Annonce
Erhverv

Wall Street oplever sin værste uge siden finanskrisen i 2008

Miguel Medina/Ritzau Scanpix
Bekymring for de økonomiske konsekvenser af virusudbrud udløser store kursfald på de globale aktiemarkeder.

Efter nye kursfald fredag har USA's aktiemarked haft den værste uge siden den globale finanskrise i 2008. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Annonce

Det toneangivende S&P 500-indeks er i løbet af ugen faldet med over 11 procent, mens Dow Jones-indekset har mistet over 12 procent i værdi.

Kun fem gange siden 1940 er S&P 500-indekset faldet med over ti procent på en enkelt uge.

Kurserne falder på grund af bekymring for, at coronavirusset, der spreder sig hurtigt, kan forårsage en økonomisk recession, som vil påvirke indtjeningen negativt i erhvervslivet.

Fredag advarede Mark Carney, chef for den britiske centralbank, Bank of England, om, at virusudbruddet kan føre til en nedjustering af vækstudsigterne for Storbritanniens økonomi, skriver nyhedsbureauet AFP.

Også i andre dele af verdenen har aktiemarkederne haft en blodrød uge.

Det britiske FTSE 100-indeks endte fredagen med et minus på 3,4 procent og har tabt 11,3 procent i løbet ugen. I Asien har der også været store indeksfald hen over ugen. Nikkei 225-indekset i Japan er efter et fald på 3,7 procent fredag gået over ni procent tilbage.

I Danmark sluttede aktiemarkedet fredag for syvende dag i træk med fald. C25-indekset, der omfatter de 25 største selskaber, afsluttede den højdramatiske uge med et fald på 2,5 procent. Siden rekordniveauet fra onsdag i forrige uge er indekset faldet 11,5 procent.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarede fredag om, at virusudbruddet kan vare ved i flere måneder. WHO vurderer, at risikoen for global spredning af virusset er steget til "meget høj".

Virusset har spredt sig fra den kinesiske millionby Wuhan til først resten af Kina og siden en lang række lande. Fredag havde 53 lande ifølge det amerikanske medie CBS bekræftet smittetilfælde.

I Kina er næsten 2800 personer døde som følge af sygdommen, men antallet af smittede er for nedadgående.

Mens der ses tegn på, at udbruddet er ved at blive dæmpet i Kina, så udbredes smitten mange andre steder. Lande uden for Kina står nu for omkring tre fjerdedele af alle nye smittetilfælde.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce