Annonce
Indland

Whistleblowere: Syv bosteder anmeldt på syv dage

Nye tilsyn og whistleblowerordning kaster flere anmeldelser for ringe forhold på sociale bosteder af sig.

En række anonyme personer har på kun en uge indberettet bekymrende forhold på syv forskellige sociale tilbud for udsatte borgere, skriver Politiken.

Indberetningerne er sendt til de nye socialtilsyn, som siden nytår har skullet holde øje med anbringelsessteder, botilbud og andre døgntilbud for børn og voksne, oplyser socialminister Annette Vilhelmsen (SF) til avisen.

De anonyme henvendelser kommer som led i den whistleblowerordning, der er sat i værk i forbindelse med de fem nye regionale socialtilsyn.

Annette Vilhelmsen opfatter det som positivt, at borgerne tør blæse i alarmfløjten.

- Dermed kan vi allerede nu se, at systemet fungerer, og de syv henvendelser vil blive fulgt op, siger hun til Politiken.

Socialministeren kan ikke sige noget om sagernes indhold eller om, hvor i landet de er opstået.

Socialtilsynene er indført som konsekvens af de seneste års mange sager om misbrug, overgreb og underslæb på private bosteder, i plejefamilier og på døgninstitutioner.

Et af de børn, der har oplevet netop det, er den ældste pige fra Tøndersagen.

Efter først at have været mange lidelser igennem som sin fars sexslave i otte år og senere som hans udlejningsobjekt til fremmede mænd oplevede hun at blive anbragt af sin kommune på et socialpædagogisk opholdssted.

Her følte hun sig utryg og stak af 41 gange på godt tre år. Opholdsstedet blev senere lukket på grund af kritik.

Annette Vilhelmsen kalder det "aldeles frygteligt", at Tønderpigen, som de kommunale myndigheder ikke formåede at redde fra sexovergrebene, også har oplevet dårlige anbringelser.

- Det er netop på grund af den slags kommunale svigt, at vi har indført de nye socialtilsyn, siger Vilhelmsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fængselsforbundet: - Vi kan aldrig undgå, at indsatte tager livet af sig selv

Odense

Tyve brød gennem mur til Matas

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn For abonnenter

Sørens gård køres over af jernbanen: Gid staten bare ville opkøbe mig

Annonce