Annonce
Faaborg-Midtfyn

11:00 Debutforfatter fandt roen i Svanninge

BØGER: Jesper Bugge Kold har netop fået sin første roman, Vintermænd, udgivet

Annonce

Svanninge: - Det er min historie, jeg kan bestemme, hvem der skal skydes på side 3.

Det er der ingen, der skal, der er ellers drab og grusomheder nok i Jesper Bugge Kolds debutroman, Vinterbørn, der mestendels foregår i nazismens dunkle skygger over Tyskland i krigsårene. Men det med, at den er Jesper Bugge Kolds historie, skal tages ret bogstaveligt, for den nyslåede forfatter har en ret nørdet indsigt i 2. Verdenskrig. Der var bare noget, han manglede.

- Jeg har læst stakkevis af bøger, såvel fakta som fiktion og set ganske dokumentarfilm om krigen, men jeg følte, at jeg fik al for lidt at vide om almindelige tyskeres liv under krigen. Hvad var det, der drev dem ind i nazismen, hvorfor sagde de ikke stop? Jo mere, jeg tænkte over det, jo mere begyndte den historie at komme til mig, og så begyndte jeg at skrive den, først et enkelt kapitel, så...

Annonce

Fra stenbroen til Svanninge

Jesper Bugge Kold havde ellers aldrig haft nogen forfatter i maven. Den 42-årige bibliotekar og journalist stammer fra Rødovre og tog en bachelor som bibliotekar, inden han læste digital design på IT-Universitetet i København. Tilfældigheder første ham ind i sportsjournalistik på Viasat, der var ved at lancere amerikansk fodbold. Han skrev for onlinesportsavisen Onside.dk og lavede sin webjournalistik for TV2 Sporten, men da maven rundede på hans kone Karina, fandt parret tiden inde til at bryde op.

- Jeg var sådan set glad for mit job som sportsjournalist. Jeg kunne komme hjem kl. 11 om aftenen uden at opdage, hvordan tiden var fløjet af sted, og havde haft en god dag, men det er ikke godt for et familieliv, forklarer Jesper Bugge Kold.

To af deres vennepar var i forvejen flyttet til Svanninge fra stenbroen, og Jesper og Karina Bugge Kold faldt i 2009 for Svanningevej 41. Jesper flyttede lidt før Karina og gik i gang med at bygge om. I starten pendlede han mellem landsbyidyllen og hovedstaden, men det var ikke holdbart i længden, så i stedet vendte Jesper Bugge Kold tilbage til sit gamle fag og blev bibliotekar, web-ansvarlig og it-udvikler ved biblioteket i Svendborg, mens Karina har fået job i kommunikationsafdelingen i Odense Kommune.

Året efter den lille familie var blevet sydfynboer, fødte Karina parrets andet barn, Elvira, Jesper fik forældreorlov - og god tid.

- Hun kunne sove fire timer i streg, så jeg kunne skynde mig at ordne tøj- og opvask og sætte mig til tastaturet, fortæller han om, hvordan "Vintermænd" tog form.

JesperBugge Kold er aktuel med romanen "Vintermænd"
Annonce

Skrivekløe er permanent

Mens forfatteren først rigtig dukkede op i maven på Jesper Bugge Kold, da han fandt sin ro i Svanninge, ser det ud til, at skrivekløen har taget permanent bopæl nu. Et manuskript er tæt på at være færdig og ideerne blomstrer i hovedet.

- Det er så meget postyr lige nu, som jeg skal forholde mig til. Det hele er nyt for mig. Interviews, receptioner, forspørgsler om foredrag. Og i første omgang må vi lige se, hvordan det går med Vintermænd. Det var ikke helt let at få den udgivet. Turbine var det 12. forlag, jeg henvendte mig til. Den skal sælge 300 eksemplarer, før den har tjent forlagets omkostninger ind. Men går det godt, kunne det da være rigtig interessant at få den ud på det tyske marked. Og selv synes jeg, at bogen egentlig er bygget op i scener, så den kunne gøre sig som film, men så er vi kommet langt ind i at tale om drømme, smiler Svanninges nye forfatter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce