Annonce
Nordfyn

Vred hjertestarterformand: Ny ordning svigter folk i udkantsområderne

- Jeg synes slet ikke, vi kan være det bekendt over for de mennesker, der bor i udkantsområderne. Folk i Bogense, Otterup og Søndersø skal nok blive hjulpet med det nye system, men vi får aldrig folk ud i udkantsområderne. Der kommer de til at ligge alene. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Regionsrådet har besluttet at koble regionen på Trygfondens hjerteløberordning. Flemming Lunde Sørensen fra Nordfyns Hjertestarterforening kalder det en discountordning, der svigter folk i udkantsområderne.
Annonce

Nordfyn: Det er en discountordning, der vil gå ud over folk i udkantsområderne.

Formanden for Nordfyns Hjertestarterforening Flemming Lunde Sørensen er nærmest rødglødende af vrede, efter at et flertal i regionsrådet mandag vedtog, at Region Syddanmark fra 1. maj næste år skal tilslutte sig Trygfondens hjerteløberordning, der allerede fungerer i flere andre regioner.

I dag er Nordfyns Hjertestarterforening en del af systemet Danmark Redder Liv, hvor de tilknyttede frivillige skal have gennemgået et førstehjælpskursus og være iført en vest, der identificerer dem som førstehjælpere.

Systemet fungerer på den måde, at alarmcentralen via en app på førstehjælpernes telefon tilkalder de ni, der er nærmest den adresse, hvorfra der er ringet 112 med mistanke om et hjertestop. Når de tre første har meldt sig klar, afmeldes resten, og en af de tre får besked om at hente en hjertestarter, mens de to andre skynder sig direkte til alarmadressen.

I Trygfondens hjerteløberordning kan alle tilmelde sig, uanset om de har gennemgået et førstehjælpskursus eller ej. Og her bliver de 20 nærmeste hjerteløbere inden for en radius på 1,8 kilometer tilkaldt, så der i teorien kan møde 20 hjælpere op i et privat hjem, hvor en person har fået hjertestop.

Hjælp ved hjertestop

Nordfyns Hjertestarterforening har i dag omkring 300 medlemmer, der har gennemført et førstehjælpskursus og kan tilkaldes, når alarmcentralen får et opkald om mistanke om hjertestop.

Ordningen er en del af Danmark Redder Liv, der i dag fungerer i Region Syddanmark og Region Sjælland.

En del af de frivillige nordfynboer er desuden uddannet akuthjælpere, der populært sagt kan blive kaldt ud til alle steder, hvor alarmcentralen sender hjælp med blå blink. Det vil sige, at akuthjælperne for eksempel også kaldes ud til trafikulykker og ulykker i hjemmet, hvor der er tale om andre symptomer end hjertestop.

Akuthjælperordningen fortsætter, selv om Region Syddanmark fra 1. maj tilslutter sig Trygfondens hjerteløbere.

En opgørelse fra Trygfonden viser, at der den 8. november var 72.608 registrerede hjerteløbere i hele Danmark. Det svarer til 1256 hjerteløbere pr. 100.000 indbyggere.

I Region Syddanmark havde 7131 tilmeldt sig som hjerteløber, selv om regionen ikke endnu er en del af ordningen.

Annonce

Formand kæmper videre

- Jeg er så skuffet. Jeg synes slet ikke, vi kan være det bekendt over for de mennesker, der bor i udkantsområderne. Folk i Bogense, Otterup og Søndersø skal nok blive hjulpet med det nye system, men vi får aldrig folk ud i udkantsområderne. Der kommer de til at ligge alene, siger Flemming Lunde Larsen.

- Jeg kæmper videre for, at vi fortsætter som en selvstændig gruppe på Nordfyn, hvor det er registrerede folk, der kommer ind i folks hjem, at de er undervist i førstehjælp, at de har veste på, så de er genkendelige, og at vi har et system, så der ikke kan stå 16 frivillige hjemme i fru Jensen stue. Og som det allervigtigste, at der kommer førstehjælpere, selv om de bor længere end 1,8 kilometer væk, siger Flemming Lunde Sørensen, der ikke vil røbe mere om, hvad han har tænkt sig for fremtiden.

Han understreger, at bare de frivillige har lært førstehjælp, er han ligeglad med, hvor de har lært det. De behøver ikke at have gennemført kurset i hjertestarterforeningen. De kan bare henvende sig til hjertestarterforeningen for at få udleveret en vest.

I Trygfonden er projektchef Grethe Thomas ikke ukendt med kritikken af, at hjerteløberne kun bliver tilkaldt inden for en radius på 1,8 kilometer.

- Vi har valgt den radius ud fra erfaringer fra Sverige, hvor man har seks års erfaring med systemet, og deres land er jo noget større end vores. Og i Region Midtjylland ser det også ud til, at det er nok. Men hvis det viser sig, at det ikke er nok, er vi da åbne for at udvide radius, siger Grethe Thomas.

Annonce
Fyn

Ny hollænder flyver ind til Odense Håndbold

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Annonce