Annonce
Odense

Ambulancer skal kæmpe med stort vejarbejde, når nyt OUH er åbnet: - Det virker dårligt koordineret

Selvom ambulancerne kører med udrykning, bliver de forsinkede når de skal gennem vejarbejder. Og netop vejarbejde bliver der masser af ved det nye OUH. Foto: Peter Krogh Frausing
Som følge af den nye infrastrukturplan, som regeringen præsenterede mandag, er motorvejsudvidelsen syd om Odense blevet udskudt til år 2025. Det vækker undren og frustration.

Odense: Når folk kommer galt afsted og har brug for en ambulance, er det til tider sekunderne der tæller, når det gælder om at få patienten på hospitalet til behandling.

Netop derfor placerede man Fyns nye supersygehus tæt på motorvejen, og anlagde tilmed en afkørsel for at sikre ambulancernes hurtige adgang. For det bliver uden tvivl via motorvejen, at de fleste kritisk syge patienter ankommer.

Et faktum regeringen måske glemte, da partierne i fællesskab forhandlede en ny infrastrukturplan på plads. En plan, som blandt andet udskyder motorvejsbyggeriet med tre år til 2025. Et år efter det nye supersygehus forventes at tage imod de første patienter.

Annonce

Etablering af det tredje spor syd om Odense var ellers planlagt til at begynde i 2022 og ville derfor slet ikke have generet ambulancernes adgang til hospitalet, men derimod forbedret den, inden det åbnede.

Sådan er det ikke længere. Og det vækker frustration og undren fra flere fronter. Eksempelvis blandt ambulancereddere, som skal stå for at transportere patienterne.

- Det er utilfredsstillende, og det virker dårligt koordineret, at man vælger at udskyde vejarbejdet, indtil det nye OUH allerede er åbnet. Det kan betyde, at ambulancer kommer til at holde i kø, og de vil være optagede længere tid ad gangen, fortæller Frederik Kromann Møller.

Fra 2025 - et år efter det nye OUH åbner - vil der være vejarbejde på den fynske motorvej lige ud for hospitalet. Arkivfoto: Michael Bager

Han kører til daglig mange kilometer på den fynske motorvej som ambulancebehandler i Svendborg. Derudover er han bestyrelsesmedlem og fagkonsulent i Reddernes Fagforening.

- Selvom ambulancer kan køre med udrykning, når vi transporterer patienter, som er alvorligt og livstruende syge, kan vi ikke bare blæse gennem et vejarbejde med 160 kilometer i timen. Det vil gå noget langsommere, da der kan gå folk på vejbanen og være kø-kørsel, forklarer han.

Bagud på point

Ændringen i tidsplanen for byggeriet er heller ikke gået ubemærket hen hos Fynsk Erhverv, hvor direktør Jytte Reinholdt mildest talt er uforstående. Hun mener patienterne bliver ringere stillet.


Hvis man først går i gang med at udvide motorvejen fra 2025, bliver adgangen besværlig. Patienterne kommer med andre ord bagud på point, når de skal transporteres hurtigt på OUH.

Jytte Reinholdt


- Når OUH åbner det nye hospital i år 2024, er det tanken, at ambulancer skal have hurtig og uhindret adgang til sygehuset. Hvis man først går i gang med at udvide motorvejen fra 2025, bliver adgangen besværlig. Patienterne kommer med andre ord bagud på point, når de skal transporteres hurtigt på OUH, mener hun.

Ambulanceredderne er ikke tilfredse med udskydelsen af den nye motorvejsstrækning, som vil betyde længere køretid med patienter til det nye OUH. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Og måske også når det ikke skal gå hurtigt.

- Ambulancerne kan også være optaget i længere tid på vejen, før de kan tage nye opgaver. Det kan betyde, at patienter må vente længere, før ambulancen kommer frem, supplerer ambulancebehandleren Frederik Kromann Møller nemlig.

Annonce

Utilfredsstillende men midlertidigt

Da forhandlingerne om den danske infrastruktur stod på, var Nyt OUH ifølge Rasmus Helveg Petersen (R) med i overvejelserne. Det påvirkede dog ikke partierne til at holde fast i udvidelsen i år 2022.

- Jeg glæder mig i første omgang over, at motorvejen fortsat udvides i første "rul" af infrastrukturplanen. Selvfølgelig er det utilfredsstillende, at ambulancerne skal trives med vejarbejde i en periode ved det nye OUH, men det er heldigvis kun midlertidigt.

- Regeringen mente i hvert fald ikke det var realistisk at sætte udvidelsen i gang næste år, og det stoler jeg på, siger han.

Foreløbigt har Region Syddanmark ikke taget stilling til, om den udskudte udvidelse af motorvejen får konsekvenser for ambulancers adgang til det nye supersygehus.

Tidslinje OUH

2008: Region Syddanmark igangsætter projekt Nyt OUH

2012: Regionsrådet vedtager byggeprogrammet

2016: Første spadestik til Nyt OUH tages. Det skal efter planen være færdigt i 2022.

2017: Nyt OUH udbydes i tre entrepriser: Vidensaksen, behandlingsbygningerne og klyngerne.

2019: Projektgrundlaget for første del af Nyt OUH på plads.

2020: Bygherre (regionen) og totalentreprenør (JV CMB/Itinera) aftaler en tidsfristforlængelse på fire måneder på grund af corona-pandemien.

2021: JV CMB/Itinera må indse, at byggeriet af Nyt OUH bliver ramt af endnu en forsinkelse. Hvor lang den bliver, er endnu uvist (juni 21), men nøgleoverdragelsen vil først ske længere inde i 2023 end først antaget.

2024: Det nye supersygehus forventes at kunne tage imod første patient i 2024.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Nordfyn For abonnenter

Passager faldt ud af kurven: Havarikommission har undersøgt alvorlig hændelse under DM i ballonflyvning

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Navne

Fynske dødsfald

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nyt boligprojekt kan være på vej her

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Annonce