Annonce
Assens

Yes: Verninge Husflid vinder prisen som Årets Aftenskole

Verninge Husflid på scenen for at modtage prisen som årets aftenskole. Foto: Pressefoto AOF Danmark

Onsdag eftermiddag blev det officielt: Verninge Husflid er årets aftenskole.

Annonce

Selvom Verninge Husflid var en undertippet konkurrent, løb den onsdag eftermiddag med prisen som Årets Aftenskole.

Prisen blev uddelt til prisshowet "Aftenskolernes Pris" på Borups Højskole i København, hvor aftenskoler fra hele landet var nomineret til priser som demokratiprisen, sundhedsprisen og aftenskolernes ildsjæl, for deres arbejde i det forgangne år.

Men dagens hovedpris, årets aftenskole, gik til den vestfynske forening Verninge Husflid. Derfor var det en glad delegation fra foreningen, som havde taget turen fra Fyn til København, der kunne træde op på scenen og modtage prisen og publikums hyldest.

Som begrundelse lød det, at selvom Verninge Husflid er en lille aftenskole, så er det en stabil aftenskole, der formår ikke kun at nytænke kreative aktiviteter inden for de traditionelle husflidsfag, men også at inddrage og engagere børn og voksne i andre aktiviteter i lokalområdet.
Foreningen får ros for at kunne samle børn og forældre på tværs af aktiviteter, hvilket kommer de børn til gode, der ikke er vilde med sport og idræt, eller som gerne vil have et supplement til sporten.

Verninge Husflid

Verninge Husflid er en forening, som blev stiftet i Verninge Sogn i 1891.

Foreningen tilbyder en lang række kurser i forskellige håndværk, som tager udgangspunkt i de gamle traditioner.

Husflids-traditionen opstod ud fra konkrete behov. Pengene var ikke mange, så derfor var folk tvunget til selv at finde ud af at reparere ødelagte ting eller lave redskaber, man havde brug for.

I dag er man mere medlem af lyst, fordi det giver mulighed for, at man kan bruge sine kreative evner. Husflids-foreningerne trækker dog på de traditionelle håndværk.

Annonce

Underdog

Verninge Husflid udmærker sig dog også ved det store arbejde, som foreningens bestyrelse lægger i foreningen. Det imponerede dommerne, at Verninge Husflid kan rumme mange forskellige og nytænkende tilbud, når både bestyrelsesmedlemmerne og formanden, Karen Elise Pedersen, er aktive i andre sammenhænge. Det blev også nævnt at skolelederen, Bente Eriksen, eksempelvis har et civilt job ved siden af sit engagement i aftenskolen.

Det var blandt andet de to, formand for Verninge Husflid, Karen Elise Pedersen, og skoleleder samme sted, Bente Eriksen, der var med i København for at modtage prisen. De har tidligere udtalt til avisen, at det netop er aftenskolens noget beskedne størrelse i forhold til andre aftenskoler, og at de har job ved siden af foreningsarbejdet, der gjorde dem til undertippede i kampen om prisen som årets aftenskole.

- Vi er en gammel, men lille aftenskole i forhold til andre. De andre har en stor administration med kontorer, man kan kontakte, her ringer man direkte på vores private telefoner, også som nu, hvor vi egentlig er på ferie. Eksempelvis er der en stor aftenskole i Aarhus, der er nomineret til to priser, og de er jo alle fuldtidsansatte. Vi har job ved siden af vores frivillige arbejde, sagde Karen Elise Pedersen.

De to andre nominerede i kategorien årets aftenskole var Aftenskolen 1748 fra Odense og AOF Østfyn.

Annonce

Overraskende nominering

Verninge Husflid fik først kort før skolernes sommerferie at vide, at den var nomineret, og det kom som lidt af en overraskelse, for det var ikke foreningen selv, der havde indstillet den.

Det var i stedet en medarbejder i oplysningsforbundet FORA, der bistår Verninge Husflid med juridisk og administrativ hjælp, der indstillede aftenskolen. Det er ikke første gang, Verninge Husflid er nomineret til en aftenskolernes pris, foreningen var også nomineret for tre år siden, men dengang kom den hjem uden en pris.

Prisen bliver uddelt af de fem landsdækkende oplysningsforbund AOF, DOF, FOF, Fora og LOF, og dommerne var Agnethe Nordentoft, tidligere konsulent i Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS), Malene Thøgersen, analytiker i Videncenter for Folkeoplysning (Vifo) Flemming Jørgensen, COOP, redaktør af Samvirke og medlem af DFS' bestyrelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce