Annonce
Faaborg-Midtfyn

X-huset tabte mindst en kvart million: Coronaen koster driftsleder jobbet

Helle Rosenkilde Thygesen tiltrådte som driftsleder 1. januar 2018. Hun fratræder med udgangen af august. Foto: Steffen Bohnsen for RosenkildeGraphics.
Coronakrisen har kostet X-Huset mindst en kvart millioner kroner. Nu skal hele konceptet nytænkes, så frivillige bliver formentlig igen bedt om at give den en skalle i Vester Hæsinges "dagligstue".
Annonce

V. Hæsinge: X-Huset i Vester Hæsinge er så hårdt ramt af den aktivitetsnedgang, som coronavirus har ført med sig, at bestyrelsen for Udviklingsrådet nu har gået den tunge gang og afleveret en fyreseddel til Helle Rosenkilde Thygesen, der har været driftsleder siden januar 2018.

- Jeg har forståelse for situationen, siger Helle Rosenkilde Thygesen, der nu må på udkig efter en ny indtægt, der kan supplere hendes grafiske virksomhed.

X-Huset

X-Huset ligger i halvdelen af Vester Hæsinges gamle skole og er på cirka 2000 kvadratmeter.

Det indeholder moderne faciliteter til store og små møder for lokalområdets mange foreninger. Der er festlokaler, idrætsfaciliteter, åbne værksteder og lokalhistorisk arkiv, som sammen med spændende udendørsfaciliteter understøtter X-Husets nøgleord - Kultur, Natur og Sundhed.

Centralt i Det Nye X-Hus er en ny stor glasbygning på 250 kvadratmeter, som er ”landsbyens dagligstue”. Dagligstuen er mødestedet hvor lokalområdets børn, ældre og familier kommer forbi til uformelt samvær alle ugens dage - fra morgen til aften.

I den anden halvdel af bygningen har Børne- og Ungerådgivningen i Faaborg-Midtfyn Kommune til huse. Her har kommunen samlet en stor del af sin forebyggende indsats over for børn, unge og familier, der har det svært.

Huset blev genindviet for tre år siden efter en ombygning, der blandt andet blev støttet med 1,9 millioner kroner fra Realdania.

Annonce

Udviklingsråd beklager

Laurits Knudsen, næstformand i Udviklingsrådet, beklager, at det er kommer hertil:

- Det er trist. Vi er alle sammen kede af det, men økonomien gør, at vi er nødt til at trække i håndbremsen, siger han.

Helle Rosenkilde Thygesen er hjemsendt med lønkompensation. X-Huset kan som selvejende institution få dækket 75 procent af lønomkostningerne, men det store problem er, at al indtægtsgivende aktivitet har været lukket ned siden starten af marts.

- Vi har overhovedet ingen indtægter. Foreløbig har coronaen kostet os et sted mellem en kvart million og 300.000 kroner, og vi bliver nødt til helt at nytænke vores koncept.

Annonce

Må igen trække på frivillige

- Vores grundlæggende idé er jo, at X-Huset skal være Vester Hæsinges dagligstue, at huset skal summe af aktivitet, at køkkenet skal levere overskudsgivende catering, og at driftslederen skal være en slags landsbypedel, altså en der kan få ting til at lykkes og sammen med Udviklingsrådets bestyrelse netop skabe udvikling. De seneste måneders stilstand har bombet os langt tilbage, og nu bliver vi nødt til at tænke på en helt anden måde, konstaterer Laurits Knudsen.

Det betyder formentlig, at Vester Hæsinge, i hvert fald i en periode, igen kommer til at række ud mod frivillige i byen.

- Dem har vi sådan set hele tiden lukreret på, men vi har brug for hjælp til at komme ovenpå og få vores hus til at fungere. Vi ønsker ikke, at det skal være et nøglehus eller et forsamlingshus i gængs forstand, men et sted der udvikler vores lille samfund. Det kommer nok til at kræve, at vi er meget klare i formuleringerne af de opgaver, vi uddelegerer, så der er gennemsigtighed, system og god kommunikation i tingene - og så opgaverne ikke bliver uoverskuelige for de enkelte frivillige, vurderer næstformanden.

X-Huset blev genindviet efter ombygning med en stor fest i juni 2017. Foto: Kim Rune
Annonce

Næstformand bliver driftsleder

Han indtræder nu selv i rollen som driftsleder, når kontrakten med Helle Rosenkilde Thygesen udløber med udgangen af august. Hvor lang tid han selv skal fungere som driftsleder, kan han af gode grunde ikke sige ret meget om:

- Jeg tænker, vi hurtigst muligt skal tilbage til en professionel driftsleder. Ellers kan jeg ikke se, at det her projekt kan hænge sammen, men vi skal også i bestyrelsen have kigget hinanden dybt i øjnene og få lavet en god plan for, hvordan vi kommer videre, siger Laurits Knudsen.

Annonce

På udkig efter nyt job

Helle Rosenkilde Thygesen har som driftsleder selv kunnet følge med i økonomien og er klar over, at det ser svært ud for X-Huset. Derfor har hun forståelse for situationen:

- Det er ærgerligt, det sker nu, for da jeg tiltrådte i starten af 2018, kørte huset med underskud. Det har vi stille og roligt fået rettet op, så det så fornuftigt ud. Jeg har svært ved at se, hvordan økonomien skal kunne hænge sammen uden fast driftsleder, siger hun.

Hun blev ansat på 25 timer om ugen, men har påtaget sig flere og flere opgaver, så hendes timetal undervejs blev øget.

Hun driver ved siden af jobbet som driftsleder kommunikationsbureauet RosenkildeGraphics fra privaten i Brobyværk og skal nu på udkig efter et nyt halvtidsjob.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce