Annonce
Livsstil

Værd at vide om viktualierum: Walk-in-skabet til grøntsagerne er på vej tilbage

Med fryseren og køleskabet forsvandt spisekammeret fra de danske hjem, men meget tyder på, at viktualierummet er på vej tilbage. Foto: Colourbox
Ønsket om at leve bæredygtigt og måske endda være selvforsynende stiller krav til måden, hvorpå vi indretter vores hjem. Viktualierummet er ved at få en renæssance, men det er ikke uden udfordringer at skabe det optimale miljø til opbevaring af grøntsager og andre madvarer.

Viktualierum, fadebur, forråds- eller spisekammer.

Kært barn har mange navne, og noget tyder på, at viktualierummet er på vej ud af glemslen og ind i de danske hjem igen. I trit med en større interesse for at leve bæredygtigt og dyrke sin egen frugt og grønt er der kommet en større interesse for viktualierum blandt husejere.

- Folk har i stigende grad fået mere fokus på bæredygtighed og gerne vil undgå madspild. Den måde, som bonderøven (Frank Erichsen, vært på DR-programmet ”Bonderøven”, red.) tilgår tingene på, har inspireret mange til at dyrke deres egne grøntsager, og så skal man jo have et sted, hvor man kan opbevare disser råvarer, siger Tine R. Sode, som er fagekspert hos Bolius.dk.

Nu er viktualierummet ikke noget, som har været på folks radar gennem flere år. Derfor kan det være på sin plads med en beskrivelse af, hvad det er for en størrelse.

- Det er et rum, typisk i boligen, beregnet til langvarig opbevaring af mad- og drikkevarer, som ikke tåler at stå ved for høje temperaturer. Det er altså et rum, som er køligere end resten af huset, men som stadig er frostsikret, hvor man kan opbevare kartofler, løg, æbler og den slags. Øl og sodavand vil man også typisk opbevare herude, og hvis man sylter, vil det, man laver, som regel også stå opbevaret i fadeburet, forklarer Tine R. Sode

Annonce

Grobund for skimmelsvamp

Netop temperaturforskellen mellem viktualierummet og resten af boligen kan give nogle udfordringer, når man skal indrette det. Derfor anbefaler bolius.dk, at man søger byggeteknisk rådgivning, inden man går i gang.

Værd at vide

Et viktualierum eller spisekammer er beregnet til langvarig opbevaring af mad- og drikkevarer. Om vinteren kan det tillige anvendes til opbevaring af fødevarer, der kræver en vis afkøling, men som ikke behøver at ligge i køleskabet.

Rummet karakteriseres ved at være mørkt og køligt, men også frostfrit året rundt. Desuden skal det naturligvis sikres mod mus og rotter.

Et viktualierum kan være af interesse for personer, der dyrker en stor mængde frugt og grøntsager, eller som ganske enkelt køber stort ind af varer, der er i sæson.

Rummet bør placeres, så det holder en stabil temperatur i vinterhalvåret - mellem 5 og 10 grader. Det er den optimale temperatur til opbevaring af stort set enhver type fødevarer, der ikke nødvendigvis skal i køleskab eller fryser.

Rummet bør desuden holde en luftfugtighedsprocent på omkring de 90, da det hindrer udtørring af grøntsager, rodfrugter og løg.

Indrettes viktualierummet korrekt, vil man året rundt kunne holde en temperatur, der er lavere end i husets øvrige rum. Det forlænger holdbarheden af den frugt og grønt, du ikke har plads til i køleskabet - også om sommeren.

Samtidig er viktualierummet året rundt velegnet til opbevaring af fødevarer, der ikke nødvendigvis skal på køl, men som har bedst af at blive opbevaret mørkt - for eksempel øl, vin og olivenolie.

- Problemet er, at viktualierummet varmemæssigt skal være adskilt fra resten af huset, så i princippet skal man isolere mellem spisekammeret og resten af boligen. Man vil gerne have et vist niveau af fugt i spisekammeret for at bevare grøntsagerne. Samtidig skal man have en vis udluftning, fordi man har et køligt rum i et ellers varmt hus. Hver gang man åbner døren ind til viktualierummet, kommer der varme ind fra boligen. Den varme luft vil så kondensere på grund af de kolde ydervægge, hvilket giver grobund for skimmelsvamp. Det er ikke så nemt - slet ikke i nye huse, siger fageksperten og tilføjer:

- Skimmelsvamp findes overalt, så værre er det ikke, men lige netop i et viktualierum skal man være ekstra grundig med rengøringen og tørre fladerne af ofte.

Annonce

Kostbare kvadratmeter

Udluftning og isolering mod resten af boligen er altså vigtigt at holde sig for øje, hvis man vil indrette et viktualierum. Bor man i et gammelt hus med et nordvendt værelse, som alligevel ikke er isoleret, kunne det være et oplagt sted at indrette sit spisekammer, enten som tilbygning eller ved at inddrage et areal ud mod væggen. Et andet alternativ er ifølge Tine R. Sode at indrette spisekammeret i kælderen.


Det er mange kvadratmeter, man bruger på opbevaring. Det er jo et slags walk-in-closet bare for madvarer, og man skal virkelig gøre op med sig selv, om man har så mange grøntsager ude i haven, at det er kvadratmeterne værd.

Tine R. Sode, Bolius.dk


- I kælderen er indeklimaet mindre påvirket af temperaturen udenfor, fordi det ligger delvist under jorden. Så det er et oplagt sted at indrette et spisekammer, siger hun.

Et tredje alternativ er at oprette et fadebur under jorden udenfor. For når alt kommer til alt, går de kvadratmeter, man bruger på viktualierummet, fra antallet af kvadratmeter, man har til beboelse.

- Det er mange kvadratmeter, man bruger på opbevaring. Det er jo et slags walk-in-closet bare for madvarer, og man skal virkelig gøre op med sig selv, om man har så mange grøntsager ude i haven, at det er kvadratmeterne værd, siger Tine R. Sode.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

78-årig bragede ind i Dittes bil og stak af: Så fandt hun tilfældigt bilen på deres fælles værksted

Odense

Beboere kæmper med vanvidskørsel: Påvirket bilist bragede ind i vejtræ ved legeplads

Kerteminde

Røveri mod Circle K: Mand med Netto-pose truede med 20-25 centimeter lang kniv

Annonce