Annonce
Fyn

Yvonne på 71 år har KOL: Min hund er skyld i, at jeg ikke skal have iltbehandling

Yvonne Brøner og hunden Olsen holder sammen KOL-sygdommen nede. Yvonne vil leve, når hun er 90 år. Foto: Jakob Ebbekær Andersen
Hun gør stadig selv rent, laver mad og cykler på apoteket for andre. Men havde det ikke været for hunden Olsen, havde Yvonne Brøners liv været et andet.
Annonce

Svendborg: - Jeg har omkring 38-40 procent lungekapacitet tilbage, siger Yvonne Brøner som noget af det første.

Hun har lungesygdommen KOL og har haft den siden 2006. Som hun sidder der i sin stol, er det svært at se, at der skulle være noget galt, men det viser sig, at KOL-sygdommen påvirker hende meget i dagligdagen. Men det kunne have været meget værre, hvis det ikke var for Olsen. En lille allergivenlig hund, der glad render rundt i Yvonnes hjem.

- Jeg går med ham tre-fire gange om dagen, og Olsen går i mit tempo. Jeg får dårlig samvittighed, hvis jeg ikke kommer ud med ham. Uden ham havde jeg ikke orket, forklarer Yvonne Brøner.

Yvonne Brøner har gået med KOL i mere end et årti, og lægerne har beskrevet det som "svær KOL". Men motion er en af de bedste former for behandling. Efter Yvonnes forrige hund, Gizmo, døde, gik hun halvanden måned uden hund. Der kom hun ikke ud at gå, og så faldt hendes lungekapacitet.

- Den var nok nede på 35 procent, men nu er den oppe på 38-40 procent igen. Olsen er årsagen til, at jeg ikke skal have iltbehandling.

Jeg ringede 112, og da ambulancefolkene kom, sagde de "hvis du ikke stopper med at ryge nu, så ender du i kørestol om seks måneder".

Yvonne Brøner, 71 år og KOL-patient

Annonce

Må holde juleaften uden familien

Yvonne hoster ikke synderligt, mens jeg snakker med hende, men synet bedrager også. For med kun omkring 40 procents lungekapacitet er der mange ting, der ikke er så lige til.

- Juleaften bliver jeg hjemme. Jeg kan ikke tåle levende lys, og det ved jeg, at min familie gerne vil have. Jeg får det så dårligt, når jeg har været i nærheden af dem. Men så kommer min nabo, som jeg har det rigtig godt med, forbi, jeg laver god mad, og så hygger vi os.

Sygdommen spillede også ind i sommer, da Yvonne skulle besøge sin søn i København.

- Der var så varmt, og der var vinduer over det hele i hans lejlighed. Så sagde han "mor, i nat kan du ikke være her", og så måtte jeg tage hjem efter en dag, selvom jeg skulle være der hele weekenden. Når der er varmt på den måde, føles det som at trække vejret igennem et sugerør, fortæller Yvonne Brøner.

Annonce

Alvorlig advarsel om kørestol

Rygning er hovedårsagen til, at man får KOL. Det ved Yvonne Brøner også er tilfældet med hende. Hun røg gerne 20-30 smøger om dagen og havde gjort det, siden hun var 13. Men en dag for 12-13 år siden var det slut.

- Jeg fik det dårligt, og så besvimede jeg. Jeg ringede 112, og da ambulancefolkene kom, sagde de "hvis du ikke stopper med at ryge nu, så ender du i kørestol om seks måneder". Jeg gik direkte ud og smed mine cigaretter under vandhanen og siden da, har jeg ikke røget. Det var angsten, der fik mig til at stoppe. Jeg var simpelthen så bange.

Men Yvonne punker ikke rygerne i hovedet og belærer dem om, hvor skadeligt det er. Hun nød at ryge.

- Der er også bilos, flyforurening og knallerter, der sviner. Når en knallert kører forbi, kan jeg næsten ikke få vejret, siger Yvonne Brøner. Man skal ikke kun være efter rygerne, men jeg ville ønske, at jeg aldrig havde røget.

Annonce

Vil leve mange år endnu

Mange KOL-patienter bliver først diagnosticeret, når de er alvorligt syge. Yvonne Brøner er usikker på, hvor længe hun havde haft KOL, før hun fik sin diagnose, men symptomerne har været der før 2006.

- Jeg var på New Zealand i 2005, og der kunne jeg ikke få luft, når det var tåget eller regnvejr. Jeg havde også lungebetændelse hele tiden, og jeg havnede på sygehuset.

Yvonne Brøner skyder på, at hendes sygdom måske er startet i 2003 eller 2004, men selvom hun hostede, var det ikke noget, hun tænkte over.

- Dengang sagde man jo "tag en grøn Cecil og få hostet igennem".

I dag er Yvonne klogere, og hun motionerer og spiser kun økologisk. Hun har klare målsætninger for fremtiden.

- Jeg skal have en lungekapacitet på 40 procent, til jeg er 80, og jeg skal være i live, når jeg er 90, lyder det målrettet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Odense

Ren bonus for politiet: Mand anholdt med 36 poser hash efter påkørsel af betonklods

Annonce