Annonce
forside

Wienerschnitzler og sport: Legendarisk spisested lukker ned efter 46 år

Bent Jørgensen åbnede Restaurant Målet i maj 1972 og har siden serveret flere millioner schnitzler i lokalerne på Jernbanegade, der er fyldt med klenodier fra sportens verden. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Lørdag serveres de sidste wienerschnitzler på Restaurant Målet. Ejeren Bent Jørgensen har forsøgt forgæves at sælge spisestedet og den medfølgende bolig i midtbyen i et år og sætter nu prisen markant ned.

Man skal lede længe efter sportsinteresserede odenseanere, som ikke på et eller andet tidspunkt har været forbi Restaurant Målet og smagt en af de forskellige typer schnitzler, som der siden åbningen i 1972 er serveret tæt ved to millioner af.

For de få, der endnu ikke har haft fornøjelsen, er det ved at være for sent.

Ejeren Bent Jørgensen satte i starten af året spisestedet til salg, men selvom det endnu ikke er lykkedes at finde en køber, bliver den allersidste schnitzel serveret lørdag.

- Det føles meget mærkeligt, og jeg har ikke rigtig kunnet sove om natten på det seneste. Jeg tror ikke, at det går op for mig før engang mellem jul og nytår, men vi lukker endeligt ned, siger Bent Jørgensen.

Prisen for spisestedet og den medfølgende bolig i hjertet af Odense blev i efteråret sat ned fra 8,75 millioner kroner til 7,5 millioner kroner. Og året ud hedder prisen nu 6,9 millioner kroner.

Annonce

Historien om en bygning

Bygningen i Jernbanegade 17 - tidligere både Skolegade 4 og Jernbanegade 7 - har huset en købmand, en skotøjsfabrik, Politikens Telegramhal, et spareselskab og et inkassobureau. Det første spisested på adressen var Kvindernes Køkken (1921-1944), som blev drevet af Dansk Kvindesamfund. Det foregik på 1. og 2. sal, idet Politiken lå i stuen.1930-1959: Palæ-Kaféen. Med Palæ-Kaféens indtog var det første gang, at der blev indrettet spisested i stueetagens lokaler, som nu danner rammerne om Målet. Palæ-Kaféen lå i Jernbanegade i næsten 30 år.

1959-1960: Bardot, en natklub opkaldt efter den franske skuespiller Brigitte Bardot. Ejeren, Erik Christgua, skulle efter sigende have haft planer om, at skuespilleren skulle have indviet stedet. Det lykkedes dog ikke. Et års tid senere måtte natklubben lukke igen. Den dag i dag er der dog stadig spor af natklubben på Målet. Guldloftet i indgangen er nemlig et levn fra Bardot.

1960-1972: Et cafeteria kaldet Rapido, som på italiensk betyder "hurtig". Her kunne gæsterne betjene sig selv langs en serveringsskranke og derefter afregne ved kassen.

1972-2018: Målet. 2. maj 1972 overtog Bent og Anne Jørgensen stedet, og i 46 år har sportspubben Målet eksisteret.

1. januar 2018: Restaurant Målet sættes til salg.

Hvis man er det mindste sportsinteresseret er der nok at gå på opdagelse i, mens man spiser sin mad på Målet. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Restaurant Målet går langt tilbage og det samme gør billederne og avisopslagene på væggene. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Tidligere var planen, at spisestedet skulle fortsætte som frokostrestaurant med begrænset åbningstid, hvis det ikke lykkedes at finde en køber. Den plan er dog droppet nu.

- Det er jo ikke dér, at vi har noget at lave, så det tjener ikke noget formål, siger Bent Jørgensen, der fortæller, at spisestedet i den seneste tid har lagt for store beslag på datteren og daglig leder Winnie Jørgensen.

- Vi har haft store problemer med at finde kvalificeret hjælp til køkkenet, så Winnie er endt med at stå med det hele fra klokken 9 om morgen til klokken 22 om aftenen. Så det har nærmest været et fængsel for hende, siger han.

46 fantastiske år

Bent Jørgensen har tidligere været forbeholden mod at forpagte eller leje den tre etager store ejendom ud. Det kan dog ende med at blive aktuelt, hvis der heller ikke er købere, som er villige til at betale 6,9 millioner kroner for stedet inden udgangen af året.

- Hvis der en, der gerne vil leje sig ind, skal de samtidigt købe inventaret. Hvis det ender med en forpagtning, bliver det med det nuværende inventar, siger Bent Jørgensen.

Han er overrasket over, at det har været så svært at få solgt ejendommen, der er nabo til Fynsk Kunstmuseum og ligger tæt på Odense Teater.

- Der har været en 10-12 stykker, som har været interesserede, men mit problem er nok, at der i løbet af det seneste år er poppet den ene restaurant op efter den anden i Odense, siger han.

Selvom Bent Jørgensen ikke får så stort et udbytte ud af hans 46 år som ejer af Målet, kan han se tilbage på mange gode år.

- Det kan godt være, at jeg ikke får så meget ud af det rent økonomisk, men det har været 46 fantastiske år, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Annonce