Annonce
Udland

Vulkanuro fører til evakuering af dele af Guatemala City

Nylig aktivitet fra vulkanen Fuego har skabt bekymring - og mindst tre områder omkring hovedstaden Guatemala City evakueres.

Godt 4000 indbyggere omkring Guatemala City er blevet bedt om at evakuere efter vulkanaktivitet.

En stigende aktivitet fra vulkanen Fuego, på dansk Ildens Vulkan, har fået myndighederne i Guatemala til at evakuere indbyggere i udkanten af hovedstaden, Guatemala City.

Vulkanen har mandag sendt en askesky op i omkring 1500 meters højde. En strøm af lava er løbet omkring 2,5 kilometer ned ad en kløft langs det bjerg, vulkanen ligger på.

Flere landsbyer i området er evakueret. I alt er omkring 4000 mennesker bragt i sikkerhed, skriver nyhedsbureauet AP.

Det er Guatemalas katastrofemyndigheder, der har advaret om, at nylig aktivitet fra vulkanen kan gøre det farligt at befinde sig i de nærliggende områder.

Den kraftige rumlen har sendt rystelser gennem flere huse. Guatemalas vulkaneksperter siger, at aktiviteten i Fuego frembringer "konstante lyde, der minder om et lokomotiv".

Vulkanen, der ligger omkring 40 kilometer sydvest for hovedstaden, er en de mest aktive i Mellemamerika. Et udbrud i juni kostede mindst 194 mennesker livet. Derudover er 234 stadig savnet.

Ud over de mange menneskeliv kostede vulkanudbruddet i juni også dyrt økonomisk, skriver nyhedsbureauet dpa. Vulkanen forårsagede skader for flere hundrede millioner dollar.

I oktober er der kommet mere aske og lava ud af vulkanen, hvilket har skabt bekymring for nye udbrud.

Den største fare er de enorme mudderstrømme, vulkanen kan forårsage. Det er en blanding af aske, sten og mudder, der i værste fald kan begrave en hel landsby.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Klumme

Dagen i dag: 62-årig kvinde er blevet mor

1994 En italiensk kvinde på 62 år, Maria Munaretto fra Vicenza, er for første gang blevet mor efter at have fået et befrugtet æg indopereret. Men hvem der er ansvarlig for den kunstige befrugtning er der opstået uenighed om i lægekredse. Ifølge presseberetninger i går er det foreløbig kun klart, at Maria Munaretto fik indopereret et befrugtet æg fra en anden kvinde på en klinik i Bologne. Barnet kom til verden i juli og vejede ved fødslen 2780 gram. Gynækologen Carlo Flamigni, som hævdes at være den ansvarlige for indgrebet, benægter og siger, at han ikke har set den pågældende kvinde de seneste to år. Den lykkelige, nybagte mor har selv denne kommentar: Venligst, kald mig ikke bedstemor. 1969 Borgmester Holger Larsen, Odense, har modtaget et trusselsbrev, som er blevet overgivet til politiet på grund af dets alvorlige karakter. Det truer med, at borgmesteren vil blive dræbt inden fredag. - De skal miste Deres smukke hoved, hvis jeg fortsat skal tage mod afslag fra Deres ophøjede sæde, hedder det i brevet fra den ukendte afsender. Borgmesteren har modtaget brevet gennem postvæsenet og afsendt uden konvolut. Man formoder, at brevskriveren er tilknyttet socialkontorets klientel. - For mig er anonyme smæde- og trusselsbreve ikke noget ukendt fænomen, siger borgmesteren. De ender som regel i papirkurven, men i dette tilfælde fandt kommunaldirektøren det alligevel bedst at underrette politiet. 1944 Postvæsenet i Odense vil ikke bringe værdipost ud til folk efter kl. 18, og desuden vil eksprespakker og telegramanvisninger, der ankommer til byen sent på dagen, ligge over til næste morgen. Foranstaltningen er gennemført på generaldirektoratets foranledning i en række byer ud fra et ønske om at befri budene for det ansvar at skulle gå ud i den mørke by med værdisager uden beskyttelse. Ud over disse indskrænkninger sker der ingen ændringer i postomdelingen i Odense. Der vil fortsat være omdeling kl. 8, kl. 11 og kl. 17. Omdelingen kl. 11 vil i væsentlig grad være forbeholdt værdipost, inkasseringer og telegramanvisninger. Almindelige telegrammer og ekspresbreve vil fortsat bliver bragt ud efter kl. 18.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce