Annonce
Odense

Anja var tæt på at opgive sin butik, men så kom der en mystisk kvinde forbi

Anja Littau Due er faldet pladask for den lille Nedergade, hvor der ifølge butiksejeren er en helt særlig stemning. Arkivfoto: Christina Jacobsen
Anja Littau Due har siden 2016 drevet den bæredygtige butik Det Kollektive Klædeskab. Det har ikke været let, og flere gange har hun overvejet at give op. Men særligt én oplevelse ændrede det hele, og nu kører butiksejeren hårdt på for at få udbredt den bæredygtige tankegang.

- Jeg gik forbi din butik og blev så draget, at jeg bare måtte ind, lyder det fra en mørkhåret kvinde, som er trådt ind i Det Kollektive Klædeskab dengang beliggende på Mageløs 12. En butik, som bygger på en tanke om bæredygtighed og fællesskab.

Det er lørdag. Klokken er endnu ikke passeret 11, og Anja Littau Due er ved at vække butikken til dagens åbning. Det er en lidt tung dag for butiksejeren. Der er udfordringer, og hun har netop været ved at kaste håndklædet i ringen, da den unge kvinde træder ind.

- Må jeg tage mine sko af, spørger kvinden.

Annonce

Hun får et ”selvfølgelig” retur, og kort tid efter bevæger hun sig over egetræsgulvet på bare fødder, imens hun ”bladrer” mellem bøjlerne på butikkens tøjstativer.

- Det er godt nok en dejlig butik, du har, siger hun smilende.

De to kvinder falder i snak, og samtalen falder hurtigt på de udfordringer, som Anja Littau Due kæmper med i butikken.

Pludselig tager den unge kvinde en rund ørering, som hænger ved disken og lægger den på bordet foran Anja Littau Due.

- Kig på den. Det her inde i midten er dig, siger hun og peger ind i midten af øreringen.

- Og det, du gør, med alt det hér. Det spreder sig til ringen. Og derfra spreder det sig til en ny ring, forklarer hun.

Bagefter begynder den unge kvinde at fortælle personlige ting om Anja Littau Due. Ting, som butiksejeren ikke aner, hvorfra hun ved. Det berører Anja meget, og de to kvinder ender i et varmt og hjerteligt kram.

Efter lidt tid gør kvinden antræk til at forlade butikken.

- Hvor kommer du egentlig fra, lyder det spørgende fra Anja Littau Due.

- Det er en længere historie, og skal vi ikke bare sige, at den får du en anden dag, svarer kvinden med et skævt smil, imens hun er på vej ud af Det Kollektive Klædeskab.

Op ad bakke

- Jeg har aldrig set hende siden, fortæller butiksejeren og løfter armen for at vise, hvordan hårene rejser sig ved minderne om historien.

- Det var simpelthen meningen, at hun skulle komme ind lige dén dag, for det gjorde en forskel. Jeg glemmer hende aldrig, lyder det med en bestemt stemme fra Anja Littau Due.

Hun ejer og driver den lille butik nu beliggende i Nedergade. En butik, som ikke giver det store økonomiske afkast. Men butikken og fællesskabet giver næring til Anja Littau Dues ambition og drivkraft: at udbrede en miljøbevidst tankegang og at samle os alle i et fællesskab ved at vise os, at hvis vi hver især gør lidt, gør vi i fællesskab meget.


Jeg vil gerne gøre noget godt for andre, for Jorden og for vores fremtid, og det er dét, der driver mig. Jeg lægger mange interessetimer, og der er et stykke vej til, at jeg kan leve af det, men alligevel er det hér, jeg er lykkelig.

Anja Littau Due


Den ambition har i perioder føltes som en cykeltur i orkan lodret op ad en stejl bakke, og flere gange har hun overvejet at give op. Men drømmen om at gøre en forskel har holdt håndklædet fra ringen.

- Det har ved Gud været hårdt. Men jeg har ikke kunnet lade være, understreger hun.

Det hele startede med Det Kollektive Fællesskab. Senere overtog Anja Littau Due også nabolokalet, hvor hun åbnede Fælles Fund med samme koncept som Det Kollektive Klædeskab. Blot med interiør. Arkivfoto: Christina Jacobsen
Annonce

Det helt rigtige sted

Det var ret tilfældigt, at Anja Littau Due blev butiksejer.

Hun var ansat i en smykkebutik i gågaden og var godt tilfreds med sit job, da hendes mand en dag fortalte, at Det Kollektive Klædeskab skulle åbne i Odense.

- Jeg læste om konceptet. Det handlede om bæredygtighed, økologi og fællesskab. Og det var lige mig, fortæller hun.

Hun blev i første omgang ansat som butikschef, og et år senere overtog hun butikken. Velvidende, at den ikke ville udløse en fast lønseddel, når det blev den sidste bankdag i måneden.

- Jeg vil gerne gøre noget godt for andre, for Jorden og for vores fremtid, og det er dét, der driver mig. Jeg lægger mange interessetimer, og der er et stykke vej til, at jeg kan leve af det, men alligevel er det hér, jeg er lykkelig, forklarer Anja Littau Due.

Annonce

Mange drømme

Det Kollektive Klædeskab er muligvis lige så meget en forening eller bevægelse som en tøjbutik. Man betaler for et månedligt medlemskab, som giver ubegrænset adgang til fundene på tøjstativerne.

Tøjet betaler man ikke med penge, men derimod med éns eget tøj, som man afleverer i butikken og får omsat til point. Tøj for tøj. Og dermed en slags bytte-handel.

For Anja Littau Due hedder det gyldne tal 300. For når hendes lille butik rammer 300 medlemmer, begynder hun at kunne få økonomisk betaling for alle de timer, som hun lægger i butikken.

Men det er ikke hendes eneste drøm. Anja drømmer om at udvide konceptet med endnu et kollektivt klædeskab i Odense.

- Det kunne være superfedt. Jeg drømmer om også at åbne noget ude ved universitetet. For eksempel i en container, og så håber jeg, at jeg næste år kan arrangere en bæredygtig festival. Jeg har mange drømme, og jeg er godt i gang, lyder det fra Anja Littau Due.

Blå bog

Anja Littau Due, 44 år, født og bor i Odense med sin mand.

I 1999 uddannet social- og sundhedsassistent og færdiggjorde i 2007 grundforløbet til fotograf i København.

I dag ejer af butikken Det Kollektive Klædeskab i Nedergade.

Annonce
Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Sydfyn For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Middelfart

Ejby manglede en tradition - nu står frivillige sammen om at skabe den

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Nyborg

Har lige åbnet med take away: Nu ryger skiltet i Facaderådet

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Odense For abonnenter

Madanmeldelse: Et brag af en aften HOS Hemme og Spolum

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kerteminde

Ny runde hærværk mod biler i midtbyen: Nogen har set sig gal på sidespejle

Odense For abonnenter

Søren Lundgaard købte hus i 2013, og letbanen blev brugt som salgsargument: - Jeg tænkte bare, 'det bliver pissegodt for vores huspris'

Assens

Hans på en vild mission: Han kører Fyn rundt på et døgn - og den gamle knallert fra 1974 ville ikke starte

Annonce