Annonce
Udland

Vrede iranere går igen på gaden efter nedskydning af fly

Atta Kenare/Ritzau Scanpix
Videooptagelser viser blodige sammenstød i Iran, skriver nyhedsbureauet Reuters. Politi afviser aggressioner.

Adskillige demonstranter har mandag for tredje dag i træk været på gaden i Iran. Protesterne blev udløst, da det iranske militær lørdag erkendte at have skudt et passagerfly ned ved en fejl.

De mange demonstranter langer blandt andet ud efter landets præstestyre.

- Skrub af, præster, lyder det fra demonstranter ved universitet i byen Isfahan og i Irans hovedstad, Teheran.

176 personer mistede livet, da et ukrainsk passagerfly onsdag i sidste uge styrtede ned kort efter afgang fra en lufthavn ved Teheran. Lørdag erkendte Iran, at det kom til at skyde flyet ned ved en fejl.

Billeder og videooptagelser fra de seneste dages protester i Iran har vist sårede folk, spor af blod og lyden af skyderi.

De iranske myndigheder afviser dog at have affyret skud under protesterne.

- Under demonstrationerne har politiet helt sikkert ikke skudt, fordi hovedstadens politiledere har fået ordrer om at holde sig tilbage, siger Hossein Rahimi, der er leder ved politiet i Teheran.

Iran skød det ukrainske fly ned, kort efter at militæret havde angrebet to luftbaser i Irak, hvor der blandt andet befandt sig amerikanske og danske soldater.

Det iranske angreb var et svar på, at USA forinden havde dræbt den magtfulde iranske militærleder Qassem Soleimani.

Spændingerne mellem Iran og USA kaldes for de værste siden den iranske revolution i 1979. Det var her Iran overgik til at være en islamisk republik.

- Død over diktatoren, råber folk mandag i videoer på de sociale medier.

De retter deres vrede mod den åndelige leder ayatollah Ali Khamenei, der har været Irans øverste leder siden 1989. Det skriver Reuters.

- De dræbte vores elite og erstattede den med præster, lyder det fra demonstranter ved et universitet i Teheran.

Der var flere iranske studerende om bord på det fly, der onsdag styrtede ned nær Teheran. Mange af dem studerede til daglig i Canada.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce