Annonce
Erhverv

100.000 masker til virus-kamp i Afrika: SDU bag verdens største test af mundbind

De mange tusinde mundbind skal bl.a. produceres på en lokal erhvervsskole i Sierra Leone, hvor de første allerede er i gang. Her modtager nogle af skolens elever, som alle er handicappede unge, undervisning og instruktion i at sy de danske mundbind. Foto: SDU/IUG
I samarbejde med Ingeniører Uden Grænser står en drone-forsker og en professor i global sundhed fra SDU bag stort projekt, som skal teste mundbind i kampen mod corona og øge sundheden i to afrikanske lande.

75.000 afrikanere skal medvirke i et stort klinisk studie, som over ni måneder skal se nærmere på effekten af mundbind i kampen mod bl.a. corona-virus.

Ialt skal 100.000 afrikanere fra fattige områder i de to lande Sierra Leone og Guinea Bissau have adgang til lokalt producerede mundbind i stof i et samarbejde mellem forskere fra SDU og Ingeniører Uden Grænser.

Selve det kliniske studie med 75.000 testpersoner skal varetages af en forskningsstation i hovedstaden i Guinea Bissau, som Syddansk Universitet for nyligt overtog i samarbejde med det lokale styre. Hidtil har Statens Serum Institut varetaget arbejdet.

De mange mundbind til projektet skal produceres på en lokal erhvervsskole for unge handicappede i Sierra Leone. Det arbejde foregår i regi af Ingeniører Uden Grænser.

Klinisk studie af stofmasker

I et samarbejde med de lokale sundhedsmyndigheder i det vestafrikanske land Guinea Bissau skal SDU gennemføre et stort klinisk studie af effekten af stof-mundbind.

75.000 lokale skal indgå i testen med navn "Evaluating the effect of cloth face mask on overall mortality and morbidity during the COVID-19 pandemic in an urban African setting. A cluster-randomised community-based pragmatic trial."

Testen skal forløbe over ni måneder og varetages af den forskningsstation i landets hovedstad, som SDU overtog i februar fra Statens Serum Institut.

Annonce

Drone-lektor bag idé

Ideen til forskningsprojektet er dog født et helt andet sted nemlig på drone-centret på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, hvor lektor Kjeld Jensen normalt arbejder med at få droner i luften med de studerende.

Han er dog også selv aktiv i ingeniør-ngo'en og har hjulpet med projekter med vandrensning og forsyning i Sierra Leone. Han kunne se et behov for mundbind i et land, hvor man ikke kan holde to meters afstand til hinanden. Det er umuligt i fattige områder, hvor man bor otte eller 10 mennesker i et lille blikskur.

- I disse tider vil man gerne gøre noget, når man ser, hvordan de sundhedsfaglige personer løber rundt for at hjælpe i kampen mod corona. Der er meget fokus på, om det overhovedet hjælper noget med de masker og mundbind, og i de her lande giver det ikke meget mening at tale om at holde afstand, som vi kan gøre, så vi ser en mening med at lave mundbind til dem og samtidigt teste, hvordan de virker, siger Kjeld Jensen.

Annonce

Test med 75.000

Han tog i første omgang kontakt til professor i global sundhed Christine Benn, fra Klinisk Institut på SDU, der leder forskningsstationen i Afrika.

- Der er meget fokus på masker og mundbind, men dybest set ved man ikke, om de virker, for der er ikke lavet egentlige kliniske forsøg. Det gør vi nu, hvor vi ser på dødeligheden og graden af sygdom hos testpersonerne, herunder også Covid-19, siger professoren, som understreger, at det meget sparsomme sundhedssystem i de afrikanske lande er yderst udfordret af corona.

Det bekræfter generalsekretær i Ingeniører Uden Grænser, IUG, Dorte Lindegaard Madsen, som kender lektor Kjeld Jensen godt gennem IUG og deres fælles fynske rødder.

- Der er ekstrem fattigdom i de to lande. Sierra Leone har været lagt ned af ebola, så de reagerede egentlig flot på corona allerede i januar, hvor man lukkede ned. Men virus har spredt sig, og det er en kæmpe udfordring, når landet og befolkningen ingen midler har. De bor meget tæt, så en af måderne, man kan bremse smitten på, er ved at bruge værnemidler. Og dem skal de lave selv, siger hun.

Ingeniører Uden Grænser har allerede et samarbejde med en lokal erhvervsskole for unge handicappede, som normalt er en meget udsat gruppe i Sierra Leone. Nu får de en anderledes positiv rolle, og de er allerede sat i gang med at sy de mange tusinde mundbind til projektet.

De unge elever på skolen i Sierra Leone er del af et projekt, hvor Ingeniører Uden Grænser i samarbejde med det lokale styre forsøger at give de unge handicappede et håndværk og dermed også en fremtid. Nu får de tilmed en rolle, som kan forbedre deres position i samfundet, hvor de ofte er udstødte og stigmatiserede. Foto: SDU/IUG
Annonce

Alaska-forsker med symaskine

Selve maskerne er designet tilbage i Odense af Kjeld Jensens kollega fra Alaska, amerikanske Dylan Cawthorne, fortæller en begejstret lektor. Se videoen ovenover, hvor Dylan Cawthorne viser, hvordan den virker.

- Jeg var slet ikke klar over det, men det er jo fantastisk, at du har en dronekollega, der både er designer, som kunne konstruere maskerne og bagefter viste sig at være meget dygtig med en symaskine, så han også kunne sy masken, siger kjeld Jensen.

Stoffet til maskerne er i øvrigt fra området i Afrika, da både Dorte Lindegaard Madsen og professor Christine Stabell Benn fandt skjorter og andre bomuldsklæder, som er blevet brugt til at lave de første mundbind.

- Det er helt afgørende, at de blev produceret i materialer, som er tilgængelig i området, for det er det, de fattige lokale har adgang til, siger Dorte Lindegaard Madsen.

Maskerne i stof skal nu ikke blot testes i Afrika, men også undergå test på Force Technology, som i forvejen også tester og CE-godkender værnemidler herhjemme, fortæller Kjeld Jensen.

- Jeg forventer faktisk, at de dumper med et brag, men jeg håber, at de kan vise sig at have en effekt, så vi kan være med til at bremse smittespredningen, siger droneforskeren.

Normalt beskæftiger droneforsker Kjeld Jensen fra SDU sig med flyvende robotter, men han har også fået ideen til at producere mundbind til det gigantiske studie i Afrika. Det sker i samarbejde med ngo'en Ingeniører Uden Grænser, hvor han selv er frivillig. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce

Sådan laver du masken

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Endnu en skole i Assens ramt af corona: - Man kan sætte syv-otte streger under, hvor vigtigt det er, at man isolerer sig

Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Annonce