Annonce
Odense

Warners benspænd giver goodwill til festival

Der har hidtil ikke været nogen tvivl om, hvilke bøger festivalen Magiske Dage Odense læner sig op ad - og det kan betyde noget for, hvor mange der kommer fremover, lyder det fra Søren Dahl Mortensen, der først og fremmest karakteriserer den tvungne navneændring som "bøvl". Arkivfoto: Yilmaz Polat

Navneændringen har været træls, men opmærksomheden vil på den anden side ingen ende tage, lyder det fra Søren Dahl Mortensen, projektleder og ansvarlig for festivalen, der foreløbigt kalder sig Magiske Dage Odense.

Hvad har den påtvungne navneændring af festivalen foreløbigt betydet for jer?

- Mest af alt bøvl, men det har også givet masser af god omtale i resten af Danmark. Vi har været i Radio 24/7 for første gang, og jeg hører også, sagen blev omtalt i tv-programmet Godaften Danmark. Vi kan se, at flere end 12.000 har set det på vores facebookside, og langt flertallet af henvendelserne er positive, fordi vi rammes af en underdog-effekt. Desuden har der ikke længe været sådan en tilstrømning af frivillige, som der er lige nu, og ingen af vores samarbejdspartnere har afsagt os - tværtimod. Det kunne man ellers frygte med for eksempel Jernbanemuseet, som har vores ikoniske arrangement med "Hogwartsekspressen", som nu også skal skifte navn.

Til oktober er det 16. år i træk, festivalen finder sted. Fortryder I, at navneændringen ikke skete tidligere?

- Nej, og set i bakspejlet har vores hidtidige brug af navne fra bøgernes verden formentlig også betydet, at vi har haft lettere ved at fortælle om os, end hvis vi skulle hedde noget andet. Jeg synes dog ikke, at vi har lukreret på navnet, for vi har sandelig også puttet noget i pakken, og vi har ikke tjent på det.

For nogle måneder siden kom det frem, at en USA-baseret festival fik forbud mod at hedde HP Festival. Hvorfor kommer forbuddet først til Odense nu?

- Vi har ligget i forhandlinger ind til nu. Vores fornemmelse er, at det er kommet os til gode, at vi i sin tid selv tog kontakt til Warner for at høre om rettighederne, og at vi aldrig har lagt skjul på, hvad vi lavede. At det var biblioteket, der stod bag, og at det er afhængig af økonomiske tilskud fra kommunen. Alligevel kan vi ikke længere undlade at se det kommercielle aspekt i det, for folk booker hoteller for at komme til festival i Odense i uge 42.

Som den eneste Harry Potter-inspirerede festival har J.K. Rowling besøgt jeres - nemlig i 2010, da hun var i Odense for at modtage den internationale litteraturpris. Har I ikke kunnet bruge det til noget?

- Vi forsøgte at få hende som protektor lige efter, men allerede da fandt vi ud af, at Warner alligevel ejede det hele.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce