Annonce
Odense

Windell er bekymret for corona-krisen forud for budgetforhandlinger: - Vi skal ikke give en masse løfter

Alle byrådets partier skrev før sommerferien under på flere politiske aftaler - her er det en lokal klimaplan - der skal findes penge til i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger. Men rådmand Søren Windell (K) er bekymret for at dele så mange millioner ud i en tid, hvor coronaen ikke har sluppet taget. Arkivfoto: Stine Jessen Jensen
Rådmand Søren Windell (K) er bekymret for at give en masse budgetløfter midt i en corona-tid og efterlyser en pulje med penge til at stå imod krisen og stigende arbejdsløshed. Borgmesteren fastholder, at budgettet giver plads til såvel corona-pulje som velfærd og renovering.
Annonce

Økonomien er robust, og der er ledige millioner til både velfærd og vedligeholdelse i det oplæg til næste års kommunale budget, byrådet i denne uge har fået præsenteret.

Sådan lød borgmester Peter Rahbæk Juels (S) melding i avisen fredag, men Det Konservative Folkepartis rådmand Søren Windell er bekymret.

- Vi skal lægge budgettet i en periode, hvor vi ikke ved, om der på grund af corona-krisen kommer mange ekstra odenseanere, vi skal hjælpe i job, siger han.

- Derfor synes jeg ikke, vi skal give en masse løfter, vi ikke kan indfri. Vi skal tage corona seriøst og ikke dele pengene ud for tidligt. Vi skal sørge for at have en god reservepulje, og hvis nogle af de politiske planer skulle blive skubbet et år, må det være sådan, mener Windell.

Det er underskrevne aftaler om både en lokal klimaplan for et CO2-neutralt Odense og om en omfattende renovering af nedslidte skoler og byggeri af nye daginstitutioner og ældreboliger til det stigende antal børn og ældre. Og det er, ikke mindst, et politisk håndslag på at finde de nødvendige penge - omkring 115 millioner kroner - på en større genopretning af det såkaldt specialiserede socialområde, som er hjælpen til blandt anbragte børn, psykisk sårbare og senhjerneskadede.

Tre politiske aftaler, der skal findes penge til

  • De fysiske velfærdsrammer: I slutningen af juni underskrev alle byrådets syv partier en aftale om de kommende 10 år at investere knap 1,8 milliarder kroner i blandt andet renovering og modernisering af forfaldne folkeskoler, idrætsanlæg og svømmehaller og i nybyggeri af flere vuggestuer, børnehaver og plejeboliger til det stigende antal børn og ældre. Det er borgmesterens håb, at et salg af Fjernvarme Fyn kan give et væsentligt bidrag til finansieringen, men ikke alle partier er overbeviste om, at fjernvarmen skal sælges.
  • Den lokale klimaaftale: Det var også i juni, at et samlet byråd enedes om en lokal klimaplan, der senest i 2030 skal gøre Odense til en CO2-neutral by. Det er primært færre benzin- og dieseldrevne privatbiler og et lavere energiforbrug hos både private og virksomheder, der skal reducere CO2-udledningen, mens ny skov skal kompensere for den CO2, der ikke kan fjernes. Først til foråret skal de konkrete initiativer imidlertid forhandles på plads, og der er ikke sat tal på, hvor mange penge der bliver brug for.
  • Det specialiserede socialområde: Efter de seneste års gentagne budgetoverskridelser og to eksterne rapporters massive kritik af blandt andet manglende økonomistyring gav politikerne i foråret hinanden håndslag på, at der ved de kommende budgetforhandlinger skal findes penge til at sikre det specialiserede socialområde - det er hjælpen til for eksempel anbragte børn, psykisk sårbare og sindslidende. Lige nu ligger behovet på 115 millioner kroner.

Men Søren Windell fastholder, at det er nødvendigt også at sikre penge til at stå imod konsekvenserne af corona.

- Jeg ved godt, det er sjovere at dele penge ud til, særligt op til et valg, men det er nu, vi som byråd skal tage ansvar. Vi skal have et dige, så vi kan modstå den tsunami, som måske kommer i kølvandet på corona-krisen. Mange odenseaneres job er i fare, og det skal vi tage alvorligt, mener han.

Annonce

Hånden på rattet

Peter Rahbæk Juel deler Søren Windells bekymring for, at corona-krisen kan sætte dybe spor i Odenses økonomi og sende ledigheden endnu højere op. Men han understreger samtidig, at det ikke betyder, at klimaplan og genopretningsplaner behøver bremses.

- Vi skal selvfølgelig være opmærksomme på corona og gør klogt i at lave en corona-pulje i det her budget, så vi er klar til at gardere os bedst muligt på det uventede, hvis krisen når andre dybder, siger han uden at ville sætte beløb på en sådan pulje.

Så der er penge til begge dele - både en corona-pulje og de politiske aftaler?

- Det er i hvert fald den indstilling, jeg vil gå ind til budgetforhandlingerne med. Med det budget, vi har, har vi penge til at gå i gang med planerne, og jeg tror faktisk, at noget af det værste, vi kan gøre, er at stoppe op og lade være med at have hånden på rattet. Vi skal sikre en fremdrift i byen, understreger Peter Rahbæk Juel.

Hvad er chancen for, at det i år kan blive et bredt budgetforlig?

- Som udgangspunkt er det min ambition. Men det er indholdet, der skal være afgørende.

Det er blandt andet den nye udligningsreform og økonomiaftalen mellem Kommunernes Landsforening og regeringen, der lægger millioner ind i Odenses budget, og som giver mulighed for nye investeringer.


Jeg synes jeg ikke, vi skal give en masse løfter, vi ikke kan indfri. Vi skal tage corona seriøst og ikke dele pengene ud for tidligt.

Søren Windell, Det Konservative Folkeparti


Der er 170 millioner kroner ekstra årligt til driften - det er de løbende udgifter til for eksempel skoler, dagtilbud og ældrepleje - mens der på anlægsområdet hvert år de kommende fire år er engangsbeløb på 100 millioner kroner klar til politisk prioritering.

Der er førstebehandling af næste års budget 16. september i byrådssalen.

Annonce
Annonce
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Fyn

Flere arbejdspladser i sigte: Cannabis-succes åbner døren for flere job - byggeri bliver genoptaget

Odense

V-politiker raser: Udvalg ville ikke tale om Tarup Gl. Præstegaard

Annonce