Annonce
Fødselsdag

Vrøvlepoeten levede af at snakke. Nu fylder Kurt Thyboe 80

Kurt Thyboe var i 2010 med i TV2-programmet Vild med dans. Han blev den første, der blev stemt ud af konkurrencen. (Arkivfoto) Jonas Vandall ørtvig/Ritzau Scanpix

De fleste kender ham som boksekommentator på TV3, hvor han udviklede sit helt eget sprog med en blanding af dansk og amerikansk, utallige klichéer og ordsprog, der ofte blev blandet sammen.

Kurt Thyboe, der fredag den 24. januar fylder 80 år, blev både kaldt dansklærerens skræk og dramalærerens yndling, mens han også skulle bokse med, at konventionelle journalister ikke forstod, hvad han ville med sine floskelfyldte heltefortolkninger af Muhammad Ali, Peter Belli og Michael Laudrup.

Thyboe voksede op i Aarhus og blev udlært journalist fra Aalborg Stiftstidende. Han arbejdede på B.T.'s og Politikens sportsredaktion, inden han som chefredaktør på Ugens Rapport bidrog til det lumre blads succes i årene omkring 1980.

Efter en årrække væk fra branchen, hvor han i stedet havde fokus på den smørrebrødsbutik, han sammen med sin kone åbnede i det indre København, var Thyboe atter tilbage ved tasterne i starten af 90'erne.

Han var en kort periode sportsredaktør på Ekstra Bladet, inden han i 1991 startede som boksekommentator på TV3.

Thyboe kastede sig også i en sen alder ud i musikkens verden, hvor han blandt andet har dannet makkerpar med undergrunds-lyrikeren Claus Høxbroe og med produceren Mani Spinx, ligesom han har skrevet flere sangtekster til Peter Belli.

Trods det finurlige smil, der ofte spiller på Thyboes læber, har livet også budt på modgang. Hans ene søn døde som 14-årig af astma, og både alkohol og stoffer har været blandt de dæmoner, Kurt Thyboe har kæmpet med.

Nogle af tingene beskriver han i sin selvbiografi "Kurt. Storyteller. Mit liv" fra 2011. Den er blot en af mange bøger, boksekommentatoren har forfattet. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce