Annonce
Fyn

Vraget politiker skal forebygge kriminalitet: Stor post til tidligere borgmester

Tidligere borgmester og folketingsmedlem Erik Christensen er ny formand for Det Kriminalpræventive Råd. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Erik Christensen angriber som ny formand for Det Kriminalpræventive Råd politikerne for at have for stort fokus på hårdere straffe
Annonce

Den tidligere borgmester i Nyborg Kommune Erik Christensen (S), der mistede sin plads i Folketinget ved det seneste valg, får nu en helt anden kampplads. Han er udpeget som formand for Det Kriminalpræventive Råd, der skal forebygge kriminalitet.

- Det er en utrolig vigtig opgave, som jeg glæder mig meget tid, siger han.

Han er uddannet lærer, og inden han blev fuldtidspolitiker, var han blandt andet involveret i projekter med utilpassede unge i Vollsmose.

- Desuden har jeg været meget aktiv i foreningslivet, og foreningerne har en væsentlig rolle i det forebyggende arbejde, siger Erik Christensen, der har været formand for Ullerslev Boldklub.

Udover sine erfaringer fra arbejdet med unge vil han i sit nye hverv kunne udnytte det netværk, han har opbygget som borgmester og folketingsmedlem.

- Jeg skal blandt andet have møde med justitsministeren og partiernes retsordførere, nævner han.

Hårdere straffe er blevet en automatreaktion på alle udfordringer med kriminalitet

Erik Christensen, formand Det Kriminalpræventive Råd

Annonce

Kritik af partifæller

Han kritiserer partierne for i alt for høj grad at have haft fokus på hårdere straffe end forebyggelse.

- Hårdere straffe er blevet en automatreaktion på alle udfordringer med kriminalitet, men automatpiloten skal slåes fra, og vi skal i langt højere grad se på, hvordan vi kan undgå kriminalitet, siger han.

Han peger blandt andet på indsatsen mod bandekriminalitet, hvor Folketinget har vedtaget bandepakker med hårdere straffe, indskrænkning af prøveløsladelser, opholdsforbud og andre stramninger.

- Det er lovgivning på baggrund af vrede og afmagt, men der er ikke dokumentation for, at hårdere straffe i sig selv har en forebyggende effekt. Tværtimod kan fængsel fastholde bandemedlemmer i et kriminelt miljø, siger Erik Christensen.

Han peger på, at bander koster samfundet mere end 300 millioner kroner om året, og langt de fleste penge går til fængelsophold.

- Vi skal have større fokus på at sætte ind meget tidligt, siger den nye formand for Det Kriminalpræventive Råd.

Han erkender, at hans egne partifæller i Socialdemokratiet også har stået bag bandepakker og hårdere straffe.

- Det har skiftende regeringer haft ansvaret for, men i kampen for at forebygge kriminalitet har jeg ingen partikasket på, understreger Erik Christensen.

Annonce

Afløser SDU-rektor

Udover kampen for at undgå bandekriminalitet peger han på psykisk vold i parforhold, it-kriminalitet, seksuelle overgreb og helt almindelige indbrud.

- Det er vigtigt, at der sættes ind på baggrund af fakta og forskning, og den viden skal jeg forsøge at få formidlet så godt som muligt til politikere og offentligheden, siger Erik Christensen.

Det er justitsminister Nick Hækkerup, der efter anbefaling fra medlemmerne i Det Kriminalpræventive Råd, der har udpeget ham til formand. Han afløser rektor for Syddansk Universitet, Henrik Dam, der fratrådte for cirka et år siden og midlertidigt har været erstattet af rådets næstformand.

Posten er lønnet med cirka 85.000 kroner årligt,. Kort før nytår udpegede kulturministeren Erik Christensen til formand for Europa-Nævnet, der skal udbrede kendskabet til EU.

- Så min kalender er igen ved at være fyldt, siger det tidligere folketingsmedlem.

Blå bog

Erik Christensen er 61 år og gled ud af Folketinget ved valget sidste år.

Han har tidligere været socialdemokratisk borgmester i Ullerslev og Nyborg Kommune.

Han var medlem af visionsudvalget for fremtidens politi (politireformen i 2007)

Han er uddannet lærer og har desuden arbejdet som ungdomsvejleder og i en kort periode været skoleleder.

Har været involveret i projekter med utilpassede unge.

Har været foreningsaktiv og formand for Ullerslev Boldklub 1990-1994.

Erik Christensen er født og vokset op i Vindinge ved Nyborg. Han er 61 år og bor det meste af året i sommerhuset i Sommerbyen i Nyborg. Desuden har han og hustruen en lille lejlighed i Odense.
Han har en lang politisk karriere bag sig i Socialdemokratiet.
Fra 2015-2019 var han medlem af Folketinget.
Fra 2010-2014 var han borgmester i Nyborg Kommune og fra 1998-2007 borgmester i Ullerslev Kommune, hvor han første gang blev valgt som byrådsmedlem i 1994.
Han er uddannet lærer og har blandt andet arbejdet på Ullerslev Centralskole, Vibeskolen og Bakkegårdsskolen i Langeskov, hvor han også var ungdomsvejleder. Desuden har han i et enkelt år været skoleleder i Korsør (2008).
Han er gift med Vivi, der er socialpædagog. Sammen har de sønnen Rasmus, der bor i Agedrup.
Ved folketingsvalget i juni fik han 3.441 stemmer, og det var ikke nok til genvalg.

Erik Christensen er ny formand for Det Kriminalpræventive Råd. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Dyreorganisationer er helt oppe i det røde felt: For en måned siden var det marsvinet Saga, nu er Eskild indfanget til Fjord&Bælt

Kerteminde For abonnenter

Politiet dropper sigtelsen mod Danmarks måske ældste dyreværnsaktivist: 78-årige Nils fortsætter kampen for Freja og Saga

Annonce