Annonce
Indland

Ytringsfrihed: OUH har givet kritisk læge uforbeholden undskyldning

Direktionen på OUH har sagt undskyld til den læge, der i november skrev flere kritiske indlæg om direktionens håndtering af Svendborgsagen. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Scanpix

Nu har OUH's direktion sagt undskyld til overlæge Kristian Rørbæk Madsen, der efter flere kritiske indlæg om direktionens håndtering af Svendborgsagen blev kaldt til samtale med sin nærmeste leder.

Dagen efter at OUH-overlægen Kristian Rørbæk Madsen i november havde skrevet et kritisk debatindlæg på Ugeskrift for Læger, blev han via en mail kaldt til samtale. I mailen fremgik det blandt andet, at han kunne overveje at give direktionen arbejdsro.

Men nu har OUH's direktion sagt undskyld til Kristian Rørbæk Madsen i et brev på OUH's intranet. I brevet står blandt andet:

- Lægen blev indkaldt til en samtale efter at have udtalt sig i den såkaldte "Svendborgsag". Indkaldelsen sendte det signal, at vi prøvede at begrænse hans ytringsfrihed. Det er vores opgave at sikre, at det ikke sker igen.

I brevet står også, at det ligger OUH's direktører meget på sinde, at alle personalegrupper føler, at de trygt kan udtale sig om forhold på OUH, og at ledelsen lytter til dem.

Forud for undskyldningen havde 400 læger og medicinstuderende sendt et åbent brev til OUH's ledelse med overskriften "Ytringsfrihed på OUH?". Heri skrev de blandt andet om direktionens håndtering af Kristian Rørbæk Madsens kritiske indlæg: "Det vækker ikke just tillid".

Annonce

Fokus på sikkerhed og læring

Hverken OUH's ledelse eller Kristian Rørbæk Madsen har ønsket at kommentere sagen yderligere.

Men efter et møde mellem OUH's direktion og Syrelsen for Patientsikkerhed den 5. december, hvor formålet var at overbringe nogle af de principielle spørgsmål, som Svendborgsagen har rejst, skriver OUH, at både Styrelsen for Patientsikkerhed og OUH er enige om, at de står over for en opgave med at genskabe fokus på blandt andet læring - ikke kun på kontrol.

- Det er gået ud over det åbne og lærende miljø, som ellers er en forudsætning for et universitetshospital. Der var forståelse hos styrelsen for, at det lige nu er svært at få personalet til at tro på åbenhed og ikke kontrol, skyld og straf. Det skal vi i fællesskab få tilbage på sporet, siger OUH-direktør Peder Jest i artiklen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce