Annonce
forside

Wienerschnitzler og sport: Legendarisk spisested lukker ned efter 46 år

Bent Jørgensen åbnede Restaurant Målet i maj 1972 og har siden serveret flere millioner schnitzler i lokalerne på Jernbanegade, der er fyldt med klenodier fra sportens verden. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Lørdag serveres de sidste wienerschnitzler på Restaurant Målet. Ejeren Bent Jørgensen har forsøgt forgæves at sælge spisestedet og den medfølgende bolig i midtbyen i et år og sætter nu prisen markant ned.

Man skal lede længe efter sportsinteresserede odenseanere, som ikke på et eller andet tidspunkt har været forbi Restaurant Målet og smagt en af de forskellige typer schnitzler, som der siden åbningen i 1972 er serveret tæt ved to millioner af.

For de få, der endnu ikke har haft fornøjelsen, er det ved at være for sent.

Ejeren Bent Jørgensen satte i starten af året spisestedet til salg, men selvom det endnu ikke er lykkedes at finde en køber, bliver den allersidste schnitzel serveret lørdag.

- Det føles meget mærkeligt, og jeg har ikke rigtig kunnet sove om natten på det seneste. Jeg tror ikke, at det går op for mig før engang mellem jul og nytår, men vi lukker endeligt ned, siger Bent Jørgensen.

Prisen for spisestedet og den medfølgende bolig i hjertet af Odense blev i efteråret sat ned fra 8,75 millioner kroner til 7,5 millioner kroner. Og året ud hedder prisen nu 6,9 millioner kroner.

Annonce

Historien om en bygning

Bygningen i Jernbanegade 17 - tidligere både Skolegade 4 og Jernbanegade 7 - har huset en købmand, en skotøjsfabrik, Politikens Telegramhal, et spareselskab og et inkassobureau. Det første spisested på adressen var Kvindernes Køkken (1921-1944), som blev drevet af Dansk Kvindesamfund. Det foregik på 1. og 2. sal, idet Politiken lå i stuen.1930-1959: Palæ-Kaféen. Med Palæ-Kaféens indtog var det første gang, at der blev indrettet spisested i stueetagens lokaler, som nu danner rammerne om Målet. Palæ-Kaféen lå i Jernbanegade i næsten 30 år.

1959-1960: Bardot, en natklub opkaldt efter den franske skuespiller Brigitte Bardot. Ejeren, Erik Christgua, skulle efter sigende have haft planer om, at skuespilleren skulle have indviet stedet. Det lykkedes dog ikke. Et års tid senere måtte natklubben lukke igen. Den dag i dag er der dog stadig spor af natklubben på Målet. Guldloftet i indgangen er nemlig et levn fra Bardot.

1960-1972: Et cafeteria kaldet Rapido, som på italiensk betyder "hurtig". Her kunne gæsterne betjene sig selv langs en serveringsskranke og derefter afregne ved kassen.

1972-2018: Målet. 2. maj 1972 overtog Bent og Anne Jørgensen stedet, og i 46 år har sportspubben Målet eksisteret.

1. januar 2018: Restaurant Målet sættes til salg.

Hvis man er det mindste sportsinteresseret er der nok at gå på opdagelse i, mens man spiser sin mad på Målet. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Restaurant Målet går langt tilbage og det samme gør billederne og avisopslagene på væggene. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Tidligere var planen, at spisestedet skulle fortsætte som frokostrestaurant med begrænset åbningstid, hvis det ikke lykkedes at finde en køber. Den plan er dog droppet nu.

- Det er jo ikke dér, at vi har noget at lave, så det tjener ikke noget formål, siger Bent Jørgensen, der fortæller, at spisestedet i den seneste tid har lagt for store beslag på datteren og daglig leder Winnie Jørgensen.

- Vi har haft store problemer med at finde kvalificeret hjælp til køkkenet, så Winnie er endt med at stå med det hele fra klokken 9 om morgen til klokken 22 om aftenen. Så det har nærmest været et fængsel for hende, siger han.

46 fantastiske år

Bent Jørgensen har tidligere været forbeholden mod at forpagte eller leje den tre etager store ejendom ud. Det kan dog ende med at blive aktuelt, hvis der heller ikke er købere, som er villige til at betale 6,9 millioner kroner for stedet inden udgangen af året.

- Hvis der en, der gerne vil leje sig ind, skal de samtidigt købe inventaret. Hvis det ender med en forpagtning, bliver det med det nuværende inventar, siger Bent Jørgensen.

Han er overrasket over, at det har været så svært at få solgt ejendommen, der er nabo til Fynsk Kunstmuseum og ligger tæt på Odense Teater.

- Der har været en 10-12 stykker, som har været interesserede, men mit problem er nok, at der i løbet af det seneste år er poppet den ene restaurant op efter den anden i Odense, siger han.

Selvom Bent Jørgensen ikke får så stort et udbytte ud af hans 46 år som ejer af Målet, kan han se tilbage på mange gode år.

- Det kan godt være, at jeg ikke får så meget ud af det rent økonomisk, men det har været 46 fantastiske år, siger han.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce