Annonce
Udland

Vulkanuro fører til evakuering af dele af Guatemala City

Nylig aktivitet fra vulkanen Fuego har skabt bekymring - og mindst tre områder omkring hovedstaden Guatemala City evakueres.

Godt 4000 indbyggere omkring Guatemala City er blevet bedt om at evakuere efter vulkanaktivitet.

En stigende aktivitet fra vulkanen Fuego, på dansk Ildens Vulkan, har fået myndighederne i Guatemala til at evakuere indbyggere i udkanten af hovedstaden, Guatemala City.

Vulkanen har mandag sendt en askesky op i omkring 1500 meters højde. En strøm af lava er løbet omkring 2,5 kilometer ned ad en kløft langs det bjerg, vulkanen ligger på.

Flere landsbyer i området er evakueret. I alt er omkring 4000 mennesker bragt i sikkerhed, skriver nyhedsbureauet AP.

Det er Guatemalas katastrofemyndigheder, der har advaret om, at nylig aktivitet fra vulkanen kan gøre det farligt at befinde sig i de nærliggende områder.

Den kraftige rumlen har sendt rystelser gennem flere huse. Guatemalas vulkaneksperter siger, at aktiviteten i Fuego frembringer "konstante lyde, der minder om et lokomotiv".

Vulkanen, der ligger omkring 40 kilometer sydvest for hovedstaden, er en de mest aktive i Mellemamerika. Et udbrud i juni kostede mindst 194 mennesker livet. Derudover er 234 stadig savnet.

Ud over de mange menneskeliv kostede vulkanudbruddet i juni også dyrt økonomisk, skriver nyhedsbureauet dpa. Vulkanen forårsagede skader for flere hundrede millioner dollar.

I oktober er der kommet mere aske og lava ud af vulkanen, hvilket har skabt bekymring for nye udbrud.

Den største fare er de enorme mudderstrømme, vulkanen kan forårsage. Det er en blanding af aske, sten og mudder, der i værste fald kan begrave en hel landsby.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce