Annonce
Livsstil

Whisky med nordiske aner

De tre whiskyer i ugens test er alle i den moderne stil uden aldersbetegnelse. Indholdet har altså ligget mindst tre år på fad, blenderen har så blandet med ældre whisky for at ramme en bestemt stil - derfor har de heller ikke et bestemt antal år nævnt på etiketten.

Dalwhinnie er det højest beliggende destilleri i Skotland i Drumochter-passet i Strathspey 326 meter over havet. Dalwhinnie er gælisk og betyder mødestedet, og landsbyen af samme navn ligger, hvor de gamle kvægdriverveje fra vest og nord mødes og fører til lavlandet. Destilleriet åbnede i 1897.

Highland Park er det nordligste skotske destilleri i udkanten af byen Kirkwall på Orkney og kan datere historien tilbage til 1798.

Annonce

Dalwhinnie Winter’s Gold, 43 procent, 70 cl, 399,95 kroner hos Meny:

Lys gylden whisky med dejlig, åben næse. Her er honning, indtørret appelsinskal, abrikos og moden pære. Sødladen i duften, men også frisk med stængel af solbærbusk og grønne blade. Smæk for skillingen i munden: Honningsødme, appelsin og en lang afrundet eftersmag med lidt sirup og krydderi som vanilje i eftersmagen. Whisky med god rygrad, som er pakket ind i velour. Fire stjerner.

Highland Park Valknut Single Malt Scotch Whisky, 46,8 procent, 70 cl, 549 kroner hos whisky.dk:

Ravgylden whisky med en tørvenæse på den gode måde. Næsen lover karakter, men Valknut er ikke skrap som en Lagavulin eller Laphroaig. Her spiller lagringen på sherry-fade nok ind, og den er både svagt sødladen og skarp på samme tid. Duften bliver mere afrundet efter nogle minutter i glasset og fremstår krydret af nellike, vanilje og peber. I munden har højlandswhiskyen en god portion røg og tørv, og nogle ville nok smide en eller to dråber vand i den for at åbne op. Her er mørk appelsin under tørven uden, at den bliver godmodig - lang eftersmag. Fire stjerner.

Highland Park Valfather Single Malt Scotch, 47 procent, 70 cl, 519 kroner hos vinmedmere.dk:

Lysere end Valknut. Mere dæmpet næse, her ikke så meget punch i næven. Men mere grøn frugt i form af overmodent æble og en snert moden appelsin. Tager fat i munden med en god portion tørv, næsten udtørrende. Både den og Valknut skal betales, men Valknut er en tand sjovere med flere nuancer. Bliver mere tilgængelig med et par dråber vand. Tre stjerner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce