Annoncørbetalt indhold

VUCs ordblindehold gjorde Ditte selvhjulpen: - Jeg har fået et nemmere liv

Ditte G. Pedersen kan godt læse en avisartikel, men en hel bog er for anstrengende. Hun har derfor adgang til lydbogstjenesten Nota, som hun nyder at bruge, mens hun passer sit rengøringsjob i Nyborg Kommunes serviceteam.
På HF & VUC FYNs kurser kan alle voksne ordblinde uanset alder og ambitioner få hjælp til at håndtere læsevanskeligheder

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

For de fleste er det en selvfølge at kunne læse posten og sende en besked. Men det var det ikke for bare få år siden for 30-årige Ditte G. Pedersen fra Ullerslev.

Derfor startede hun på HF og VUC FYN Nyborgs kursus for voksne ordblinde.

Annonce

- Jeg har fået et nemmere liv. Før jeg fik hjælpemidler og lærte at bruge dem, måtte jeg få min mor til at læse mine breve højt, og hun var jo ikke altid lige ved siden af. I dag prøver jeg først at læse det, hvis jeg ikke kan, får jeg det læst højt af computere, og hvis jeg stadig er i tvivl, spørger jeg min kæreste, som jeg bor sammen med nu.

Ditte G. Pedersen har gjort flere forsøg på at lære at håndtere sin ordblindhed. Men det er først med VUC Nyborgs lille hold på 3-6 personer, det er lykkedes.

- Her er jeg ikke bange for at læse op. Her er mere trygt, end på et stort hold, jeg før har gået på, hvor der også var alt for meget uro.

Hendes ordblindeunderviser, Maria Juul Frederiksen tilføjer:

- Mange har dårlige minder om ydmygende oplevelser med at læse højt i skolen. Derfor har man overspringsret her på kurset – ingen bliver presset til det. Men de færreste bruger overspringsretten, fordi kursisterne er trygge ved hinanden.

Maria Juul Frederiksen underviser sine kursister i at bruge hjælpemidler som for eksempel AppWriter, der foreslår ord og læser dem højt, når kursisten har skrevet få tegn. Programmet kan også opbygge fag-ordbøger, hvor kursisten ”fodrer” programmet med faglitteratur om emnet. Når kursisten for eksempel har kopieret en lang tekst om korstogene ind, vil programmet af sig selv foreslå ”pave Urban,” når kursisten skriver et ”p”.

Forskellige mål

De små undervisningshold giver mulighed for en høj grad af undervisningsdifferentiering. Nogle kursister ønsker som Ditte G. Petersen bare at kunne læse og skrive et brev uden for mange stavefejl. Ordblindelærer Maria Juul Frederiksen har haft kursister med ganske anderledes mål:

- På mit daghold har der tidligere været en, der læste Herman Bang, og en anden, der var i gang med at opbygge en ordbog om VVS.

Og det er ikke bare kursisternes mål, men også deres alder, som er vidt forskellig.

- Nogle kommer lige fra grundskolen, men der er ind imellem også mennesker over 60, som først lige har fået deres ordblindhed konstateret, fortæller Maria Juul Frederiksen.

Det vigtigste er, at man aldrig skal være bange for, om man kan følge med. Det er lærerens ansvar, at alle kan det, fastslår hun.

IT-hjælpemidler som støtte

Undervisningen bygger på elektroniske hjælpemidler, som både hjælper med læsning og skrivning. Kursisten kan enten få en hel tekst eller et enkelt ord læst højt, og programmet Appwriter foreslår ord, når kursisten indtaster et enkelt tegn.

Nogle kursister stifter bekendtskab med hjælpemidlerne for første gang, andre har haft adgang til dem før uden at blive fortrolige med at bruge dem.

Det er gratis at gå på VUCs ordblindehold. Der er løbende optag, og der er både mulighed for dag- og aftenundervisning mellem to og tolv lektioner om ugen.

- Vi ser desværre mange, som nok har haft hjælpemidler i folkeskolen, med som aldrig rigtig har lært at bruge dem. Enten fordi de har manglet vejledning, eller fordi de har syntes, det var for besværligt og var bange for at skille sig ud. Som voksne har de så ændret holdning. Hjælpemidlerne er også betydeligt bedre i dag end for bare få år siden.

Undervisning for ordblinde på VUC

Det er gratis at blive testet og gratis at deltage i ordblindeundervisning

Man kan starte løbende hele året

Der er både dag- og aftenhold

Små hold med max 6 deltagere

Introduktion til IT-hjælpemidler til smartphone/PC

Undervisning tilpasset den enkelte deltager

Særlig ’HF for ordblinde’ målrettet unge ordblinde

Efter denne sæson er Ditte G. Pedersens tid på ordblindeholdet forbi, og hun skal have sin egen licens til hjælpemidlerne.

- Det hjælper vi med at ansøge om. Vi gør ikke bare folk afhængige af hjælpemidlerne for så at sige farvel. Og når det, Ditte har lært om hjælpemidlerne bliver forældet, kan hun komme tilbage og få opfrisket sin viden, fastslår Maria Juul Frederiksen.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.