redskaber. Arkivfoto: Michael Bager
Et nyt tiltag, der gør det muligt bedre at tjekke kriminelle med banderelationer, ser ud til at få dem til at ændre adfærd. Flere ønsker ikke længere at få hjælp af det offentlige, andre vil samarbejde.

Odense: 10 har fået arbejde, men 17 er kommet i fængsel. 22 har meldt sig helt ud af kontanthjælpssystemet.

Sådan ser virkeligheden ud i 2020 for Specialenheden - den enhed i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, der arbejder med at aktivere borgere med banderelationer.

I de seneste måneder er antallet af aktive sager faldet, og det skyldes blandt andet et nyt samarbejde med Kontrolgruppen, som gør det langt sværere at snyde.

Annonce


De ved nu, at der er langt flere øjne, der kigger på dem, og at der er ting, de ikke længere kan slippe af sted med at sige. Det betyder også, at nogle af dem har frafaldet at få en offentlig ydelse.

Mark Grossmann (V), byrådsmedlem


Samarbejdet er blevet til på baggrund af en idé fra Mark Grossmann (V), der til daglig arbejder hos Fyns Politi. Og han er godt tilfreds med udviklingen:

- Vi er blevet præsenteret for nogle gode statistikker på det seneste udvalgsmøde, men for mig er det vigtigere, at fusionen giver en adfærdsændring hos de kriminelle, siger han.

Og det ser sådan ud, mener han.

- De ved nu, at der er langt flere øjne, der kigger på dem, og at der er ting, de ikke længere kan slippe af sted med at sige. Det betyder også, at nogle af dem har frafaldet at få en offentlig ydelse, fortæller Mark Grossmann.

- Med den her metode får vi sparket til området, og hvis tallene fortsætter med at være gode, er det virkelig sjovt at være med til at lave politik.

Forbedringer

Men hvad er det, der ser ud til at have givet resultater på så relativ kort tid, som ordningen har fungeret?

- Hvis man kigger på Specialenheden, har medarbejderne været dygtig til at tage samtalerne med de kriminelle og følge op på f.eks. udgang fra fængslet og den slags. Men de har også skulle danne sig et billede af situationen på oplysninger udelukkende fra bandemedlemmerne, forklarer Mark Grossmann.

- Når Kontrolgruppen kommer ind over, sidder der folk, der kan kigge dybt i en computer og skære alt det fra, de har sagt, som ikke passer. Og det betyder, at Specialenheden arbejder med det rigtige produkt - at det ikke længere er muligt at løbe om hjørner med medarbejderne. Og det fremmer også arbejdet med dem, der bliver, har vi fået at vide.

- Hvorfor har man ikke gjort det her før, når virkningen ser ud til at indtræffe så hurtigt, som du forklarer?

- Jeg ved det ikke. Men jeg tror, det her er toppen af isbjerget i forhold til at nytænke og spare penge. I en så stor kommune som Odense er der flere afdelinger, som godt kan arbejde mere sammen og opnå en bedre effekt. Det er ikke altid flere folk og flere penge, der skal til - nogle gange er det bare andre redskaber.

Aktuelt er en Odenseborger i et exit-program for bandemedlemmer, der ønsker at komme ud af miljøet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce